PREMOŽENJE

Kako je z izplačili socialne pomoči v času epidemije?

Natisni0
Številni, ki so odvisni od socialne pomoči, zaskrbljeno opazujejo, kaj se dogaja in ob tem se sprašujejo, ali bodo prejeli nakazila, saj v državi vladajo hudi časi.

Posamezniki in družine v stiski lahko zaprosijo za izredno socialno pomoč.
Posamezniki in družine v stiski lahko zaprosijo za izredno socialno pomoč.FOTO: Dreamstime

Kako je s sistemi socialne pomoči v času epidemije novega koronavirusa? Minister za delo Janez Cigler Kralj je dejal, da so sistemi vzpostavljeni tako, da bodo tudi v času krize nemoteno delovali. Zatrdil je, da je delo zaposlenih na centrih za socialno delo organizirano tako, da bodo "vse pravice pravočasno zagotovljene in izvajane". Tiste pravice, ki bodo zapadle v marcu, se bodo avtomatsko podaljšale. Vsekakor pa krizna pomoč ne bo odvisna od trenutne upravičenosti in ne bo vplivala na prihodnjo upravičenost, je zatrdil.

Posamezniki v stiski lahko zaprosijo za izredno socialno pomoč, vanjo bo v primeru družin vključen tudi dodatek za izgubljen brezplačen obrok otrokov v šolah.

"Družine, ki so se morda zaradi izgube dohodka ali že doslej nizkega dohodka znašle v stiski, prosim, da se obrnejo na center za socialno delo, kjer je mogoče zaprositi za izredno socialno pomoč," je na novinarski konferenci na vprašanje o velikih družinah odgovoril minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cigler Kralj. V to pomoč bo vključen tudi dodatek za izgubljen brezplačen obrok v šolah, je dodal.

Velikim družinam bo aprila po uradni dolžnosti izplačan tudi dodatek za veliko družino. Tako Cigler Kralj ocenjuje, da je socialno varstvo za družine tudi v času epidemije novega koronavirusa ustrezno zagotovljeno. V pripravi protikoronskega zakonskega paketa pa vlada išče tudi možnosti za pomoč še drugim upravičencem.

PREBERI ŠE
Toliko dobijo velike družine pri nas, v tujini pa ...

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke