To je sto najbogatejših Slovencev

To je sto najbogatejših Slovencev

STA
25.11.2021, 11:08
0
Premoženje stotih najbogatejših Slovencev se je v zadnjem letu povečalo za skoraj četrtino oz. 1,3 milijarde evrov.

Evri
EvriFOTO: Dreamstime

Stoterica najbogatejših Slovencev ima pod palcem 7,1 milijarde evrov, kar je največ doslej. Premoženje stotih najbogatejših se je v zadnjem letu povečalo za skoraj četrtino oz. 1,3 milijarde evrov, ugotavljajo pri časniku Finance. Na vrhu lestvice ni sprememb – na njej kraljujeta Iza Sia in Samo Login. Čeprav sta se zasebno razšla, po lastnih navedbah nadaljujeta skupno delo, zato sta na lestvici še vedno obravnavana skupaj. Vrednost njunega premoženja, 689 milijonov evrov, je seštevek njunega deleža kupnine za podjetje Outfit7 in dividend, ki sta si jih v letih lastništva izplačala iz družbe.

Skoraj pol manj, 355 milijonov evrov, imata na drugo mesto uvrščena Sandi Češko in njegova partnerica Livija Dolanc. Glavnina premoženja je ocena kupnine za 55-odstotni delež v Studiu Moderna.

Najvišji skok je uspel družini Šešok, lastnikom Iskre. Pri Financah jim pripisujejo 275 milijonov evrov premoženja, kar je približno 150 milijonov več kot lani, s to vsoto pa so se uvrstili na tretje mesto. Poleg boljšega poslovanja in višjih vrednotenj primerljivih evropskih borznih družb so h konkretnemu povečanju ocene družine Šešok pripomogle napovedi. Prihodnje leto načrtujejo 385 milijonov evrov prihodkov, kar bi pomenilo trikratnik lanske prodaje, in 29,3 milijona čistega dobička, lani ga je bilo za 8,9 milijona evrov. K povišanju ocene pomembno pripomore tudi nepremičninski portfelj, so navedli sestavljavci lestvice.

Med prvo deseterico sta se s 73-odstotno rastjo ocenjenega premoženja povzpela zakonca Vesna in Dari Južna. Njun holding Perspektiva se v zadnjih letih pospešeno razdolžuje, razlog za povečanje ocene pa sta tudi uspešno poslovanje novomeškega gradbenega podjetja CGP in rast tržne vrednosti Petrola, ki je v njuni približno 10-odstotni lasti.

Za najzanimivejšega novinca na lestvici so pri Financah označili košarkarja Luko Dončića. Lani se je ta s 16,5 milijona evrov ocenjenega premoženja uvrstil med najbogatejše Slovence, mlajše od 40 let, letos pa je z 29,4 milijona evrov ujel najbogatejšo stoterico.

Največje povečanje premoženje najbogatejših po letu 2008 je posledica visokih vrednotenj na delniških trgih, ki so podlaga za oceno premoženja, pa tudi dobrega poslovanja, razdolževanja, povečevanja denarnih blazin, v nekaterih primerih pa tudi uspešnih prevzemov.

Meja za vstop na lestvico se je z lanskih 20,9 milijona evrov povišala na 27,7 milijona evrov. Zamenjala se je nekaj več kot četrtina obrazov, pri čemer je 10 novincev, 17 pa povratnikov.

Po panogah so podjetja v lasti najbogatejših precej raznovrstna, se pa v zadnjih letih krepi IT-panoga, povzemajo pri Financah.

Podjetja v lasti najbogatejših imajo po večini dober položaj na trgu in so odpornejša proti šokom, kot je pandemija, od povprečnega slovenskega podjetja. Zato se oteženo gospodarsko okolje ne izraža bistveno v njihovih izkazih.

Večina premoženja na lestvici je sicer lastništvo v podjetjih. Pri petini so glavnina denarna sredstva, za katera ni jasno, kako so danes v rabi. Gre bodisi za kupnine ob prodaji podjetij – takšnih je 17 – bodisi za ocene neto zaslužkov po stroških športnikov Gorana Dragića, Anžeta Kopitarja in Luke Dončića.

 

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke