10 najpogostejših finančnih napak, ki jih počnemo

10 najpogostejših finančnih napak, ki jih počnemo

M.M.
11.05.2021, 5:00
0
Vsi si želimo mirnega življenja brez skrbi glede denarja. Številni ga imajo kar veliko, a so kljub temu vedno na robu prepada. Kako je to mogoče, se boste vprašali.

Seveda je mogoče, če pa ne znajo upravljati z denarjem. Zato vam predstavljamo deset najpogostejših napak, ki jih skoraj vsi naredimo vsaj enkrat v življenju. 

Brezglavo zapravljanje

Na Cekin.si smo že neštetokrat poudarjali, da vsak evro šteje. Ne gre za to, da bi morali postati skopuški, temveč za to, da težko prigarani denar racionalno razporedite in uporabite. Največ denarja gre prav pri vsakodnevnem zapravljanju za malenkosti – kava tam in kava tu, še eno kosilo, pa prigrizki, čevlji, ki jih "morate" imeti, čeprav jih ne potrebujete, pa ta revija, tisti okrasek ... Ker je vse tako poceni in si lahko privoščite. Si res lahko? 

Če seštejete vse zneske, ki ste jih plačali za te drobnarije, boste ugotovili, da gre za konkretne številke. In nenadoma se zaveste, da za takšne reči vsak teden porabite 100 in več evrov, kar je na mesec 400 in več evrov. Si res lahko to privoščite?!

Rešitev: ob vsaki plači glede na tekoče mesečne obveznosti določite znesek, ki ga lahko porabite na drobnarije. Lahko bi rekli, da si določite žepnino. Lahko ves znesek porabite takoj, lahko pa tudi ne. Odločitev je vaša. Prepričani pa smo, da si za žepnino ne boste določili 400 evrov na mesec ali več, saj je to res nerazumno početje. 

PREBERI ŠE
Veste za vsak evro, za kaj ste ga porabili?

Številne članarine

Ali res morate biti včlanjeni v pet klubov, imeti številne naročnine in podobno? Prav za te naročnine lahko gre ogromno denarja, zato razmislite, kaj zares potrebujete. 

Življenje od izposojenega denarja

Ste na "žepnino" porabili 400 evrov ali več, računov pa niste plačali? Pa si mislite, da boste vse pokrili s kreditnimi karticami, malo si boste še izposodili, vzeli še kakšen gotovinski kredit ... In tako boste začeli padati v neskončen prepad dolgov, iz katerega se lahko rešijo le najvztrajnejši in najbolj disciplinirani. Morda ...

Živite tako, kot da je vse, kar imate, le to, kar zaslužite. Pozabite na možnost izposojanja in minusov. 

Nakup novega avtomobila

Le kdo si ga ne želi? Toda ali ga res potrebujete? In prav osebno vozilo je tisto, ki iz dneva v dan izgublja vrednost. Poleg tega je le malo takih, ki lahko novo vozilo kupijo z gotovino. Velika večina se za nakup zadolži. Razmislite, kaj resnično potrebujete in ali osebno vozilo sploh potrebujete. Pri izračunih ne pozabite na letne servise, tehnične preglede, registracijo, popravila, gorivo itd.

Nakup prevelike nepremičnine

Tudi o tem smo na Cekin.si že poročali in znova poudarjamo, da pri nakupu novega doma ni treba pretiravati s kvadraturo. Kupite le toliko, kolikor resnično potrebujete. Morda menite, da si lahko obrok kredita za tako veliko nepremičnino brez težav privoščite, a vprašajte se, kako bo s tekočimi stroški, rednim vzdrževanjem in podobnim. Si vse to res lahko privoščite?

PREBERI ŠE
12 razlogov, zakaj kupiti manjšo nepremičnino

Oprema doma

Res je, da s prenovo doma in dobro opremo vlagate denar v svojo nepremičnino, a nekateri se pri tem tako močno zapletejo, da pozabijo, kaj je resnično vlaganje v dom. To, da boste kupili tisoč in eno blazino, številne zbiralce prahu, okraske in odejice, ni vlaganje sredstev v nepremičnino. Dobra električna napeljava, parket, fasada, streha, izolacija, ogrevanje – to pa je. 

Bolje odličen parket in manj okraskov kot obratno.
Bolje odličen parket in manj okraskov kot obratno. FOTO: Dreamstime

Živeti od plače do plače

Tako lahko živite leta in leta ter si mislite, da vam takšen sistem popolnoma ustreza. Ja, seveda, vse lahko teče gladko, dokler se kaj ne zalomi. In zalomilo se bo slej ko prej. Zato potrebujete rezervo, ki bo namenjena reševanju kriznih in nepričakovanih situacij. Brez rezerve se lahko resnično čez noč zgodi katastrofa, na primer če ostanete brez dela in nimate prihrankov ali pa če zbolite in dlje časa prejemate nižjo plačo, s katero ne morete poplačati vseh obveznosti. 

Nič ne vlagate

Varčevanje je super, ampak morate tudi vlagati denar in ga tako oplemenititi. Številni Slovenci se odločajo za vlaganje v sklade. 

PREBERI ŠE
Še vedno skrivate denar v nogavici?

Dolgove odplačate z denarjem, privarčevanim za nujne zadeve

To, da želite čim prej odplačati dolgove, je odlična zadeva, a vprašanje je, ali je za to smiselno porabiti denar, ki ste ga privarčevali za nujne in nenačrtovane dogodke. Ostali boste brez kriznega proračuna, če pa se pripeti kaj nepričakovanega, se boste spet zadolžili. Morda je bolje, da dolg odplačujete tako, kot ste se s posojilodajalcem dogovorili. 

PREBERI ŠE
Kako se znebiti dolgov: katerega najprej poravnati?

Nimate načrta

Živite iz dneva v dan, od plače do plače, iz leta v leto ... Nimate načrtov, ne veste, kako boste rešili stanovanjsko vprašanje, ne vlagate denarja, ne načrtujete starosti, in finančne pomoči otrokom ... Ure in ure porabite za pregledovanje družbenih omrežij in gledanje televizije, nikoli pa ne razmislite, kaj bi radi ustvarili z denarjem, ki ga zaslužite. Najverjetneje vam bo kasneje, ko bo že prepozno, resnično žal, da se urejanja osebnih financ niste lotili že prej. 

PREBERI ŠE
Načrt, kako privarčevati 5000 evrov

Zaključek

Spremljajte tok denarja in porabe. Zavedajte se, da se majhni zneski seštevajo ter da iz majhnega nastane veliko. Sanjarite, načrtujte in zadihajte s polnimi pljuči. 

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke