PREMOŽENJE

Delavci imajo 10,03 evra na uro, lastniki 63.067 evrov na minuto

Natisni6
Prepad med najbogatejšimi in preostalimi ljudmi je iz minute v minuto globlji.

618 milijard dolarjev oz. več kot 563 milijard evrov. Toliko ima pod palcem 15 najbogatejših ameriških družin. Strokovnjaki pravijo, da se ekonomska neenakost v ZDA viša in da je že dosegla rekordno točko. 

Največji "problem" naj bi bile družinske dinastije, ki premoženje kopičijo s svetlobno hitrostjo. Gre za premoženje, ki je zraslo na temeljih posla, ki so ga zagnale prejšnje generacije, sedanje pa imajo od tega velike koristi. Denar in drugo premoženje se pretaka iz generacije v generacijo in videti je, da se trend naraščanja ne bo ustavil. 

Na spletni strani businessinsider.com so objavili podatek, da povprečna ameriška družina premore nekaj več kot 80.000 dolarjev celotnega premoženja, kar je okoli 73.000 evrov. 

Jim, Alice in Robson Walton
Jim, Alice in Robson WaltonFOTO: AP

Za primerjavo so na strani navedli podatek, da so tri družine – Walton, Koch in Mars – od leta 1982 svoje skupno premoženje povečale za 5.868 odstotkov, kar pomeni, da imajo skupaj 348,7 milijarde dolarjev (več kot 318 milijard evrov). 

Na vrhu lestvice je družina Walton, o kateri smo na Cekin.si že poročali. To je tista družina, ki v eni minuti zasluži 63.067 evrov. 

PREBERI ŠE
Tako v eni minuti zaslužijo 70.000 dolarjev

Na drugem mestu je družina Koch, ki je bogastvo zgradila z nafto. Na tretjem je seveda družina Mars, ki jo pozna skoraj vsak otrok, saj se ukvarjajo s proizvodnjo sladkarij. 

Celotno lestvico si lahko pogledate v spodnjem članku: 

PREBERI ŠE
V teh družinah se milijarde pretakajo iz generacije v generacijo

Sicer pa ima 25 najbogatejših družin na planetu pod palcem kar 1,25 bilijona evrov. 

In kot zanimivost: v ameriškem trgovskem velikanu Walmart, ki je v lasti družine Walton, imajo delavci zelo nizke plače, na kar opozarjajo številni. Med njimi je tudi demokratski senator iz Vermonta Bernard Sanders, ki je junija nastopil na konferenci delničarjev Walmarta. Lastnike je opozoril, da je 11 dolarjev na uro (10,03 evra) prenizek znesek, in zahteval, naj urno postavko zvišajo na najmanj 15 dolarjev (13,68 evra). Znano je, da zaposleni v Walmartu živijo od bonov za hrano in kljub zaposlitvi prejemajo različne oblike socialne pomoči. Njegovega predloga niso upoštevali. 

V branje priporočamo: 

PREBERI ŠE
Oni financirajo proteste za zaščito podnebja

PREBERI ŠE
21-letni Mirza kar v svoji sobi ustvaril pijačo

PREBERI ŠE
Nekoč 'pastirček', danes milijarder. In rad deli z zaposlenimi

PREBERI ŠE
Slovenski delodajalec: Bi rad delal 6 ur in bil plačan 8?

Si želite aktualne novice prejemati tudi na elektronski naslov? Potem se prijavite na Cekinove e-novice!

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke