Natakar, ki dela v restavraciji na hrvaški obali, je novinarjem Slobodne Dalmacije razkril, kaj se dogaja med turistično sezono. Kot večina natakarjev, ki so sezonski delavci, nima pravice do prostih dni, nadur pa nima plačanih, razkriva. Pogodbe nima podpisane, živilskega pregleda nima opravljenega, del plače dobi na roke ...
"To je v naši državi normalno, mene pa zanima, do kdaj bo tako in če v naši državi kdo dela na tem, da se zakoni začnejo spoštovati," je novinarjem dejal natakar. Novinarji poudarjajo, da gostinci, ki ne spoštujejo zakonov, kvarijo ugled tudi tistim, ki delajo pošteno.
Zanimive so tudi ugotovitve hrvaškega finančnega ministrstva. Te so pokazale, da je med svetovnim nogometnim prvenstvom gostincem promet padel za kar tri odstotke. Le kako, če pa so bili lokali in restavracije polne ljudi, ki so naročali ogromne količine pijače in hrane? Pač, nekateri so se znašli in niso izdajali računov. Zato so v pristojnem ministrstvu napovedali poostren nadzor.
Da nekateri gostinci (če ne kar večina), najverjetneje res goljufajo, potrjujejo tudi besede natakarja iz Slavonije. Še več - razkril je, da gostinci zaposlene nagrajujejo za vsako prodajo brez računa. Tisti, ki zna dobro prodajati pijačo in hrano brez računa, dobi nagrado, ki je seveda izplačana na roke.
Pravi, da je star 38 let in da je vse sezonske posle našel s pomočjo spletne strani ali preko hrvaškega zavoda za zaposlovanje. Tako je odkril tudi letošnjega delodajalca. Slednji mu je obljubil 8.000 kun mesečne plače (1.076 evrov), če bo delal 9 ur na dan. Obljubil mu je tudi plačano bivanje in prehrano. Seveda je moški ponudbo takoj sprejel. Delodajalca ni spraševal, če bo imel pravico do prostih dni, saj ni želel delovati neresno. "Vsi vedo, da sezonski delavci na Jadranu nimajo pravice do prostih dni," je novinarjem dejal natakar.
A kar je še najbolj absurdno - ta delodajalec je še dober in korekten. Moški je namreč skozi leta srečal delodajalce, ki so bili kot iz grozljivke. Ampak moti ga, da nima podpisane pogodbe o delu. Sam nima opravljenega niti živilskega pregleda, čeprav dela s hrano, sklepa pa, da ga nimajo niti drugi kolegi. In zakaj je tako? Moški pravi, da zato, ker država ne stori nič, da bi uvedla nadzor nad nečim, kar se dogaja javno.
Tudi glede plače ima pripombe - en del od 8.000 kun dobi izplačan na račun, drugega na roke. Upa, da bo sploh dobil vse plačano, saj na račun še ni dobil nakazila. Izplačilo na roke je odvisno od tega, koliko prodajajo brez računa.
"Vsak dan brez računov v blagajno prinesemo med 20.000 in 50.000 kun (med 2.692 in 6.730 evrov). To je moja ocena," je dejal.
Prav tako ga moti, da mora vsak teden en dan strankam izstavljati račune na tuje ime. Tako je videti, kot da ima en dan na teden pravico do počitka. To pa ni res. In tako morajo početi vsi, ki delajo v tej restavraciji. Ta ukrep so delodajalci sprejeli takrat, ko je davčna uprava zahtevala, da morajo biti na računih imena natakarjev. Zasledili so namreč, da so nekateri natakarji delali vsak dan, in sicer celo sezono.
"Jutri bom strankam izstavljal račune na ime mojega šefa, da bi bilo videti, kot da imam dan počitka," je razkril in opozoril, da je tako povsod. Da gre za prakso, ki je povsod. In zakaj nihče nič ne ukrene?
Moški sprašuje, ali si lahko ljudje sploh predstavljajo, kako je kuharjem, ki delajo v vročih kuhinjah, in sicer pet mesecev, vsak dan po 10 - 15 ur ... Brez enega samega dneva počitka?
"Mi smo kronično utrujeni, neprespani, živčni ... ta napetost se širi med nami in se tako kregamo s sodelavci in gosti," pravi moški, ki je vse to tudi prijavil pristojnim institucijam, a mu nihče (še) ni odgovoril.
Do odgovorov so skušali priti tudi novinarji Slobodne Dalmacije, a tudi oni so bili neuspešni. Na finančni upravi so jim rekli le, da bi morali gosti prijaviti gostinca, če ne prejmejo računa. Torej so turisti odgovorni za urejanje razmer?
Komentarji (6)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV