'Starši, otroci vam ne dolgujejo ničesar'

'Starši, otroci vam ne dolgujejo ničesar'

M.M.
03.01.2022, 6:50
9
Mlajši starši se zavedajo, da od otrok ne morejo zahtevati ničesar. Starejšim generacijam pa se zdi samoumevno, da imajo otroke zato, da bodo na stara leta skrbeli zanje. Tudi če sami niso skrbeli za otroke.

Mlajše generacije staršev se zavedajo, da si spoštovanje otrok morajo zaslužiti. Tudi vi tako menite?
Mlajše generacije staršev se zavedajo, da si spoštovanje otrok morajo zaslužiti. Tudi vi tako menite?FOTO: Shutterstock

Ko je 33-letna mama iz ZDA na svojem TikTok profilu objavila razmišljanje o odnosu otrok, staršev in obveznosti otrok do staršev, je kar završalo. Lisa Pontius je namreč dejala, da otroci staršem ne dolgujejo ničesar. 

Posnetek ima kar 5 milijonov ogledov in številne komentarje, ki se kar krešejo. Ne gre le za finančno skrb za starše ali za splošno oskrbo ostarelih staršev, temveč tudi za osnove, ki jih otroci ne dolgujejo staršem. Na primer: odrasli otrok ni dolžan spoštovati staršev, če si ti tega spoštovanja ne zaslužijo. Spoštovanje ne pride kar samo po sebi oz. le iz dejstva, da sta te ta dva človeka naredila in rodila. 

Na drugi strani pa, tako meni Pontiusova, morajo starši skrbeti za svoje otroke, in sicer od dneva, ko se rodijo in odraščajo. To je njihova osnovna odgovornost, da za mladoletnega otroka poskrbijo fizično in finančno. Naslednja raven odgovornosti je, da za otroka poskrbijo tudi čustveno, torej da mu nudijo občutek varnosti in možnosti čustvenega, psihičnega razvoja. 

To pa še ne pomeni, da lahko starši, ki so v tem razmerju odrasli in odgovorni, od otroka v otroštvu in nato v odrasli dobi zahtevajo povračilo. Starši svojo ljubezen otroku dajejo brez zahtev in določenih kriterijev za poplačilo. Od otroka – tako majhnega kot odraslega – ne morejo pričakovati slepega uboganja. 

"Otroci so ljudje. Vam ne dolgujejo prav ničesar, le zato, ker ste kot starši skrbeli za njih."

Na tisoče komentatorjev je njenemu stališču pritrdilo. Poudarjali so, da se starejša generacija s tem nikakor ne more sprijazniti. "Bumerji" oz. babyboom generacija po navadi odnosov z že odraslimi otroki ne vidi tako. Pričakujejo veliko več, kot so sami kot odrasli dali svojim mladoletnim otrokom. Na čustveni ravni, pa tudi na finančni. 

PREBERI ŠE
Thomas Markle: Dolgujejo mi. Čas je, da poskrbi za očka

'Le zato, ker sem jih rodila, mi ne dolgujejo ničesar'

Nekateri so tem stališčem izrazili ostro nasprotovanje, saj naj bi mladoleten ali že odrasel otrok moral a priori spoštovati svoje starše, ne glede na to, kakšni so. 

A Lisa vztraja, da le zato, ker je otroke rodila, še ne pomeni, da si avtomatično zasluži njihovo spoštovanje, ljubezen in občudovanje. Vse to pride z grajenjem odnosa ter trudom, ki ga starši vložijo v svoje otroke. Slednji bodo to znali prepoznati in ceniti. 

Argumenti, kot so, "jaz sem te rodila", "živiš pod mojo streho", "jaz sem tvoj oče", "ker sem jaz tako rekel", "odrasel otrok je dolžan skrbeti za starše" ... ne gradijo, temveč uničujejo odnos. 

Si predstavljate na primer mamo ali očeta, ki otroku več od tega, da ga je rodil, ni nudil, v svoji starosti pa zahteva skrb, nego, spoštovanje, denar ...? Odrasel otrok bo logično sklepal, da sta ga mati in oče naredila le zato, da bosta imela nekoga, da bo v starosti zanju skrbel.  

Starejše generacije, ki pričakujejo spoštovanje otrok, ne glede na to, kako so za te otroke (ne)skrbeli, torej živijo v veliki zmoti. Ali mora odrasel otrok skrbeti za starša, ki zanj nikoli ni skrbel? Ki je bil morda celo alkoholik ali nasilnež? 

To pravijo slovenski zakoni: 

PREBERI ŠE
Odrasel otrok mora načeloma materialno poskrbeti za starše

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke