Izračunajte, koliko zaslužite na dan. Tako boste lažje razumeli, koliko lahko ...

Izračunajte, koliko zaslužite na dan. Tako boste lažje razumeli, koliko lahko porabite

M.M.
13.07.2022, 5:00
1
Imate težave z denarjem? Imate dobro plačo, a komaj preživite mesec? Morda ni težava v vaši plači, temveč v tem, kako ravnate z denarjem.

Vam je kdaj kdo od prijateljev ali družinskih članov jamral, da komaj shaja iz meseca v mesec? Nato pa še šok, ko vam pove, kakšna je njegova plača. Za nekaj stotakov višja od vaše. 

Nekateri ljudje res ne znajo z denarjem. A gre za veščino, ki se je lahko hitro naučimo, le disciplinirani moramo biti. Pa tudi odprti za spremembe. 

Izračunajte, koliko zaslužite na dan

Da boste lažje razumeli tok denarja, je dobro, če svoje mesečne prihodke natančno načrtujete. Od plače odštejte nujne mesečne obveznosti, kot so kredit ali najemnina za stanovanje ter mesečno plačilo računov. Te takoj ob prejemu plače poravnajte, kar vam ostane, pa delite s številom dni v mesecu. Tako boste vedeli, koliko lahko porabite za hrano in - če vam kaj ostane - za ali nakup potrebnih stvari, kot so na primer obleke, kaj za hišo, ali pa preostali znesek namenite varčevanju. Jasno pa je, da oblek in opreme ne kupujemo vsak mesec, kajne?

Nekateri svetovalci sicer vztrajajo, da bi moralo biti varčevanje del obveznih stroškov, a pri nižjih plačah je to težje izvedljivo. Seveda je drugače, če gre za partnerski odnos, v katerem oba prejemata plačo. V tem primeru lahko del denarja res takoj namenite za varčevanje.

PREBERI ŠE
Kaj storiti, ko prejmete plačo?

Uspešno lahko varčujete tudi, če imate nižjo plačo, nimate pa kredita oz. ne plačujete najemnine. V tem primeru se lahko obnašate, kot da zares plačujete "najemnino". Če na primer živite v podedovanem stanovanju ali še vedno skupaj s starši, ki od vas ne pričakujejo denarja za skupne stroške, potem preverite, koliko se na trgu giblje strošek najemnine za tako nepremičnino. Sami si določite znesek, ki ga boste vsak mesec takoj prenakazali na varčevalni račun. Zavedajte se, da obstajajo številni posamezniki in družine, ki z višino vaše plače odplačujejo stanovanjski kredit ali pa plačujejo najemnino. Če zmorejo oni, potem boste tudi vi. 

Dobro načrtovanje je ključnega pomena.
Dobro načrtovanje je ključnega pomena.FOTO: Dreamstime

Aktivno se ukvarjajte s svojimi financami

Vsak mora imeti svoje osebne finance pod nadzorom. To, da ne veste, kam je šlo 50 evrov, je nedopustno. Če gre za partnerski odnos, potem je dobro, da se s skupnimi financami ukvarjata oba. V primeru, da je en spreten z denarjem, drugi pa nenadzorovano porablja, bi bilo dobro, da skleneta kompromis. Določita znesek, ki si ga kot družina še lahko privoščita, da ga "zapravljivec" lahko potroši. Morda se nerodno sliši, a naj gre za neko vrsto "žepnine". Ni pošteno, da nekdo od svoje plače pokrije vse stroške stanovanja, hrane, poskrbi tudi za dopust in varčevanje, drugi pa ima svojo plačo le za sebe, na koncu pa niti ne ve, kje jo je zapravil. 

PREBERI ŠE
'On si je privoščil vse, kar si je želel, ona je ostajala doma, saj ni imela'

Torej najboljša rešitev je, da mesečni plači seštejeta, od tega zneska pokrijete vse mesečne stroške - tudi skupnega varčevanja in razvedrila, nato pa, kar ostane, razdelita na dve "žepnini", ki ju partnerja lahko porabita po svoje. 

Težave lahko nastanejo, če sta plači zelo različni. Na primer, če en prejme minimalno, drugi pa trikratnik minimalne plače. V tem primeru morate biti pošteni do sebe in partnerja. Določita, kakšna naj bo partnerska oz. družinska dinamika in zakoncu, ki ima nižjo plačo, ne očitajte nižjega zneska. Gre za partnerski odnos, ki se gradi na skupnih financah.

PREBERI ŠE
Investiral je 10 let prej in ima več kot 70.000 evrov, drugi ima skoraj 30.000 evrov manj

Odkrijte "črne luknje"

Vsi imamo določene mesečne stroške, ki velikokrat sploh niso potrebni. Predrage malice v službi, vsakodnevni odhodi v trgovino, kjer poleg kruha in mleka kupite še pet stvari, ki jih sploh ne potrebujete, nakup oblek vsak mesec, neprestani nakupi kozmetike, prepogosti nakupi najnovejših tehnoloških naprav in podobno. 

Tudi starši velikokrat pretiravajo: otrok ne potrebuje 1001 igrače, številnih oblek, obiskov desetih dejavnosti na mesec ...

Bodite razumni: kupite le tisto, kar zares potrebujete, in ne kar mislite, da potrebujete. 

PREBERI ŠE
Načrti, kako privarčevati 5000, 1400 in 600 evrov

Določite dnevni znesek za sproščanje

Tudi na tej točki pride v prvi plan načrtovanje. Ne morete brez kavice v lokalu? Ali to res mora biti vsak dan? Če vztrajate pri tem, da vsak dan v lokalu spijete eno kavo, potem pripravite izračun: 1,30 evra pomnožite s 30. Dobite znesek, ki ga vsak mesec porabite le za to sproščanje - 39 evrov. Razmislite, ali si to lahko privoščite. Če da, potem ta znesek spravite v del denarnice, za katerega boste vedeli, da je namenjen le za pitje kavic. Lahko porabite celoten znesek, morda pa vam kaj ostane. V primeru slednjega preostanek denarja prenakažite na varčevalni račun. Tudi če gre "le" za pet evrov. 

Pomembno je namreč zavedanje, da ni treba cele plače porabiti v tekočem mesecu. Če vam ostane 10 ali 100 evrov, jih dajte na stran. 

PREBERI ŠE
Recept, kako oplemenititi privarčevani denar

Kaj je resnično vredno?

Razmišljate o čevljih, ki ste jih videli na popustu. Za "skromnih" 20 evrov. Poceni, si mislite. Toda: ali jih res potrebujete? Ali je izdelek kakovosten? Ne kupujte le zato, ker je nekaj poceni. Kupujte, ker nekaj resnično potrebujete in kupujte kvalitetno.

Če veste, da boste letos potrebovali nove zimske čevlje, začnite z varčevanjem že sedaj. Če vsak mesec namensko privarčujete 10 evrov in če to začnete že julija, boste imeli oktobra že 40 evrov. Lažje je namreč vsak mesec odvajati manjše vsote, kot pa en mesec plačati višji znesek. 

Ključnega pomena je torej načrtovanje in temeljit razmislek, kaj resnično potrebujete. Nepremišljeni nakupi nas lahko namreč privedejo do minusov in finančnih stisk, ki bi se jim lahko uspešno izognili, če bi upoštevali določena pravila. Prav tako morate razumeti, da so nizki zneski zelo pomembni. Vsi, ki vsak dan zamahnete z roko in si mislite, da si lahko v trgovini privoščite nepremišljen nakup v višini štirih evrov, na zadevo poglejte širše: 4 evri krat 30 dni v mesecu  120 evrov na mesec. 

Če vsak mesec prejmete 900 evrov plače, je teh 120 evrov resnično bogastvo. 

PREBERI ŠE
To lahko dosežete s 40 evri na mesec

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Vir: cnbc.com, money.com