PREMOŽENJE

Pozivi po 13. plači in božičnici

Natisni0
Počasi prihaja konec leta in takrat je čas za božičnico in 13. plačo. Pa ju boste dobili?

Božičnica
BožičnicaFOTO: Thinkstock

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je pozvala delodajalce, da v skladu z določili kolektivnih pogodb dejavnosti in sprejetimi kriteriji za ugotavljanje dela plač iz uspešnosti poslovanja v podjetjih ta in prihodnji mesec zagotovijo izplačilo dela plače na podlagi uspešnosti poslovanja, torej 13. plače ali plačila za delovno uspešnost, ter da najpozneje v decembru zagotovijo tudi izplačilo nagrade oz. božičnice v vseh tistih primerih, ko je to določeno s kolektivno pogodbo ali s posebnim dogovorom med sindikatom in vodstvom družbe.

PREBERI ŠE
Kdo je delavcem dal 3000 evrov bruto in razmišlja o višanju plače?

V ZSSS ob tem spominjajo, da so izplačila iz uspešnosti poslovanja v zadnjih letih davčno razbremenjena. Od njih se plačajo zgolj prispevki za socialno varnost, znesek do 100 odstotkov povprečne mesečne plače pa je oproščen plačila dohodnine. Prejemek se do 100 odstotkov povprečne plače tako ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja.

PREBERI ŠE
Komaj čakate božičnico? Zdaj boste še bolj veseli!

V nedavno sprejetem paketu davčnih sprememb, ki v delu nekoliko razbremenjuje dohodke in je sledil lanski razbremenitvi regresa, ni bilo dodatnih razbremenitev izplačil za poslovno uspešnost.

To je ena od stvari, ki si je želijo delodajalci, na ministrstvu za finance pa so napovedali, da se bodo v prihodnjem letu nadaljevali pogovori med socialnimi partnerji o potencialnih dodatnih davčnih spremembah s ciljem nadaljnje razbremenitve dela.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke