Tehnika varčevanja kakeibo. Zakaj je tako posebna?

Tehnika varčevanja kakeibo. Zakaj je tako posebna?

M.M.
05.07.2024, 14:15
0
Kakeibo je japonska tehnika varčevanja denarja, pri kateri ne potrebujete aplikacij in odrekanja. Kako deluje in zakaj je tako uspešna?

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Nastala je na Japonskem, priljubljena pa je po vsem svetu. Gre za tehniko kakeibo. Česa se lahko torej naučimo od Japoncev?

Ta narod ima visoko stopnjo finančne pismenosti in so pravi strokovnjaki v upravljanju osebnih financ, poroča spletna stran credit.com. Njihova potrošniška kultura je popolnoma drugačna kot na primer v ZDA ali Evropi. Prav zato jim uspe v zelo kratkem času privarčevati neverjetnih 35 odstotkov zaslužka. 

Beseda "kakeibo" v bistvu pomeni "finančna knjiga gospodinjstva". Tehniko si je leta 1904 zamislila Hani Motoko, japonska novinarka. Za izvajanje te tehnike potrebujete le zvezek, v katerega boste zapisovali prihodke in odhodke. 

Bistvo je zapisovanje

Raziskave pravijo, da je pisanje zelo pomembno, saj smo takrat bolj prisotni in osredotočeni ter se zavedamo situacije, hkrati pa odkrivamo in sprejemamo vzroke za lastne slabe navade.

Ni dovolj, da iz denarnice na stran damo 20 evrov. Zavedati se je treba porabe denarja. Tehnika kakeibo je zato v veliko pomoč tistim, ki pretirano in nenadzorovano nakupujejo. 

PREBERI ŠE

Tako se izognemo impulzivnim nakupom

Kakeibo se izvaja na dnevni ravni, in sicer tako, da si odgovorite na nekaj pomembnih vprašanj, kot so na primer: 

Ali lahko živim brez tega izdelka? Ali ga nujno potrebujem za življenje oz. preživetje? Ali je cena želenega izdelka meni dostopna? Zakaj sem sploh dobil oz. dobila idejo, da ta izdelek potrebujem? Kako se danes počutim – ali menim, da ta izdelek potrebujem le zato, ker se danes slabo počutim in bi se rad oz. rada le razveselil/-a na kratek rok?

Kakeibo prav tako zagovarja idejo, o kateri smo na Cekin.si že pisali – pravilo 24 ur. Če vas prešine ideja, da bi si kupili določen izdelek, z nakupom počakajte 24 ur in tako preverite, ali ga boste po tem času še vedno želeli. 

PREBERI ŠE

Pravilo 24 ur: upoštevajte ga, če želite živeti mirno in sproščeno

Osebne finance
Osebne financeFOTO: Dreamstime

Japonska tehnika opozarja tudi, da je treba v času razprodaj ravnati premišljeno. Velikokrat namreč kupujemo le zaradi nizkih cen, ne pa zato, ker neko stvar resnično potrebujemo. 

Narekuje, da nakupe opravljate z gotovino, saj boste tako imeli večji nadzor nad svojim denarjem. 

Po nakupih pojdite le takrat, ko nekaj resnično potrebujete. 

PREBERI ŠE

Kako kupovati na razprodajah?