PREMOŽENJE

Britanski milijarder bo otrokom dal le nekaj milijonov

Natisni2
Da, tudi otroci bogatašev imajo težave. Premožni se zato odločajo za drugačen pristop k vzgoji in dedovanju.

Čeprav bi bilo odlično imeti na kupe denarja in z njim založiti tudi lastne otroke, se je treba zavedati, da mnogi bogataši niso toliko osebnostno zreli, da bi s tem denarjem tudi odgovorno ravnali. Saj se spomnite primerov, ko so bili dobitniki visokih zneskov na loteriji že po nekaj mesecih popolnoma nesrečni?

PREBERI ŠE
Tako srečna sta bila po dobitku, danes pa ...

Dolarji
DolarjiFOTO: Dreamstime

V podobni situaciji so tudi otroci bogatašev, ki se že rodijo z vrtoglavim zneskom na računu, pri tem pa uživajo v najboljšem, kar lahko dobijo - igrače, potovanja, obleke, šole ...

Velikokrat ti otroci nimajo izoblikovanega nikakršnega odnosa do denarja in premoženja. Vse se jim zdi samoumevno, nekateri pa ne vidijo niti smisla, da bi se šolali. Strokovnjakinja za odnose v družini Lucy Birtwistle je za Forbesdejala, da se ti otroci sprašujejo, zakaj bi sploh študirali, saj ne bo nihče navdušen nad njihovimi uspehi, ki bodo ostali v senci uspehov njihovih staršev. Omenjena strokovnjakinja skuša tem otrokom pomagati pri iskanju njihovega lastnega smisla v življenju. Poudarja namreč, da vsak posameznik potrebuje smisel in vizijo, zaradi katerih bo vsako jutro vstal iz postelje. 

Številni otroci premožnejših staršev se borijo s krizo identitete in motivacije, če pa k temu prištejemo še družbena omrežja, se celotna situacija še poslabša, je za Forbesdejal Sandy Loder. Slednji vodi podjetje, ki pomaga družinskim podjetjem pripraviti naslednje generacije k prevzemu posla. Z Birtwistlovo se strinja, da ti otroci imajo težave z motivacijo, a opozarja, da za vsako poležavanje v postelji morajo obstajati tudi posledice. Sam meni, da so starši velikokrat krivi za težave teh otrok. Pomanjkanje ljubezni in pozornosti, ko so bili otroci majhni, razvajanje in kupovanje ljubezni z materialnimi stvarmi ... "Imeli so preveč denarja, drog in nič pritiska, da si najdejo službo," je za Forbesdejal Loder in dodal, da se z družbenimi omrežji razmere le poslabšujejo. 

"Imel sem stranko, ki je vsako minuto preverjala telefon. Moral sem ji povedati, naj izključi družbena omrežja," je razložil Loder in dodal, da gre za stranko, ki ima toliko denarja, da sploh ne ve, kaj naj počne z njim. 

Zato se vse več staršev, ki imajo na računih bogastvo, sprašuje, kako naj zaščiti lastne otroke pred propadom. Britanski milijarder John Caudwell se je na primer odločil, da po smrti v humanitarne namene podari kar 70 odstotkov premoženja. Za The Daily Mirror je dejal, da jim bodo ostali milijoni, s katerimi bodo njegovi otroci še vedno "umazano" bogati. 

In on ni edini bogataš, ki otrokom ne bo pustil celotnega premoženja: 

PREBERI ŠE
'Moji otroci ne bodo dobili mojega denarja'

Nekateri so se odločili tudi, da jim ne bodo zagotovili niti delovnega mesta: 

PREBERI ŠE
Slavni kuhar otrokom sporočil brutalno novico

Gre za to, da so se številni bogataši začeli zavedati preproste resnice: otrok si mora zgraditi lastno življenje, vizijo in cilj. Že to, da jim omogočijo izobraževanje na najboljših šolah, je veliko bogastvo. Nato pa naj svoje potenciale razvijajo sami. 

PREBERI ŠE
'Ker te imam zelo rada, ti ne bom dala vsega, česar si želiš'