PREMOŽENJE

Upokojenci, 27. decembra boste dobili več

Natisni6
S 1. decembrom so se pokojnine izredno uskladile.

Pokojnine so se s 1. decembrom torej zvišale, izplačilo pa bo opravljeno 27. decembra, je zapisano na spletni strani Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz). Gre za drugo letošnjo uskladitev, tokrat bo ta 1,5-odstotna. Prvo zvišanje pokojnin se je zgodilo v začetku leta, in sicer za 2,7 odstotka.

PREBERI ŠE
Izplačilo pokojnine: upokojenci prejeli za odtenek višje pokojnine

Iz uskladitve bodo izvzeti dodatki za pomoč in postrežbo ter invalidnine za telesno okvaro, ki se usklajujejo na podlagi Zakona o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom v Republiki Sloveniji in rente po Zakonu o žrtvah vojnega nasilja, so opozorili na Zpizu.

Zneski osnov za odmero pokojnine, uveljavljene od 1. januarja 2019, ki veljajo od 1. decembra 2019:

Pokojnine
PokojnineFOTO: ZPIZ

Zagotovljena pokojnina bo od 1. decembra znašala 538,53 evra, najnižja pokojnina pa 226,55 evra. Najnižja pokojninska osnova za pokojnine, uveljavljene v tem letu, bo 871,34 evra, najvišja pokojninska osnova pa 3485,36 evra.

Osnova za odmero invalidskih nadomestil bo znašala najmanj 498,84 evra, nadomestilo za čas poklicne rehabilitacije za invalidnost, nastalo letos, pa največ 1995,37 evra.

Del vdovske pokojnine za pravico, uveljavljeno v tem letu, bo od 1. decembra znašal največ 101,95 evra, skupno izplačilo lastne in dela vdovske pokojnine, uveljavljenega v istem obdobju, pa največ 1995,37 evra.

Prejemnikov pokojnin iz obveznega zavarovanja, med katerimi so starostne, invalidske, družinske in vdovske pokojnine, je približno 620.000.

PREBERI ŠE
Oskrbnine v domovih za starejše: dražje zaradi višje minimalne plače

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke