PREMOŽENJE

To se bo zgodilo, če vsak dan privarčujete 2 evra

Natisni5
Ko boste nadzorovali tok vašega denarja, boste imeli več denarja.

Hranilnik
HranilnikFOTO: Shutterstock

Kovanci delajo čudeže! Če ne verjamete, potem si poglejte spodnjo tabelo. Dobro je tudi, da se sami poigrate s številkami in pripravite varčevalni ukrep, ki bo pisan na vašo kožo. Namen je, da se vaš pogled na drobiž spremeni. Večina namreč na kovance in tudi celo na bankovce v višini pet ali 10 evrov gleda kot na nizke zneske, ki so v našem življenju nepomembni. A pozor! 

To je popolnoma zgrešeno prepričanje. Tako iz vašega življenja odtekajo kar veliki zneski. Če vsak dan v hranilnik spravite 2 evra, boste na koncu leta imeli privarčevanih kar 730 evrov. To pa je že kar lep znesek, s katerim lahko greste na počitnice. 

Razmislite, koliko kovancev lahko vsak dan spravite v hranilnik. Pri tem upoštevajte tudi vašo starost in kaj želite s tem denarjem narediti. Morda že imate otroka, tako da lahko v tem primeru dnevni znesek povišate ter s tem privarčujete ne le za počitnice, temveč tudi za poplačilo obveznosti otrokovega na primer zimovanja ali nakupa športne opreme. 

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Starejši ponavadi ne zahajajo več tako pogosto v lokale na pijačo, tako da lahko na dnevni ravni privarčujejo več. 

Vaša starostprivarčevani znesek/danprivarčevani znesek/mesecprivarčevani znesek/leto
20260730
252,5075912,50
303901.095
353,501051.277,50
4041201.460
454,501351.642,50
5051501.825
555,501652.007,50

Na denar poglejte iz drugega zornega kota: bogastvo niso le velike vsote. Veliko zraste iz malega. Tega se zavedajo celo bogataši, kot je na primer Warren Buffett, ki ima pod palcem skoraj 73 milijard evrov. V mladosti je ocenil, da lahko v življenju privarčuje kar 300.000 dolarjev (267.000 evrov), če zmanjša število obiskov pri frizerju. 

Večina ne razume, da odločitve, ki jih sprejemajo na dnevni bazi, vplivajo na to, kakšno bo njihovo finančno stanje. Finančni svetovalec Frank Kinniry tako meni, da je treba začeti z majhnimi koraki - na primer pri kavi. Kinniry je tako predstavil izračun, s katerim bi lahko v 30 letih privarčevali kar 106.000 dolarjev, kar je neverjetnih 94.000 evrov. 

Kako je prišel do teh številk? Izračunal je, da posameznik vsak dan plača za kavo 3,50 dolarja (3,11 evra). Če bi vsak dan ta znesek dali v hranilnik, na koncu meseca pa skupni znesek vložili v kakšnega od skladov, bi lahko s primernim donosom v 30 letih prišli do številke 94.000 evrov. 

PREBERI ŠE
Varčevanje: nekateri vsak mesec dajo na stran osmino svojih prihodkov

S tem načinom se strinja še en ameriški finančni svetovalec David Bach, ki pravi, da je treba biti pri varčevanju z nizkimi zneski vztrajen, dosleden in sistematičen. Potrebujete načrt, kateremu boste sledili, nato pa morate še sprejemati prave odločitve. "Ne potrebujete denarja, da bi imeli denar. Morate le sprejeti prave odločitve ... in jih uresničiti," je že večkrat poudaril. 

Ali na primer: vsak dan kupite za 10 evrov sladkarij, prigrizkov in sladkih pijač. Na letni ravni je to 3.650 evrov. V desetih letih kar 36.500 evrov, v dvajsetih letih 73.000 evrov. 

Potem na primer dodajmo stroške cigaret. O tem si lahko več preberete v spodnjem članku:

PREBERI ŠE
Kako vam lahko 3,70 evra na dan spremenijo življenje?

Nevarnost, ki je ne opazimo 

Če se sprašujete, kako to, da nimate privarčevanega denarja, nobenega premoženja, a da si prav tako nič ne privoščite (drage obleke, nakit, luksuzne počitnice in podobno), potem pomislite, ali vam morda težave povzročajo manjši zneski. Začnite si zapisovati, kaj se dogaja z vašim denarjem. Najpomembnejše je, da odkrijete, kje vam odtekajo nizki zneski. Ti so za vaš bančni račun najbolj nevarni, saj jim ne posvečamo nobene pozornosti. 

Ko boste nadzorovali tok vašega denarja, boste imeli več denarja. Slednjega pa morate tudi pametno vložiti, saj običajno varčevanje na računu ali celo v nogavici nima pravega učinka.