Cekin.si
Pečeno kislo zelje z mletim mesom

Premoženje

Ideje za okusne in poceni obroke

M.M.
03. 11. 2023 05.00
0

Kaj skuhati? Da bo zdravo, okusno, a vendarle poceni? Si tudi vi vsak dan belite glavo s temi vprašanji? Naše sledilce na Facebook strani Cekin.si smo prosili za nasvete in ideje. Poglejte, kaj so nam zaupali.

V času jeseni in zime se pogosto iščejo topli, okusni in hranljivi obroki, ki nas pogrejejo in nasitijo. Obstaja veliko cenovno ugodnih možnosti za pripravo okusnih obrokov v tem letnem času.

Spodaj smo nanizali nekaj idej za poceni, a okusne obroke v jeseni in zimi:

Juhe in enolončnice: Juhe so odličen način za uporabo sezonske zelenjave in so zelo hranljive. Lahko pripravite domačo zelenjavno juho, gobovo juho, paradižnikovo juho ali enolončnice, kot so čili ali grahova juha. Dodajte sveže začimbe in začimbe, da obogatite okus.

Rižote: Rižote so odličen način za uporabo sezonske zelenjave in riža ter za pripravo okusnih in nasitnih obrokov. Rižoto lahko pripravite z gobami, bučkami, korenčkom ali drugo zelenjavo po izbiri. Dodajte jušno osnovo, začimbe in sir ter kuhajte, dokler riž ne postane kremast in mehak.

Pečen korenček in druge zelenjave: Jeseni je na voljo veliko sezonskih zelenjadnic, kot so korenček, bučke, pesa, rdeča pesa in cvetača. Pečenje teh zelenjadnic je preprost način za pripravo okusnih prilog ali celo glavnih jedi. Narežite zelenjavo na koščke, jo začinite z oljem, soljo, poprom in drugimi začimbami po okusu ter pecite v pečici, dokler ne postane mehka in hrustljava.

Jabolčni zavitek: Jabolčni zavitek je klasična sladica jesenskega časa. Jabolka so pogosto dostopna in cenovno ugodna v tem letnem času. Pripravite nadev iz nastrganih jabolk, sladkorja, cimeta in limoninega soka ter ga ovijte v listnato testo. Pečite, dokler testo ne postane zlato rjavo in hrustljavo.

Pri izbiri cenovno ugodnih obrokov v jeseni in zimi je pomembno izkoristiti sezonsko sadje in zelenjavo, ki so pogosto bolj dostopni in sveži. Prav tako lahko izkoristite različne začimbe, kot so cimet, muškatni orešček, ingver in klinčki, da obogatite okus jedi. 

Kaj ste nam predlagali bralci Cekin.si?

"Segedin, jota, sarme, golaž, vse jedi z rižem in makaroni ter fižol. Jedi lahko kombinirate na 1001 način. Skuhajo se za več dni ..." Tako nam je naša bralka odgovorila na poziv na Facebooku, da zbiramo ideje za poceni, a kljub temu zdrave in okusne obroke. 

Med predlogi naših bralcev so prevladovala sezonska živila, kot so repa, kislo zelje, ocvirki, pečenice ... Z dodatki krompirja, riža in testenin. Okusne solate in še veliko več. 

Ker se cene počasi, a vztrajno dvigujejo, vse več ljudi išče nove načine, kako privarčevati pri nakupih hrane. Večina jih še vedno prisega na domačo kuho, in sicer na zalogo. Skuhajo namreč večje količine, ki jih nato razdelijo v posodice in zamrznejo. Prav tako je ceneje, če kruh in posladke spečete doma. 

Pravila, ki jih morate upoštevati, če boste hranili živila v zamrzovalniku:

Na Cekin.si smo že večkrat poročali, da se je treba po nakupih odpraviti po temeljitem razmisleku, kaj resnično potrebujete. Najbolje je, da si doma napišete seznam potrebnih živil, pripravite okvirni jedilnik za vsaj en teden, nato pa se odpravite v trgovino, kjer boste kupili vse potrebno za ves teden. Morda celo za dva. Zakaj tako? Če boste vsak dan hodili v trgovino, boste najverjetneje kupili še ogromno stvari, ki jih načeloma sploh ne potrebujete.

Triki za nakupovanje hrane:

Jedi na žlico – zdravo in poceni

Že dolgo velja, da je najbolje, če pripravljamo sezonske jedi. In v zimskem času ni boljšega kot jedi na žlico. Pripravimo jih hitro, v večjih količinah, tako da jih lahko jemo nekaj dni, pa tudi enostavne so za pripravo.

Kaj skuhati – recepti za jedi na žlico

Če imate vrt, potem ste v prednosti, saj si lahko že jeseni pripravite lepo zalogo ozimnice. Če ga nimate, pa je najbolje, da poiščete zaupanja vrednega kmeta ali navdušenca nad vrtnarjenjem. Morda imate sorodnika z vrtom in si lahko pridelek delite? 

Če niste samooskrbni, pa v sezoni preverite, kje bi lahko kupili večje količine pridelkov (tako bo tudi cena nižja) in si doma pripravite lastno ozimnico. Ravno toliko, kolikor potrebujete in imate prostora za shranjevanje. Lahko pripravite domači paradižnikov sok ali omake, kompote, mešano vloženo solato, kisle kumarice ali drugo vloženo zelenjavo. Prav tako marmelade in sokove. To, da nimate vrta in živite v stanovanju, ni ovira pri pripravah lastne zaloge hrane. 

Tako boste imeli vedno pri roki nekaj, kar bo zdravo in okusno. 

Golaževa juha
Golaževa juhaFOTO: Profimedia

Ostanki hrane – recepti

V kuhinji pridelamo ogromno ostankov hrane, ki romajo v smeti. Po podatkih statističnega urada naj bi prav vsak prebivalec Slovenije na teden odvrgel okoli 1,3 kilograma hrane, kar na letni ravni znese 67 kilogramov. Kar zbode v oči, je podatek, da je kar 39 odstotkov odvržene hrane še vedno užitne. Kaj o tem pravi Luka Jezeršek? Vabljeni k branju spodnjega članka, v katerem Luka Jezeršek razkrije veliko trikov, kaj lahko pripravimo iz ostankov hrane, tudi na primer super recept s starim kruhom.  

Na naši Facebook strani preberite še veš idej naših sledilcev. Zapišite tudi vaš predlog

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.


UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Oglaševanje Uredništvo PRO PLUS Moderiranje Piškotki Politika zasebnosti Splošni pogoji Pravila ravnanja za zaščito otrok
ISSN 2630-1679 © 2025, Cekin.si, Vse pravice pridržane Verzija: 861