KARIERA

To morate vedeti pred ustanovitvijo podjetja

Natisni0
S. p. ali d. o. o? Kako ga ustanoviti? Kako izbrati pravo možnost in kakšne so ključne razlike?

Pred ustanovitvijo podjetja je treba temeljito pretehtati, kaj bi bilo bolje za vas – odpreti s. p. in postati samostojni podjetnik ali ustanoviti d. o. o (družbo z omejeno odgovornostjo). To sta najbolj pogosti obliki izvajanja dejavnosti.

Odločitev je praviloma odvisna od več dejavnikov: od dejavnosti, s katero se nameravate ukvarjati, načina, obsega in tveganosti predvidenega poslovanja, davčne obravnave, razpoložljivih sredstev za zagon podjetja, števila vlagateljev, predvidenih zaposlitev in drugih posebnih zahtev, ki se lahko pojavijo v povezavi z investicijo ali izvajanjem dejavnosti. 

Pri izbiri upoštevajte, kako tvegane dejavnosti se lotevate. Kot samostojni podjetnik namreč jamčite z osebnim premoženjem za vse obveznosti podjetja, kar pomeni, da lahko ob morebitnem dolgu izgubite svoje osebno premoženje. Pri d.o.o. je drugače, družba za obveznosti jamči samo s svojim premoženjem, medtem ko družbenik praviloma ne odgovarja za obveznosti družbe.

Pomembna razlika med s. p. in d. o. o. je tudi strošek ustanovitve. Za ustanovitev družbe z omejeno odgovornostjo je potrebno v družbo vložiti osnovni kapital v višini najmanj 7.500 evrov. Vložena sredstva postanejo premoženje družbe in predstavljajo minimalno jamstvo za upnike, s katerimi družba posluje.  

Ustanovitev s. p.

Samostojni podjetnik
Samostojni podjetnikFOTO: Dreamstime

1. Samostojni podjetnik postanete z brezplačnim vpisom v Poslovni register Slovenije. Z digitalnim potrdilom se lahko vpišete preko portala SPOT, lahko pa se osebno oglasite na eni od točk SPOT.

Za vpis morate navesti:
► datum vpisa v register, ki mora biti poznejši od dneva vložitve prijave za vpis in krajši od enega meseca od dneva vložitve prijave za vpis.
dejavnost in ime podjetnika ter sedež in označba podjetja, po želji tudi izbrano ime podjetja. (Če niste lastnik objekta, kjer boste opravljali dejavnost, boste potrebovali soglasje lastnika.)
ime in priimek, EMŠO, prebivališče in davčno številko

2. V osmih dneh po vpisu v register se morate prijaviti na davčnem uradu. Poznati morate lokacije prostorov za opravljanje s. p., morebitne naložbe, številke morebitnih računov v tujini, osebo, ki vodi poslovne knjige (sam ali računovodja). Določiti morate način obdavčevanja – pavšalno (normiranec) ali po dejanskih odhodkih, in akontacijo dohodnine.
3. Sledi prijava v obvezna socialna zavarovanja, če niste na primer že nekje drugje redno zaposleni (popoldanski s.p.). 
4. Drugo. Pridobitev številke za zavezanca plačevanja davka na dodano vrednost (DDV), če je to obvezno ali se zanjo odločitv, ali pridobitev dovoljenja za opravljanje dejavnosti, licenco, če je zahtevano.

Ustanovitev d. o. o.

Družba z omejeno odgovornostjo ima lahko enega ali več (največ 50) družbenikov, ki so lahko fizične ali pravne osebe. Za ustanovitev je potrebnih najmanj 7500 evrov za vplačilo osnovnega kapitala, ki predstavlja premoženje podjetja. Vplačilo osnovnega kapitala je nekakšno (minimalno) jamstvo za upnike družbe, saj družbeniki d.o.o. za obveznosti družbe osebno ne odgovarjajo. 

1. Vpis enostavne oblike d. o. o. (t. i. enoosebni d. o. o.) je brezplačen preko SPOT ali po internetu na portalu z digitalnim potrdilom ali osebno na točki. Ob vpisu potrebujete osebni dokument, morebitno soglasje za poslovni prostor, potrdilo banke o vplačilu najmanj 7.500 evrov začetnega kapitala. Za zahtevnejše oblike odprtja d. o. o., ko je družbenikov več ali želijo denimo družbeniki vložiti stroje, nepremičnine, opremo, različne denarne vložke, je treba pred notarjem podpisati družbeno pogodbo. Najbolje je, da vam jo sestavi strokovnjak, to je odvetnik ali notar. 

Enostavno obliko d.o.o. z enim družbenikom lahko hitro in brezplačno ustanovite od doma, na portalu SPOT ali na eni od točk SPOT. D.o.o. z več družbeniki pa je treba ustanoviti s podpisom družbene pogodbe pred notarjem.

Pred odprtjem se posvetujte s strokovnjakom 

Katera oblika za izvajanje dejavnosti se bolj izplača, je praviloma odvisno od konkretnega primera. D. o. o. za sabo potegne določene stroške, ki jih samostojni podjetnik nima, na primer vplačilo osnovnega kapitala in praviloma nekoliko višje stroške za vzdrževanje in poslovanje (računovodstvo ipd.), bi pa po drugi strani lahko predstavljal davčno bolj optimalno izvajanje dejavnosti in pa tudi višjo stopnjo varnosti za družbenika, če se posel ne bi odvijal po željah in pričakovanjih. 

V vsakem primeru se je pred odprtjem podjetja dobro posvetovati s strokovnjakom. To je lahko davčni svetovalec, računovodja, odvetnik. Skratka, oseba, ki vam bo lahko celostno svetovala pri nameravani poslovni dejavnosti. Glede na vaše načrte boste lahko skupaj izbrali najustreznejšo možnost, ki bi bila za vas najbolj ugodna. Morebiti vam svetovalec osvetli prednosti ali pa tveganja nameravane dejavnosti z vidikov, na katere sploh niste pomislili.

Pa še nekaj – pred ustanovitvijo podjetja se je pametno posvetovati tudi z vašim bančnikom, ki vam bo pojasnil vse o osebnem, kombiniranem, poslovnem računu, da boste tudi v tem pogledu stroškovno čim bolj učinkoviti.

Pa uspešno poslovno pot vam želimo!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Z vsemi temi vprašanji so se soočali tudi podjetniki vseh sezon oddaje Štartaj, Slovenija!Odločitev za podjetništvo ni tako enostavna. Nekateri zaradi občutka varnosti še naprej hodijo na delo, kjer imajo redno zaposlitev. Vsaj do trenutka, ko vedo, da je njihova podjetniška pot varna. 

Tina Berlec, ki z možem ustvarja blagovno znamko Mul'c, je tako povedala, da je bil to zanjo na začetku hobi. Ustvarjala je v kuhinji, običajno pozno zvečer, ko so otroci že spali. V času, ko sta se prijavila v oddajo Štartaj, Slovenija!, je bila v delovnem razmerju, njen soprog Mark pa se je ukvarjal z nasadom orehov. Je pa nato konec lanskega poletja zaradi preobilice dela dala odpoved tudi sama in se z dušo in telesom 100 odstotno posvetila projektu.

Tina in Mark ves čas presenečata z novimi idejami in izdelki. Vesta, da so inovacije gonilo razvoja podjetja. 

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Kmalu na policah – novi Štartaj, Slovenija izdelki!

PREBERI ŠE
'Že od 18. leta, ko sem začela delati, sem svobodnjakinja'

Si želite aktualne novice prejemati tudi na elektronski naslov? Potem se prijavite na Cekinove e-novice!

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke