ŠTARTAJ, SLOVENIJA!

Novi produkti Štartaj, Slovenija! že na policah!

Natisni1
Začelo se je! Letošnji podjetniki Štartaj, Slovenija! so svoje izdelke zložili na police 12 trgovin Interspar po vsej Sloveniji!

Danes je za podjetnike, ki sodelujejo v četrti sezoni oddaje "Štartaj, Slovenija!", pomemben dan. Njihovi izdelki so na prodajnih policah megamarketov Interspar, vi pa jih lahko že kupite, in sicer v 12 trgovinah Interspar po vsej Sloveniji, in preizkusite. Podjetnike, ki so jih izdelali in njihove zgodbe od ideje do prodajnih polic, boste lahko spoznali v nedeljskih oddajah. Prva bo na POP TV že 6. oktobra ob 18.10!

Projekt Štartaj Slovenija bomo tudi letos spremljali na naši spletni strani Cekin.si, kjer bomo postregli z obilico podjetniških nasvetov. Med drugim tudi z nasveti o tem, kako upravljati z denarjem, kako nadzorovati denarne tokove in konec koncev tudi o tem, kako poskrbeti za urejene osebne finance. 

Si želite aktualne novice prejemati tudi na elektronski naslov? Potem se prijavite na Cekinove e-novice!

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

To so ponosni podjetniki četrte sezone oddaje "Štartaj, Slovenija!", skupaj s predstavniki projekta.
To so ponosni podjetniki četrte sezone oddaje "Štartaj, Slovenija!", skupaj s predstavniki projekta.FOTO: Aljoša Kravanja

Med katerimi produkti lahko izbirate?

PREBERI ŠE
Alla Luigi

Z mesnimi in zelenjavnimi omakami Alla Luigi lahko hitro pripravite okusno kosilo. Štiri različne omake so pripravljene iz sveže zelenjave in mesa slovenskega porekla, brez ojačevalcev okusa in konzervansov. Narejene so po navdihu Luigijeve mame, na pristen italijanski način. Na voljo so mesna omaka bolognese, mesne kroglice v paradižnikovi omaki, veganski ragu in goveji golaž.

Podjetnik Luigi Petrella svoj produkt opiše kot preprostega, kot produkt naših starih mam, ko so delale s temi sestavinami in z dušo. "Prav to smo dali v kozarec. To je moj produkt," je za Cekin.si povedal nasmejano. Do ideje je prišlo, ko je kuhal doma zase, takrat pa je začel razmišljati, da bi naredil več, saj sta bila tako on kot njegova žena pogosto po ves dan odsotna od doma, hkrati pa se nista želela prehranjevati nezdravo. "Moja mama je te stvari počela, ko sem bil majhen in začel sem še jaz," nam pove in se na vprašanje, ali je tudi mama odobrila okuse, nasmeji: "Je odobrila, dvakrat je bila tudi na pokušanju in dala zeleno luč, da gre naprej!" Luigi si sicer od projekta Štartaj Slovenija želi, da bi ljudje razumeli, da to ni zgolj vnaprej pripravljena omaka, ampak je omaka z dušo.

Alla Luigi
Alla LuigiFOTO: Aljoša Kravanja

PREBERI ŠE
Altburger

Altburgerje 100-odstotno rastlinski burger, s katerim pripravite hranljiv obrok. Glavna sestavina so sojine beljakovine, ki niso gensko spremenjene, ostale sestavine rastlinskega izvora pa obljubljajo sočnost in dober okus. Izdelava rastlinskega burgerja Altburger ima v primerjavi z mesnim burgerjem veliko manjši vpliv na okolje. Altburgerju je dodan vitamin B12, s katerim poskrbite za vnos pomembnega vitamina.

Čeprav je Altburger veganski produkt, nam Luka Sinček in Maj Hrovattakoj povesta, da ni namenjen zgolj veganom, temveč tudi mesojedcem. "V slovenskem prostoru sva na tem področju pionirja, zato naju je čakalo tudi ogromno preprek in tudi zato burgerja trenutno še ni v ponudbi, a bo v kratkem na policah in tega se zelo veseliva," povesta in razložita, da sta začela produkt razvijati, ko ju je v to izzval znanec, ki jima je tudi predlagal prijavo v projekt Štartaj Slovenija. Zdaj si od projekta želita predvsem tega, da se pogovorita s čimveč ljudmi, dobita njun odziv in s tem postaneta najboljša znamka za rastlinsko meso v Sloveniji. "Želiva si tudi razširiti ponudbo in jo nadgraditi," dodata in povesta, da jima je najpomembnejša stalna izboljšava izdelkov.

Altburger
AltburgerFOTO: Aljoša Kravanja

PREBERI ŠE
BeLife

BeLife kombuča je 100-odstotno naravna gazirana pijača, ki nastane s fermentacijo pravega čaja. Zaradi prisotne aktivne kombuča kulture, bogate s kvasovkami in bakterijami, sestavine fermentirajo in nastane poživljajoč gaziran napitek. Kombuči pravijo tudi živa pijača, saj ni pasterizirana in dobro deluje na splošno počutje. Poleg klasičnega okusa zelenega čaja je osvežujoča gazirana pijača na voljo še v okusih ingver-limonska trava in gozdni sadeži.

"Kakšno pijačo lahko danes piješ, da je gazirana in hkrati prijazna za telo," nas takoj izzove Zlatan, ki pove, da za kombučo stoji tudi tradicija, saj je znana že 2000 let. "Midva stremiva k temu, da jo delava po tradicionalni metodi, na kratko pa je to fermentiran čaj, ki je živ, torej ima veliko vitaminov in mineralov, hkrati pa še polno probiotikov, ki pomagajo pri prebavi in boljšemu počutju." 

Idejo sta razvila, ko je Zlatan kombučo spoznal med bivanjem v ZDA in se odločil, da jo bo naredil tudi sam. Pozneje se je preselil na Kanarske otoke, tam poskusil in na koncu sta se brata odločila, da bo enako poskusil tudi Mirza in to ponudil očetu, ki je takrat bolehal za rakom na črevesju. Potem pa se je začelo novo šolsko leto, Mirza se je vpisal v krožek Ustvarjalnika in ugotovil, da imata z bratom dobro idejo.

Brata si od projekta Štartaj Slovenija obetata dolgoročno sodelovanje s podjetjem Spar Slovenija. "Ljudje si zaslužijo imeti na policah pravo kombučo in to je cilj tega projekta," zaključita in povesta, da si želita, da bi vsi Slovenci spoznali kombučo in njene lastnosti.

BeLife
BeLifeFOTO: Aljoša Kravanja

PREBERI ŠE
GOGIX

Poučna sestavljanka GOGIXkrepi ročne spretnosti in umske sposobnosti ter mlajše in starejše sestavljavce vabi v svet konstrukcij, kjer lahko sestavljajo brez predpisanih načrtov. Ravni in ukrivljeni sestavljalni elementi omogočajo gradnjo najrazličnejših modelov ter puščajo domišljiji prosto pot. Nastane lahko vse od preproste vrtavke do zahtevnejših večnadstropnih konstrukcij.

"To je ena zanimiva sestavljanka, ki pri kreiranju pusti prosto pot in te ne vkaluplja z navodili, ampak z domišljijo res sam usmeriš, kaj boš sestavil, ali pa celo pustiš, da te odnese kam povsem drugam," sestavljanko GOGIX opiše podjetnik Ervin Presiček, ki je idejo zanjo dobil kot gradbenik, projektant in statik. "Konstrukcija je vedno prisotna v mojem življenju in ko sem razmišljal o sestavljankah, sem ugotovil, da manjka nekaj, kjer bi z lahkimi elementi zgradil nekaj velikega, a še vseeno stabilnega, hkrati pa mi je bilo pomembno tudi to, da se z lahkoto pospravi, saj se to nikomur ne da," nam opiše svoj produkt, za katerega si ne želi ozke ciljne publike, saj verjame, da lahko v njej uživajo otroci in starejši, še najraje pa bi videl, da se igrajo skupaj.

V projektu Štartaj Slovenija si Ervin želi, da bi sestavljanka ljudem zamenjala neprestano buljenje v ekrane, sploh da bi se otroci umaknili od računalnikov. "Že zdaj je lepo videti, da je nekdo nekaj sestavil, da ga je kreativnost nekam zanesla in tega se veselim tudi v prihodnje," sklene Ervin.

GOGIX
GOGIXFOTO: Aljoša Kravanja

PREBERI ŠE
Magea

Mageaje krema iz naravnih sestavin s 40 % magnezijevega klorida in štirimi različnimi eteričnimi olji: oljem poprove mete, evkaliptusa, zelenke in limonske trave. Ključna sestavina, magnezij, je eden pomembnejših mineralov, ki vpliva na delovanje našega telesa. Sestavine kreme Magea omilijo težave z mišičnimi in menstrualnimi krči ter pomagajo pri nespečnosti, utrujenosti in izčrpanosti.

Enisaje predstavila magnezijevo kremo Magea, ki je primerna za vsakodnevno uporabo in za vse ljudi, razen za nosečnice in otroke do treh let; zaradi vsebnosti eteričnih olj. Vsebnost magnezija z leti izgubljamo, zato ga je priporočljivo dodajati, nam pove in doda, da ve, da večina ljudi pozna vnos s prehranskimi dodatki, zunanji nanos pa je postal bolj znan v zadnjih letih.

Kremo je razvila, ko se je sin med odraščanjem intenzivno ukvarjal s športom, kar je prineslo krče, boleče mišice in utrujene noge. "Kot skrbna mama sem mu želela pomagati in sem začela raziskovati," saj je vedela, da ga v zgolj zdravo prehrano ne bo prepričala. Sčasoma je začela kremo izdelovati sama, navdih pa je doživela ob koncu lanske sezone: "Zgodbe podjetnikov so me navdihnile, vesela in ponosna sem bila zanje, zdeli so se mi pametni in iznajdljivi, potem pa sem se vprašala, zakaj jaz nimam take ideje. Potem pa se je vse poklopilo." Enisa je zdaj vesela za projekt Štartaj Slovenija in si za uspeh šteje že to, da je ena izmed osmih podjetnikov, pravi uspeh pa pravi, da bo prišel takrat, ko bodo kupci prepoznali uporabnost kreme.

Magea
MageaFOTO: Aljoša Kravanja

PREBERI ŠE
Moj Sufle

Da bi uživali v vrhunski sladici, ne potrebujete spretnosti kuharskega mojstra. Moj Sufle je predpripravljena in globoko zamrznjena sladica iz 72-odstotne temne čokolade, ki jo pripravite doma v pečici, zato čokoladna sredica ostane tekoča, zunanja skorjica pa mehka in puhasta. Ne vsebuje pšenične moke, žit, emulgatorjev ali ojačevalcev okusa.

Vedno nasmejana Špelain Andrejsta nam ob otvoritvi novih polic povedala, da je Moj Sufle najboljša čokoladna sladica: "Ko boste poskusili, boste videli," pove Špela, Andrej pa doda, da to jesen prihaja epidemija za vse čokoholike in tudi za vse, ki to še niste. "Cepiva zanjo pa ni," pove v smehu.

Ideja za produkt se je porodila pred dvema letoma, ko sta odprla svoj lokal, v katerem sta začela streči sufle, za katerega je bilo vse več povpraševanja, tudi za domov. "Sam projekt Štartaj Slovenija nama je dal idejo, po kateri so naju spraševale že stranke. Potem je bilo treba vse narediti in danes je Moj Sufle na policah," pove Andrej. Želita si predvsem, da bi njun produkt ljudje dobro sprejeli, Andrej pa si obeta tudi veliko novih znanj, saj pove, da sta bila do zdaj domača v gostinstvu, zdaj pa se podajata tudi v prodajo.

Moj Sufle
Moj SufleFOTO: Aljoša Kravanja

PREBERI ŠE
Vermipur

Naravno organsko gnojilo Vermipurje namenjeno vzgoji sobnih in balkonskih rastlin. Nastane v naravnem procesu razgradnje odmrlega organskega materiala s pomočjo deževnikov, ki ga predelajo v rodoviten humus, poln za rastline pomembnih hranil. Na liter zemlje lončnici dodamo žlico drobno presejanega ekološkega gnojila Vermipur v priročnem pakiranju.

Metkain Franksvoj produkt, naravno organsko gnojilo Vermipur, opišeta kot najbolj naravno alternativo umetnim gnojilom, ki ščiti naravo, hrani resurse in je edino, ki je primerno za stanovanja in vrtove: "Najino gnojilo je proizvod deževnika in je popolnoma naravno. Je proizvod najbolj edinstvenega laboratorija na tem svetu, saj tako visokokakovostnega gnojila ne more izdelati nobena tovarna. Narava je deževniku podelila to mesto, da skrbi za rastline in mi smo na to v zadnjih 150 letih pozabili, zdaj pa se vračamo h koreninam in skrajni čas je, da se ljudje zavedajo, kaj je humus deževnikov."

Metka nam pove, da sta po številnih letih želela malce izpreči in postaviti ekološko hišo z vrtom, tam pa sta se spoznala z ekološko pridelavo hrane in se vrnila k naravi. "Ugotovila sva, da je zemlja izčrpana in da jo je treba obogatiti, če želiva, da bo rodila. Čisto slučajno sva prišla do humusa deževnikov, ki sicer ni bil rešitev za trdo zemljo, a tako sva se začela učiti o rodovitni zemlji in tudi o deževniku. Deževnik je na zemlji nekaj podobnega kot čebela v zraku in je odgovoren za temelj življenja."

Zdaj si Metka in Frank želita, da bi ljudi ozavestila o pomenu deževnikov in spodbuditi vse tiste, ki se ukvarjajo z vrtnarjenjem, teh pa je čedalje več, doda Metka. Obenem želita svojo proizvodnjo tudi razširiti in dodati nove izdelke, saj verjameta, da je prišel čas za spremembe.

Vermipur
VermipurFOTO: Aljoša Kravanja

PREBERI ŠE
ZIVABOWL

Zivabowlje mešanica različnih semen, oreškov in sadja za hitro pripravo uravnoteženega obroka brez žit in dodanega sladkorja. Zivabowl, bogata z vlakninami, omega 3 maščobami in beljakovinami, je hranljiva malica, ki napolni z energijo. Z dodatkom vode ali mleka po izbiri obrok pripravite v dveh minutah. Na policah lahko izbirate med štirimi okusi obroka Zivabowl: malina, cimet, črni ribez in kakav.

Živasvoj produkt opiše kot hitro pripravljen obrok oz. malico, polno omega 3 maščobnih kislin in vlaknin, ki je brez dodanega sladkorja in z majhno vsebnostjo ogljikovih hidratov, zaradi česar je primerna za vse diabetike in osebe, ki so na različnih dietah, tudi LCHF in ketonski dieti. "Zdrava pa je za vse, saj ne dviguje krvnega sladkorja, ni pogostih nihanj in zato nismo utrujeni," nam razloži in izpostavi še to, da so vse izbrane sestavine znane po protivnetnem delovanju.

Produkt je razvila po več kot desetih letih raziskovanja prehrane po načelih tradicionalne kitajske medicine, bistveno pa se mu je posvetila, ko je ugotovila, kako pogosto je utrujena. "Imunski sistem ni obremenjen, če ni vnetij, energija pa nam ostaja, da lahko z njo drugače razpolagamo. Tudi ogljikovih hidratov ni, zanje pa vemo, da nas upočasnijo. Ko sem združila vse to, izgleda zelo lahko, zelo enostavno je za pripravo, hkrati pa je v Zivobowl zapakirano veliko znanja in prepričana sem, da bo marsikomu prišla prav," pove Živa, ki si želi, da bi več ljudi posegalo po zdravi prehrani. "Bolezni izvirajo iz črevesja," še pove in v smehu doda, da si obeta predvsem veliko zdravja.

ZIVABOWL
ZIVABOWLFOTO: Aljoša Kravanja