VZGOJA ZA USPEH

Kdaj ste upravičeni do subvencionirane malice in kosila v šoli?

Natisni0
Marsikateri oče in mati se te dni sprašujejo, ali bo imel njihov šolar pravico do subvencionirane malice in kosila. Kdaj ste upravičeni do subvencije, si preberite v članku.

V slovenskih šolah subvencionirani malico prejema več kot polovica vseh šolarjev, še četrtina osnovnošolcev ima v celoti subvencionirano tudi kosilo, za kar država skupno nameni nekaj več kot 44 milijonov evrov. Od omenjenih nekaj več kot 44 milijonov evrov letno država za subvencioniranje prehrane v osnovnih šolah nameni nekaj več kot 35 milijonov, nekaj več kot devet milijonov evrov pa nameni za subvencioniranje prehrane v srednjih šolah. Pri tem se je znesek za prehrano v osnovnih šolah v zadnjih dveh letih povečal, saj je država še leta 2016 za ta namen namenjala 8,5 milijona evrov manj.

V osnovni šoli država učencem subvencionira malico in kosilo, v srednji šoli pa le malico. Do brezplačne malice v osnovni šoli so upravičeni učenci iz družin, katerih mesečni dohodek na osebo ne presega 553 evrov, do brezplačnega kosila pa učenci iz družin, katerih mesečni dohodek na osebo ne presega 376 evrov.

V srednji šoliimajo subvencije tri stopnje. Do polne subvencije, torej brezplačne malice so upravičeni dijaki družin, katerih mesečni dohodek na osebo ne presega 433 evrov, do delne, 70-odstotne subvencije so upravičeni učenci družin, katerih mesečni dohodek na osebo znaša od 433 do 546 evrov, do 40-odsotne subvencije pa učenci družin, katerih mesečni dohodek na osebo znaša od 546 do 659 evrov.

V šolskem letu 2018/19 je od 184.000 učencev subvencionirano malico prejemalo 104.000 učencev, kar je 57 odstotkov vseh, subvencionirano kosilo pa nekaj več kot 48.000 učencev oziroma 26 odstotkov vseh. V srednjih šolah je od 74.000 dijakov subvencionirano malico prejemajo nekaj manj kot 32.000 dijakov oziroma 43 odstotkov vseh.

PREBERI ŠE
Kaj morate vedeti o podaljševanju letnih pravic, kot je otroški dodatek

PREBERI ŠE
S 1. julijem višji otroški dodatek. Kateri socialni transferji se bodo še zvišali?

Kakšen mora biti jedilnik?

Na jedilniku morajo biti obroki ustrezne prehranske kakovosti ter količinsko in sezonsko prilagojeni.
Na jedilniku morajo biti obroki ustrezne prehranske kakovosti ter količinsko in sezonsko prilagojeni.FOTO: Profimedia

Po zakonodaji morajo vse šole obvezno zagotoviti malico, kot dodatno ponudbo pa lahko zagotovijo še zajtrk, kosilo in popoldansko malico. Nekatere šole za obroke poskrbijo v lastni kuhinji, druge pa imajo za to najete zunanje izvajalce. Za vse pa velja, da morajo za nabavo živil ali izbiro zunanjega izvajalca izvesti javno naročilo. Med prijavljenimi ponudniki morajo po zakonu izbrati najugodnejšega. Če ta ne ponuja kakovostne hrane, pogodbo razdrejo.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Iz razpisa, ki ga je lani objavila Gimnazija Ledina, je sicer razvidno, da je šola zahtevala, da so vsi obroki ustrezne prehranske kakovosti ter količinsko in sezonsko prilagojeni, pri čemer mora vsak obrok vsebovati od 20 do 30 odstotkov dnevnega energijskega vnosa. Praviloma naj bi bil obrok sestavljen najmanj iz glavne jedi s prilogo, solate, kruha in obveznega napitka. Obroki ne smejo biti enolični in se ne smejo ponavljati prej kot v 21 dnevnem intervalu.

Glede posebnih obrokov zakonodaja šolam nalaga, da morajo zagotoviti le tiste, ki jih učencem predpiše zdravnik. 

V branje priporočamo tudi: 

PREBERI ŠE
Toliko bodo višji dodatki za nočno, nedeljsko in praznično delo

PREBERI ŠE
Tako se boste sprostili in osvobodili stresa