Cekin.si
Na družinski izletniški domačiji nad Koprom.

Naslovnica

Slovenec, ki je Šrilančane navdušil nad našo državo

Lina Eržen
26. 06. 2015 13.25
11

Ko vidim, kako so navdušeni nad našo hrano in naravnimi lepotami, sem ponosen, da sem Slovenec, se nasmeje Črt Butul, ko ga pokličemo, potem ko je na Šrilanki na predvečer našega dneva državnosti pripravil slavnostno slovensko večerjo za 500 eminentnih gostov.

25-letni Črt Butul (na sredini) z asistentko Kristino Perger (na desni). Pod njuno taktirko je na Šrilanki po slovensko kuhalo kar 150 profesionalnih kuharjev.
25-letni Črt Butul (na sredini) z asistentko Kristino Perger (na desni). Pod njuno taktirko je na Šrilanki po slovensko kuhalo kar 150 profesionalnih kuharjev.FOTO: Facebook
Večerja na predvečer našega dneva državnosti je bila uvod v slovenski teden, ki se bo končal v sredo. In šrilanški organizatorji so se res potrudili, pripoveduje 25-letni kuhar Črt Butul. Ne predstavljajo le hrane, temveč celo državo. "Zanimivo je, da Šrilančani vedo, kje je Slovenija. Zelo so razgledani."

Na družinski izletniški domačiji nad Koprom.
Na družinski izletniški domačiji nad Koprom.FOTO: Facebook
Najbolj so jih navdušili tartufi

Vso hrano so pripeljali iz Slovenije, kar je bil precejšen podvig; za največjo uspešnico so se izkazali sveži istrski tartufi. "Mislim, da smo si zaradi tega, ker je bilo njihovo nabiranje dolgo prepovedano, zapravili kar nekaj let uspešnosti v kulinariki," razmišlja. Šrilančanom je predstavil tako vsem nam dobro znane tradicionalne jedi kot svoje bolj eksperimentalne kulinarične podvige, ki so ravno tako iz za naše okolje značilnih sestavin. "Poročajo nam, da se o dogodku govori že po celem Colombu (mestu, kjer dogodek poteka op. a.)," pove. "Pa tudi po celi Šrilanki, tako da smo res ponosni."

Da so za predstavitev slovenske kulinarike izbrali mladega Črta in da se na Šrilanki do srede odvijajo slovenski dnevi, je zaslužen Sanath Ukwatte, tamkajšnji častni konzul. Kuhinjo družine Butul je spoznal, ko se je skupaj s svojimi gosti, azijskimi gospodarstveniki na obisku v Sloveniji, ustavil na njihovi domačiji v Manžanu nad Koprom. Kar je doživel, je želel pokazati svojim rojakom. "To pa je čista in poštena kuhinja. Na domačiji delamo v dobrobit okolju, sodelujemo z majhnimi proizvajalci hrane, vse delamo v povezavi z naravo. Sam se imam kot kuhar za posrednika med naravo in gostom," razlaga Črt.

Šrilančane si lahko vzamemo za zgled

Do tako odmevne predstavitve Slovenije, da o njej pišejo vsi šrilanški časopisi, pa je prišlo tudi zaradi tega, ker Črtova starša že nekaj let vsako zimo preživita v tej južnoazijski otoški državi, zaradi česar se tam še sam počuti domače in se je v njihovi kuhinji, četudi na drugem koncu sveta, odlično znašel. Takoj se je prilagodil na malo drugačen način dela, predvsem na tempo, ki je počasnejši. "A počasen samo za nas," poudarja. "Mislim, da bi nam Šrilančani lahko bili v marsičem za zgled. Nekdo bi lahko to označil za lenobo, toda kakor koli obrneš, pri njih je na koncu vedno vse narejeno. Navaditi se moraš le, da nanje nima smisla pritiskati. Za zgled bi si lahko vzeli tudi, kako ponosni so na svojo hrano in kulturo."

Predstavitev Slovenije na Šrilanki.
Predstavitev Slovenije na Šrilanki.FOTO: Facebook

V to južnoazijsko otoško državo so prepeljali več kot tono slovenske hrane.
V to južnoazijsko otoško državo so prepeljali več kot tono slovenske hrane.FOTO: Facebook
Ko po slovensko kuha 150 Šrilančanov

Za mladega kuharja je bil velik izziv voditi ekipo kar 150 profesionalnih kuharjev. A kljub mladosti ima z vodenjem že veliko izkušenj, saj mu starša vse vajeti na domačiji pozimi prepuščata že, odkar jih je štel le 21. "Je pa nad Koprom kuhinja manjša," se smeji. "Pred štirimi leti sta mi sicer dejala, da lahko vodenje teh nekaj mesecev na leto prepustimo tudi komu drugemu in se po svetu odpravimo skupaj, toda odločil sem se, da ostanem." Ko lahko, pa tudi sam rad odpotuje in še tako išče navdih za svoje kulinarično ustvarjanje. "Verjamem, da moramo spoštovati hrano, ki nam jo daje naše okolje, toda iste surovine imajo lahko tudi na povsem drugem koncu sveta. S potovanji se naučiš, kako jih uporabiti še kako drugače,"  pravi.

Slovenci smo uspešni na vseh kontinentih. Kaj je Slovenka ustvarila v New Yorku, si lahko ogledate tukaj.

Učna ura rezanja pršuta.
Učna ura rezanja pršuta.FOTO: Facebook

Slavnostna večerja v enem najbolj mondenih hotelov na predvečer slovenskega dneva državnosti.
Slavnostna večerja v enem najbolj mondenih hotelov na predvečer slovenskega dneva državnosti.FOTO: Facebook

Častni konzul Slovenije na Šrilanki je Črta izbral za kuharja, potem ko je obiskal družinsko domačijo Butul in tam preizkusil domačo slovensko hrano.
Častni konzul Slovenije na Šrilanki je Črta izbral za kuharja, potem ko je obiskal družinsko domačijo Butul in tam preizkusil domačo slovensko hrano.FOTO: Facebook

O slovenskih dnevih pišejo vsi mediji.
O slovenskih dnevih pišejo vsi mediji.FOTO: Facebook

Na slovenski večerji je bilo 500 najimenitnejših gostov.
Na slovenski večerji je bilo 500 najimenitnejših gostov.FOTO: Facebook

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Oglaševanje Uredništvo PRO PLUS Moderiranje Piškotki Politika zasebnosti Splošni pogoji Pravila ravnanja za zaščito otrok
ISSN 2630-1679 © 2025, Cekin.si, Vse pravice pridržane Verzija: 795