Cekin.si
Saša Hreščak (na fotografiji desno). Grafična oblikovalka, ki jo je poklicna pot povsem po naključju zanesla najprej na luksuzno ladjo, nato na Nizozemsko.

Kariera

Slovenka, ki je delala tudi za Eddija Murphyja

Lina Eržen
14. 08. 2015 09.20
13

"Človek, ki bi bil z lahkoto tvoj prijatelj," o njem spregovori Saša Hreščak, ki v tujini z nekaj predahi živi in dela že od svojega 24 leta. Ustalila se je na Nizozemskem, kjer ima lokal z zdravo prehrano.

Saša Hreščak (na fotografiji desno). Grafična oblikovalka, ki jo je poklicna pot povsem po naključju zanesla najprej na luksuzno ladjo, nato na Nizozemsko.
Saša Hreščak (na fotografiji desno). Grafična oblikovalka, ki jo je poklicna pot povsem po naključju zanesla najprej na luksuzno ladjo, nato na Nizozemsko.FOTO: osebni arhiv
"Prav nič vzvišen ni bil, zelo duhovit, res me je spominjal na tega oslička iz Shreka," se danes 31-letna Saša Hreščak nasmehne ob spominu na svoje delo na ladji, ki jo je za svoj dopust najel tudi Eddie Murphy, poleg njega pa še mnogi slavni in bogati. Čeprav je podpisala pogodbo, da o njih ne sme ničesar razkriti, da je spoznala ameriškega igralca prav rada pove. "Ker o njem ne morem reči nič slabega, zato mislim, da ne bo jezen," pravi. Ko je bila pred šestimi leti na nizozemski ladji, ki pozimi pluje po Karibih, poleti pa po Sredozemlju, prvič, je bila nekaj dni njena gostja celo Beyonce.

Zanimanje za zdravo prehrano je porodilo novo karierno pot.
Zanimanje za zdravo prehrano je porodilo novo karierno pot.FOTO: osebni arhiv
V družbi slavnih in bogatih

Po poklicu je grafična oblikovalka, zato se je na morju znašla povsem po naključju. "Takrat sem imela fanta z Nizozemske. Eno sezono je bil na tej ladji kuhar in ko so ga klicali, da pride nazaj, jim je dejal, da se bo vrnil samo pod pogojem, da vzamejo še mene. Tako da sem na fakulteti opravila še zadnji izpit ter se vkrcala." S fantom sta se sicer razšla, je pa zato njena kariera zacvetela. Lastnik jo je postavil kar za menedžerko. "Delo na ladji ni lahko dobiti, veliko se jih poteguje zanj. A ko si enkrat tam, če se izkažeš, zelo hitro napreduješ," pripoveduje. "Posadke se med seboj poznajo in ko sem dala odpoved, so me takoj klicale kar tri agencije in mi same ponujale, da mi najdejo novo službo. Hitro pride do tega, da se zate dobesedno tepejo."

A jih je zavrnila, saj se je podala na drugo karierno pot. Z novim partnerjem, ki ga je spoznala med delom na morju, sta se namreč lansko leto odločila, da v Rotterdamu, njegovem rojstnem kraju, odpreta lokal. "Začelo se je tako, da smo imeli na ladji čedalje več gostov, ki so želeli hrano brez sladkorja, laktoze, glutena … Prišlo je tako daleč, da je Tim (novi partner op. a.) že vzdihoval, kaj naj sploh kuha. Pa sem mu rekla, da bi lahko skupaj – ker me je že dlje časa zelo zanimala prav zdrava prehrana – ustvarila nekaj presnih tort. Odziv je bil dober, zato sva si začela zamišljati nove in nove recepte. In nekega dne se je Tim pošalil, da bi lahko odprla svoj lokal. Najprej sva se temu smejala, potem sva spoznala, da na Nizozemskem, od koder je, sploh ni veliko take ponudbe."

Pogled na ladjo, na kateri je delala. Gre za čartersko ladjo, ki jo za svoj dopust najemajo slavni in bogati.
Pogled na ladjo, na kateri je delala. Gre za čartersko ladjo, ki jo za svoj dopust najemajo slavni in bogati.FOTO: osebni arhiv
Lokal izbrala v enem mesecu

"Spomnim se, da sva bila 1. novembra na seminarju, kjer sva poslušala, kako se lotiti takšnega posla – 25. novembra sva že podpisala pogodbo o najemu, ker sva morala naslednji dan spet za dva meseca na ladjo. Takrat sva šla zadnjič. Nisva torej vsega skupaj dolgo pretehtavala, sva pa tisti mesec na tem res delala noč in dan." Držala sta se nasveta, ki sta ga slišala na seminarju – da imaš 90 odstotkov več možnosti za uspeh, če prevzameš lokal, ki že ima stranke. "Dve do tri leta naj bi namreč ljudje potrebovali, da se navadijo, da na določeni lokaciji obstaja lokal; če kot midva vložiš veliko denarja, si seveda ne želiš, da bi toliko časa stradal. Sedaj imava veliko strank, ki so zahajale že k prejšnjim lastnikom. Je pa treba seveda prevzeti takega, ki ima podobno ponudbo. Pri nama so ponujali juhe, ki jih imajo Nizozemci zelo radi."

Lokal, ki sta ga s partnerjem odprla na Nizozemskem.
Lokal, ki sta ga s partnerjem odprla na Nizozemskem.FOTO: osebni arhiv
Pri njima se je nasvet izkazal za koristnega, saj sta že prvi mesec uspela pokriti vse svoje stroške, si celo izplačati minimalno plačilo. "Si pa ne predstavljam, da bi zraven še vračala kredit," zmaje z glavo Saša. "Res je dobro, da sva bila pred tem na ladji in sva lahko v dokaj kratkem času kar nekaj prihranila." Kakšne državne podpore za majhne podjetnike ni. "Edino, ko odpreš bančni račun, imaš na začetku malo nižje stroške vodenja, drugače moraš kar tvegati. Čeprav tukaj na splošno krize ne občutiš toliko. Ne vidim, da bi mladi zaposlitev dobili tako težko kot pri nas. Če pogledam Timovo družbo, le eden ni zaposlen, ostali vsi delajo normalno in niti nimajo minimalne plače. Zato je recimo drugače kot pri nas tudi to, da gredo mladi prej od doma, ker si to enostavno lahko finančno privoščijo."

Razmišlja še o tretji karieri

Čeprav trenutno s Timom vso energijo usmerjata v svoj sedanji projekt, še vedno načrtuje, da bo - ko si bosta lahko privoščila, da zaposlita še koga - spet delala kot grafična oblikovalka. Upa edino, da na Nizozemskem v nasprotju s Slovenijo podjetja zaposlenim puščajo več prostora za osebno rast. "Pri nas je verjetno trg premajhen. Namesto da bi grafični oblikovalci lahko delali vedno nove stvari, si podjetja ne upajo tvegati in ostajajo pri tistem, kar mislijo, da se bo v tistem trenutku zagotovo prodalo." Ravno zaradi takšne izkušnje ni razmišljala, da bi se vrnila domov. "Čeprav sva se s Timom pogovarjala, da on najbrž ne bi imel težav pri iskanju službe, saj sem opazila, da pri nas restavracije tujce zelo rade zaposlujejo."

"Res je dobro, da sva bila na ladji in sva lahko kar nekaj prihranila v dokaj kratkem času," pripoveduje, kako sta lahko uresničila sanje o svojem lokalu.
"Res je dobro, da sva bila na ladji in sva lahko kar nekaj prihranila v dokaj kratkem času," pripoveduje, kako sta lahko uresničila sanje o svojem lokalu.FOTO: osebni arhiv

Brez strahu

Zanjo je ključno, da nikoli ne popusti strahu. "Treba je narediti tudi tisti korak, ki se ga bojiš, če ne, se ti v življenju nikoli ne bo nič zgodilo. Jaz si vedno rečem, da imam konec koncev družino, ki mi bo vedno priskočila na pomoč, zato res ni razloga, da bi bila prestrašena." S takšnim odnosom do sveta je že prepotovala številne eksotične kraje, od blizu videla, kako živijo tudi tisti najbogatejši, danes na tujem vodi povsem svoj prostorček. "Ko bom starejša, ne želim obžalovati, da nečesa nisem poskusila, zato se življenju ne bojim dati priložnosti," pravi. Le kam jo bo to še poneslo?

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Oglaševanje Uredništvo PRO PLUS Moderiranje Piškotki Politika zasebnosti Splošni pogoji Pravila ravnanja za zaščito otrok
ISSN 2630-1679 © 2025, Cekin.si, Vse pravice pridržane Verzija: 795