Cekin.si
Mandljev pesto

Kariera

Kaj jesti pred pomembno možgansko nalogo?

Lina Eržen
31. 03. 2014 09.05
1

Z uživanjem hrane, kot so ovseni kosmiči, oreški ali jagodičje, dosežemo, da naši možgani delujejo bolj učinkovito. Če poskrbimo za pravo prehrano, bomo veliko lažje premagovali delovne izzive.

Možgani glede na hrano, ki jo uživamo, delajo boljše ali slabše.
Možgani glede na hrano, ki jo uživamo, delajo boljše ali slabše.FOTO: iStockphoto
"Železo, magnezij, fosfor, mangan, kalij, natrij, kalcij, cink in bor je le nekaj elementov, ki zagotavljajo uspešen prenos informacij po možganih," razloži priznana nutricistka Mojca Cepuš. "V praksi to pomeni, da imamo večjo koncentracijo, hitrejše razumevanje, boljši spomin, boljše kognitivne sposobnosti na sploh." Naša prehrana izboljša ali poslabša delovanje možganov, zato med načrtovanjem poti do uspeha ne smemo pozabiti na to, da naš hladilnik zapolnimo z živili, ki jih priporočajo strokovnjaki.

Spoznajte hrano za možgane

Pred še posebej pomembno delovno nalogo, Cepuševa recimo priporoča katerega izmed naslednjih treh zajtrkov:

- kos polnozrnatega kruha, pokritega z rezinami dimljenega lososa in listi špinače ali druge surove zelenjave,
- jajčno omleto s porom in kosom polnozrnatega kruha,
- ovsene kosmiče z jogurtom in jagodičjem.

Sicer pa naj bi možgane v bolj aktivne spremenila še naslednja živila: paprika, čebula, brokoli, rdeča pesa in paradižnik, pusto meso, kvinoja, fižol v kombinaciji z žiti, mandlji in orehi ter celo melasa, stranski produkt pri rafinaciji sladkorja, ki velja za pravo bombo koristnih vitaminov in mineralov.

Si morate veliko zapomniti? V tem primeru nutricistka svetuje, da posežete po jagodičju, korenju in sladkem krompirju, grahu, mastnih ribah in kvasu. Slednji recimo vsebuje kar 16 aminokislin, 14 mineralov in 17 vitaminov.

Pred pomembno delovno nalogo nikar ne posezite po čem sladkem.
Pred pomembno delovno nalogo nikar ne posezite po čem sladkem.FOTO: iStockphoto

Zaradi sladkarij možgani otrok kot možgani 70-letnika

Nikakor pa pred pomembnimi delovnimi nalogami ne posegajte po sladkarijah, čeprav nam, kadar občutimo stres, zadišijo še bolj kot po navadi. "Otroci, ki so pozajtrkovali kaj sladkega so kasneje na preizkusih spomina in koncentracije dosegali rezultate 70-letnikov," poudarja Cepuševa, ki odsvetuje tudi rafinirane bele izdelke, kot so bel kruh, testenine in riž, rafinirano sol in predelane mesne izdelke, kot so salame, paštete in hrenovke.

"Za dobro delovanje možganov potrebujemo zdrav srčno-žilni sistem, ki ga zdravega vzdržujemo s hrano," našteva. "Tudi nevrotransmiterji, to so prenašalci živčnih impulzov, se tvorijo iz sestavin, ki jih zaužijemo s hrano, natančneje z živili, ki vsebujejo beljakovine." Da se to zgodi, možgani potrebujejo še vitamine in minerale, dobro ne morejo delovati niti brez maščob. "60 odstotkov naših možganov je iz maščobe, zato je pomembno, da uživamo dovolj omega 3 in 6 maščobnih kislin, ki so esencialne, torej jih naše telo ne more proizvesti samo." Ne gre pa tudi brez ogljikovih hidratov. "Glukoza je glavno gorivo za naše možganske celice, priporočljivo pa jo je vnesti s kompleksnimi ogljikovimi hidrati, ki zagotavljajo dolgo in počasno sproščanje energije."

Prehrana mora biti torej polna zdravih snovi, hkrati pa raznolika, da zaužijemo vse sestavine, ki so blagodejne za možgane, torej poskrbijo, da ti delujejo, kot bi morali.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Oglaševanje Uredništvo PRO PLUS Moderiranje Piškotki Politika zasebnosti Splošni pogoji Pravila ravnanja za zaščito otrok
ISSN 2630-1679 © 2025, Cekin.si, Vse pravice pridržane Verzija: 795