
Marca bo na sporedu že tretja sezona oddaje Ana kuha. A kdo bi si mislil, da se zgodba o uspehu lahko začne z gledanjem filma. Julie & Julia je naslov dela, ki je Ano Žontar Kristanc navdihnil, da kot njegova glavna junakinja prične pisati svoj kuharski blog. Bila je študentka prava, ki si je med preučevanjem zakonov zaželela, da bi počela še kaj bolj ustvarjalnega. In to priložnost ji je ponudil tedaj fant, sedaj pa mož, Kristijan Žontar, ki je njeno željo čez noč uresničil. Za rojstni dan jo je čakalo najlepše darilo – njen lastni kuharski blog.
"Sčasoma sem odkrila to strast," prizna. "Nekako sem se v kuhanju našla. In ko sem za rojstni dan dobila ta blog, sem potem kuhala, kuhala, kuhala. Dejansko sem začela bolj aktivno delati na tem, da bi iz te svoje strasti tudi kaj naredila. Uspelo mi je malo po sreči, malo pa tudi zato, ker sem v te stvari veliko vlagala." Kristijan prikima, da potem ko ji je podaril blog, sedaj kar težko najde darilo, ki bi ga lahko prekosilo. Konec koncev je Ano samo dve leti kasneje izstrelilo med zvezde. "Tega si res nisem predstavljal," se nasmeji. "Sem pa vesel, da je do tega prišlo." Spominja se, kako zavzeto se je lotevala polnjenja bloga že od samega začetka. "Kuhala je vsak dan, vsak dan objavljala, začela dobivati pozitivne komentarje in seveda je bila to le še dodatna spodbuda. Sedaj pa smo tam, kjer smo," jo zaljubljeno pogleda.

Kristijan je Ani močno stal ob strani ne le, ko ji je pomagal uresničiti željo, da ima svoj kotiček na spletu – skupaj sta tudi kasneje, ko ji je dal režiser Peter Bratuša priložnost, da ima svojo lastno oddajo, preučevala tuje. A na začetku ni šlo le za ogromno priložnost, temveč tudi za velik izziv. "Najtežje se je bilo navaditi, kako obenem govoriti, kuhati in gledati v kamero," pripoveduje. "Ni tako enostavno paziti, da ne bi česa zažgal ali se urezal, zraven pa še kaj zanimivega povedati. Potem pa je treba paziti tudi na slovnico, ki je bila moj začetni problem, saj sem doma z vasi." "Za na Slovenija ima talent," povzame Kristijan in nas vse nasmeji. A nič od tega sedaj, ko si je nabrala nekaj kilometrine, več ne predstavlja težave. Med snemanjem tretje sezone zavzdihne le, kadar mora v enem dnevu posneti več oddaj, kar je še bolj naporno zaradi njene nosečnosti.
Ni pa nič dovolj naporno, da bi se Ana zaradi tega kdaj pritoževala, odkimava Kristijan, ki razkrije, da njegova žena tudi po tem, ko med snemanjem oddaje kuha od osmih zjutraj do šestih zvečer, pride domov in z lonci ropota še za sprostitev. Prav ta zagnanost je po mnenju obeh režiserja prepričala, da ji je, ko jo je spoznal na kuharskem tekmovanju, na katerem je zmagala, nato ponudil, da svoje recepte predstavi širni Sloveniji. "Mislim, da je začutil, da sem v ta projekt pripravljena vložiti 500 odstotkov svoje energije," pove, medtem ko se vsi trije pogovarjamo ravno v kuhinjici, kjer oddaja nastaja. Gre za resnično kuhinjo sredi Ljubljane, ki je režiserja, ko je obiskal lastnico, tako očarala, da si je prav tu želel posneti svoj kuharski šov. Opazno je, da se Ana v njej počuti kot doma, a vseeno potrdi, da se pogosto uščipne, da bi preverila, da vsega, kar se ji dogaja, res ne sanja.

Stvari se v njenem življenju odvijajo z bliskovito hitrostjo. Samo dve leti po tem, ko je začela ustvarjati svoj blog, je postala obraz najbolj gledane kuharske oddaje. "Včasih res kar težko verjamem, da lahko delam nekaj, o čemer ljudje večinoma samo sanjajo pa nikoli ne dobijo prave priložnosti. Na začetku sem upala, da bi kuhanje lahko postalo stvar, s katero bi se preživljala, ampak nisem si pa drznila preveč upati, da bi do tega res prišlo. Ker Slovenija je majhna, veliko ljudi ima svoje sanje, ampak jaz sem svojim sledila in imela srečo," zaključi. To, da slediš svojim sanjam, priporoča tudi sedaj, ko se zdi svet tako negotov, da marsikoga na tej poti do samouresničitve zaustavijo strahovi. "Ker če nekaj delaš na silo," je prepričana, "nikoli ne pokažeš vsega svojega potenciala, ker ne moreš dati v svoje delo celega sebe."
Ljudje jo na ulici prepoznavajo, otroci, pravi, svojim staršem vzklikajo, kako je prišla mimo ne Ana Žontar Kristanc, temveč Ana kuha. Je pa niti nov nadimek niti pozdravi in nasmehi neznancev prav nič ne motijo, saj negativnega odziva še ni doživela. "Starše je bilo pravzaprav na začetku zelo strah prav, kakšen bo odziv," se spominja. "Ali me bodo ljudje dobro sprejeli?" Ko sta lahko spremljala Anino rastočo popularnost, sta si oddahnila. Gre pa tudi njima zahvala, da je danes kuharska zvezda s knjigo, ki je bila v decembru najbolje prodajana med vsemi. "Pri nas doma se je vedno veliko kuhalo," pripoveduje. "Ko smo z bratoma kdaj prišli prej iz šole, pa smo kosilo kdaj pripravili celo sami ali pri tem vsaj pomagali. Zanimivo je, da tudi moja dva brata – eden je poročen, eden pa je tudi skoraj poročen – danes prevzemata vodilne vloge v kuhinji."

Kuha tako v službi kot doma
Kristijan se sploh ne šali, ko pove, da se je, odkar je z Ano, zredil za 25 kilogramov. "Če se ne bi veliko ukvarjal s športom, bi se mi dejansko kar poznalo," se nasmeji. "No, hvala bogu, da se je zredil," se smeji tudi Ana. "Ko sva začela, je bil kar malo podhranjen, sedaj pa je perfekten. Vedno se je želel zrediti, jaz pa sem mu rekla: to pa res ne bi smel biti problem." Ko ga želi nagraditi, mu speče palačinke. "Tako da zadnje čase palačinke jeva vsaj enkrat na teden," pravi. Zaradi snemanj in promocijskih aktivnosti doma ni prav veliko, to pa je njen način, da se malo odkupi. Kmalu pa jo čaka še ena naporna naloga: nekaj časa bo samo mamica. A ciljev, ki jih želi doseči, ko se spet vrne v poslovni svet, ne zmanjka. "Želim imeti kuharske tečaje, rada bi izdala še veliko kuharskih knjig, mogoče kakšno kuharsko revijo ..." pripoveduje z žarom v očeh, ki razkriva, da bo, odločna kot je, če ji bo sreča le še stala ob strani, vse skupaj verjetno tudi uresničila.
Komentarji (13)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV