Cekin.si
Teja Perjet in Jani Jugovic - 4

Kariera

Resničnostni šov je bil samo začetek ...

Lina Eržen
13. 02. 2014 08.07
13

Danes ne kuhata le na televizijskih zaslonih. Svojo strast sta uspela po resničnostnem šovu pretvoriti v uspešno poslovno idejo. Teja in Jani nista več samo par, sta tudi zelo zagnana poslovna partnerja.

Vedno sta želela služiti s kuhanjem.
Vedno sta želela služiti s kuhanjem.FOTO: osebni arhiv

Teja Perjet in Jani Jugovic sta pritegnila pozornost celotne Slovenije, ko sta se v resničnostnem šovu Gostilna išče šefa zaljubila pred kamerami. Partnerja sta ostala tudi, ko so te ugasnile. A ne le na zasebnem področju, uspešno sodelujeta tudi poslovno. Šefa najbolj znane gostilne v državi sicer nista postala, sta pa ustanovila svoje podjetje Tejani, ki ravno tako nudi kuharske storitve.

"Časa nimam niti, da bi zadihala; naslednji teden pa greva spet delat v Avstrijo za deset dni," so prve Tejine besede, potem ko me pozdravi. A kljub temu da sta zadnje čase bolj ali manj neprespana, tega da sta odprla svoje podjetje niti za trenutek ne obžalujeta. "Vsekakor je vodenje lastnega podjetja veliko bolj stresno in negotovo," razlaga. "A ker delaš zase in delaš stvari, ki jih imaš rad, je tudi učinkovitost večja. Uspeh bi absolutno pripisala temu, da verjameva v to, kar počneva, pa seveda, da sva v poslu skupaj in lahko eden drugega podpirava. Tudi glede na prejšnje izkušnje sva veliko raje na svojem."

Za zagon podjetja je bila prepoznavnost koristna.
Za zagon podjetja je bila prepoznavnost koristna.FOTO: osebni arhiv

Na svojem sta sedaj že dobro leto. Medtem ko se je bilo v vsakem trenutku zagotovo najbolj nadležno ukvarjati z birokracijo, na začetku pa tudi z urejanjem poslovnega prostora ("Z deli se je tako vleklo, da smo mogli prestavljati otvoritev."), se jima nič ni nikoli zdelo prenaporno, nikoli si nista tudi belila glave s tem, ali jima bo uspelo ali ne. ""Če ne rata pa ne rata," pove po domače Teja. "Si vsaj probal. S. p. sem res odprla v šusu. In ljudem bi svetovala predvsem to, da stopijo ven iz svojih okvirjev. Odprtje svojega podjetja ni nikakršen bav bav. Imamo ustanove, ki so pri tem v veliko pomoč. Poleg tega pa svetujem, da čim več nasvetov poiščejo še med vsemi svojimi prijatelji. Jaz sem imela pri tem kar srečo, ker imam precej kolegov, ki že imajo svoja podjetja." Tuje izkušnje so neprecenljiva zakladnica znanja. 

Se ji zdi pa za uspeh ključna tudi dobra ideja. "Dobrega posla brez prave ideje ni," razmišlja. "Je pa uspeh potem odvisen še od tega, kako to svojo idejo izpelješ. Medtem ko je najina ideja zrasla iz ljubezni do kuhanja in dela z ljudmi, sva se nato v enem letu naučila ogromno stvari o poslovanju. Čisto drugače delava kot na začetku. Takrat sva mogoče tudi malo preveč verjela ljudem pa sva se potem tega skozi marsikatero izkušnjo malo izučila." Iskala sta pravo pot, pri tem marsikdaj naredila napako, a se iz tega tudi marsikaj naučila. Hkrati je rasla samozavest. Pri zagonu podjetja jima je bila seveda v veliko pomoč prepoznavnost, ki sta jo dobila zaradi sodelovanja v resničnostnem šovu. "Bi nama pa poslovanje definitivno olajšal še kakšen večji začetni kapital," doda plavolaska, ki je bila vedno zelo podjetna. "Tega ni nikoli preveč."

Te priložnosti ne nameravata izpustiti iz rok.
Te priložnosti ne nameravata izpustiti iz rok.FOTO: osebni arhiv

Trenutno velik del zaslužka vlagata nazaj v podjetje. Veliko časa posvetita temu, da razmišljata o potencialnih izboljšavah. Ko pozornost javnosti zamre, je mogoče stranke vendarle pridobiti samo z dobrim delom, samo tako jih je mogoče tudi obdržati, sta prepričana. In največ data na reklamo, ki se širi iz ust do ust. "So nama tudi že rekli, zakaj pred stavbo nimava kakšne večje table," pravi, "ampak je pravzaprav ne potrebujeva."  Še kako prav pa pride znanje, ki ga je Teja pridobila med študijem ekonomije. Za uporabnega se je izkazal marsikateri predmet, ki bi ga v študentskih letih najraje ukinila. "Recimo računovodstvo," se smeji. Po enem letu že razmišljata tudi o širitvi podjetja, še bolj ju mika tujina. Prvič sta izven meja dobila delo na priporočilo prijatelja, nato se je dober glas razširil in pridobila sta nove stranke. "Zaenkrat delava samo v Avstriji in na Hrvaškem, ampak rada bi šla še dlje," je navdušena. "Vidiva, da je to, da si osebni kuhar na tujem ful perspektiva."

Kljub temu da na začetku deluje utrujeno, se, ko razlaga o podjetju, ki ga vodita s partnerjem, razživi. In vidno je, da ji celodnevno spopadanje z najrazličnejšimi izzivi ni niti malo odveč, ne moti je niti pomanjkanje odmora. Z Janijem sta o čem takem vedno sanjala; zdaj, ko sta dobila to priložnost, pa je ne mislita kar tako izpustiti iz rok.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Oglaševanje Uredništvo PRO PLUS Moderiranje Piškotki Politika zasebnosti Splošni pogoji Pravila ravnanja za zaščito otrok
ISSN 2630-1679 © 2025, Cekin.si, Vse pravice pridržane Verzija: 795