Cekin.si
Good4dogs - 1

Štartaj, Slovenija!

GOOD4DOGS

M.M.
12. 09. 2017 11.01
0

Good4Dogs je prva slovenska surova hrana za pse.

Več videovsebin
  • Zgodba o Good4Dogs: Kako se je začelo? 15:58
    Zgodba o Good4Dogs: Kako se je začelo?
  • To je Good4Dogs 00:56
    To je Good4Dogs
  • Good4Dogs na testu 07:34
    Good4Dogs na testu
  • Good4Dogs 05:37
    Good4Dogs

Good4Dogs vsebuje vse potrebno za normalno rast in zdrav razvoj vašega psa.

Pes lahko v celoti izkoristi svoj genetski potencial le z naravnim načinom prehranjevanja – s surovo hrano. Le - ta pripomore k temu, da psi dosežejo visoko biološko starost. Hranjenje psov s surovo hrano ugodno vpliva na imunski sistem in idealno težo, psi imajo več energije, lepšo dlako in kožo, lažje iztrebljajo in imajo boljše zobe.

Vašemu psu sta na voljo dve vrsti mesa, Good4Dogs govedina in Good4Dogs divjačina. Kot dodatek k prehrani pa so na voljo Good4Dogs neoprani goveji vampi, ki zaradi vsebnosti probiotika Lactobacillus pomagajo pri ohranjanju optimalne črevesne flore. Pri zdravem psu je priporočeno dodajanje vampov k rednemu obroku trikrat tedensko. Pri akutnih stanjih pa se običajna prehrana v celoti zamenja s prehranjevanjem z govejimi vampi, priporočena je uporaba do izboljšanja stanja.

Prehod z industrijske suhe ali konzervirane hrane je potrebno prilagoditi starosti psa in njegovemu zdravstvenemu stanju. Prehod naj bo postopen in naj traja od nekaj do največ 10 dni – optimalno je, da na surovo hrano preidemo postopoma. S postopnim prehodom se izognemo prebavnemu stresu psa, ki se lahko kaže v prebavnih motnjah.

Podjetnika, ki stojita za to blagovno znamko, sta Branko in Radojka Merhar

Good4Dogs
Good4DogsFOTO: Mateja Jordovič Potočnik/POP TV

Branko in Radojka sta poročena in imata dva odrasla otroka, ki sta samostojna. Branko je v podjetništvu že dolgo, in sicer že od rojstva naše države. V preteklosti se je ukvarjal s financami in borzo, nekaj let pa so se ukvarjali tudi s proizvodnjo plastizolov (tesnilnih mas v pokrovčkih za živilsko industrijo). Zadnja leta je imel Branko podjetje v Bolgariji, kjer so delali na področju socialnega podjetništva in človeških virov. Ko je nastopila kriza, pa posli niso šli najbolje. Ideja o proizvodnji surove hrane je tako prišla v pravem trenutku, pravi Branko.

Leta 2010 je k njima prišel kužek Sal, ki pa je vihal smrček nad briketi. Zakonca sta mu začela pripravljati hrano. "Začela sva se učiti, poizkušati in vsak dan je bil Sal bolj zadovoljen s tem, kar sva počela. Meso sva nabavljala pri lokalnem mesarju in nastajali so surovi obroki, ki jih je Sal z veseljem zmazal. Njegova dlaka se je začela bolj svetiti, njegove oči so postale bolj bistre in zobje bolj beli. Vedela sva, da zanj počneva nekaj dobrega in to sva hotela deliti z drugimi. Sal je na surovi hrani že preden je napolnil eno leto, danes pa jih ima dobrih sedem," je za Cekin.si povedal Branko.

Sam je še na začetku, ko sta z ženo doma pripravljala obroke za Sala, delal za svoje bolgarsko podjetje, vendar pa od začetka gospodarske krize leta 2009 posli niso več tako cveteli. "Zaradi tega sem celo poprijel za izziv vodenja in saniranje podjetja v Srbiji, ki ga je naročil lastnik iz Slovenije. Tako sem bil skoraj šest mesecev odsoten od doma. Takrat je za obroke in pripravo hrane za Sala skrbela žena, ki ni bila zaposlena. Ko sva z ženo ugotovila, da v Sloveniji ni nikogar, ki bi se resno ukvarjal s proizvodnjo surove hrane, sva se odločila, da se v tem poizkusiva sama," nam je še razložil Branko.

Ali ju je bilo strah, da se odpravita na samostojno podjetniško pot? "Konstruktiven strah v podjetništvu je vedno koristen. Vsak korak je potrebno čim bolje premisliti in preučiti. Vendar je v začetku vse le teorija. Mnogokrat se pač izkaže, da so bili izračuni in predvidevanja napačna. Res je tudi, da je vsak začetek težak in tudi tokrat je bilo kljub izkušnjam tako. V vsem tem času, od kar se ukvarjava s proizvodnjo surove hrane za pse, je bilo kar nekaj neprespanih noči in delovnih dni brez konca. Vendar kaže, da je bila odločitev prava. Ljudje so prepoznali našo strast, ljubezen do tega, kar počneva in seveda prednosti surovega načina prehranjevanja. Ne redko nas zadovoljni kupci pokličejo in povedo, kako zelo se je izboljšalo zdravje njihovih ljubljenčkov ali samo izgled, kako se jim sveti dlaka in podobno. Takrat je ves trud poplačan in energije za nadaljevanje ne zmanjka," pravi Branko. 

Good4dogs - 1
Good4dogs - 1FOTO: Mateja Jordovič Potočnik

Kako je bilo na začetku? 

Za proizvodnjo surove hrane sva se z ženo odločila zaradi dejstva, da sva se sama prepričala, kako dobra in zdrava je za pse in tudi, da se v Sloveniji s tem ni še nihče resno ukvarjal.

Branko je o uresničitvi ideje o proizvodnji surove hrane za pse začel razmišljati konec leta 2014. Najprej se je o vsem dobro informiral, šele nato je idejo predstavil tudi ženi. 

"Najprej me je zelo začudeno gledala in se s predlaganim ni mogla sprijazniti. Vegan – mesar, kaj takšnega pa še ne, je dejala. Seveda sem bil sprva nesiguren tudi sam, saj le nisem mogel predvideti vseh posledic takšne odločitve. Nekoliko kasneje, ko sem ji predstavil vse podrobnosti, pa se je le počasi sprijaznila z mojo trmo in tako smo v začetku leta 2015 pričeli s pripravami za začetek proizvodnje. Prvo količino smo tako izdelali konec meseca junija istega leta," pravi. 

V začetnem obdobju je bilo kar nekaj težav, ki sta jih uspešno premagovala. Zelo težko je bilo pridobiti primeren prostor, saj mora biti opremljen po zahtevah sistema HACCP, ki tudi sicer nadzoruje celoten proces izdelave hrane. "Neznanka mi je bila tudi celotna tehnologija izdelave in zamrzovanja. Potrebno je bilo veliko vztrajnosti in učenja, da smo lahko po samo šestih mesecih začeli s proizvodnjo. V velik ponos mi je, da nama je uspelo v tako kratkem času osvojiti tako neznano področje in uspešno začeti posel," poudari. 

To je najpomembnejša lekcija, ki sta se je naučila v začetni fazi

Lekcija, ki jo ponavljam že celo življenje je, da moram slediti svoji poti, pravi Branko. "Težko bi rekel, da so to sanje. To je bolj vse življenjsko učenje in osebnostna rast, ko se spopadaš z izzivi, ki ti jih na pot postavi življenje. Verjamem, da je mnogokrat težko stati ob strani osebi, kot sem jaz, saj trmasto stremi, da doseže tiso, kar si je zadala. In to vedno ni lahko," pravi z razumevanjem. 

Zakaj Štartaj, Slovenija!

Na začetek prve sezone ga je opozorila žena. "Sprva nisem bil preveč pozoren, saj smo takrat že delali surovo hrano in časa nikoli ni bilo na pretek. Kmalu pa sva ugotovila, da bi bil takšnen "šov" ravno pravi za promocijo naše dejavnosti," pravi in dodaja, da sta se tako z ženo odločila, da se naslednje leto prijavita.

"In uspelo nama je. Sva zelo srečna in hkrati ponosna. Čutiva še veliko večjo odgovornost do vsega, kar počneva. Sodelovati v tako odmevni oddaji predstavlja veliko priložnost: širni Sloveniji lahko pokaževa, kdo sva in s čim se ukvarjava ter kakšna je naša zgodba. Zgodbe nas oblikujejo in nas delajo takšne kot smo. Upamo, da bodo ljudje prepoznali, koliko ljubezni in odrekanja je vloženo v naše izdelke. Želimo si, da bi bila "družina" lastnikov psov, ki hranijo svoje najboljše prijatelje s surovo hrano, vsak dan večja. S tem bo naše poslanstvo izpolnjeno," pravi Branko. 

Kje se vidijo čez pet ali 10 let?

"Želiva si ustvariti stabilno podjetje, ki bi hrano pripravljalo v lastnih prostorih. Želja je izdelke ponuditi tudi čez mejo. Nisva več najmlajša, zato bi rada k sodelovanju povabila mlade, prodorne in zagnane ljudi, ki bi podjetju dali novega vetra v jadra," pravi Merhar. 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Oglaševanje Uredništvo PRO PLUS Moderiranje Piškotki Politika zasebnosti Splošni pogoji Pravila ravnanja za zaščito otrok
ISSN 2630-1679 © 2025, Cekin.si, Vse pravice pridržane Verzija: 795