Gregor Gazvoda že kot 14-letnik ve, s čim se bo ukvarjal: želi postati profesionalni kolesar. Ta vizija se mu tudi uresniči. Z leti sprejme tudi tradicijo pitja kave. Nekega dne, tik pred dirko, si z ekipo privošči ta napitek in doživi "razsvetljenje", saj je bila ta kava najboljša, kar jo je kdaj spil v življenju. Od tega trenutka se Gregor trudi, da s kolegi pred vsako dirko spijejo res kvalitetno kavico, ki jih bo poživila.
Zaradi nekvalitetne kave ima tudi težave. Zato se odloči, da bo pil le še visoko kakovostno, 100-odstotno arabico. Ker se le redko dobi dober napitek, se odloči, da bo za celotno kolesarsko ekipo kavo kuhal kar sam. Zberejo denar za kavni aparat, Gregor pa ga kupi tudi za doma. Posveti se raziskovanju kavnih zrn.
Nato spozna Valentino Radić, s katero zelo hitro začneta deliti ljubezen do kave. Ko ga spremlja na dirko v Francijo, se ustavita tudi v romantičnem Parizu, kjer ugotovita, da je Valentina noseča. Veselju se pridružijo skrbi in vprašanje, kako finančno poskrbeti za družino. Gregor je v tem času star 31 let in njegova kariera se izteka. Kaj bo delal potem, se sprašujeta. Takrat pa Valentina še izve, da je delovno mesto po zaključku porodniške ne bo čakalo. Še preden se dobro lotita načrtovanja prihodnosti, je Valentina že v sedmem mesecu nosečnosti. Gregor se v tem času odpravi na dolgo dirko na drugo stran sveta. Valentina se je začela spraševati, ali bo sploh prišel na predviden dan poroda. Gregorju le uspe priti in tako se skupaj razveselita hčerke.
Že čez pet dni se Gregor odpravi na tritedensko dirko po Kitajski. In tako še celo leto ... Takrat Valentina dojame, da bo morala ustvariti lasten posel, če želi, da bo družina skupaj.
Spomnita se, da so vsi njuni prijatelji navdušeni nad kavo, ki jo pripravljata. Zato se odločita, da poskusita s svojo pražarno. Valentina si brez podjetniških izkušenj postavi zelo visok cilj, a Gregor sprva nad njeno idejo ni navdušen. Vse, kar si sam želi, je to, da pije kvalitetno kavo. Valentina vztraja in se prijavi na podjetniški tečaj. Med štirimesečnim tečajem uredi vse: najde tudi dobavitelje za visoko kakovostno kavo, ki sta jo z Gregorjem že dlje časa raziskovala. Prvo pošiljko 10 kilogramov specialty coffee, ki jo Gregor pripravi v domači kuhinji, proda že v času tečaja.
Valentina je bila nad odzivom strank navdušena, saj so res zaznavali razlike med običajno in njuno kavo. To ji je dajalo nov zagon in vlivalo veliko samozavesti.
Kupita nov aparat za praženje kave. Pred hišo si zgradita prizidek, kjer začneta pražiti. Gregor izvaja praženje, Valentina pa skrbi za vse druge naloge. Prve pripravljene vrečke kave gredo za med! Najprej na veliko kupujejo znanci, nato se kupci vlijejo še na spletu. Nato pa sledi prelomen trenutek - srečata Marinko Dobnik, ki prisega le na vrhunske okuse. In ko je poskusila njuno kavo, je bila navdušena. S sinom se odločita, da bosta v svoji kavarni Čokoladni atelje Dobnik ponudila kavo Iconic.
Valentina in Gregor pa se odločita, da bosta širila vizijo, kako pomembno je piti dobro kavo.

Toliko je naročil Spar!
Prvo naročilo Spara je bilo 27.000 kosov!
Iconic Specialty Coffee na testu
Aleš Novak nas znova ni pustil na cedilu, saj je pokazal kar nekaj zanimivih načinov, kako lahko zmeljete kavna zrna (posnetke si lahko pogledate v dodanem videu!).
Nato se odpravi k profesionalnemu pripravljavcu kave Anžetu Miklavcu. Tudi tu priporočamo nujen ogled zgornjega prispevka!

Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV