ŠTARTAJ, SLOVENIJA!

Prva lekcija: Preveč optimizma škodi

Natisni0
Ervin Presiček se je v oddaji Štartaj, Slovenija! predstavil s svojo poučno sestavljanko GOGIX. Ko je dobil hčerko, je namreč skozi igro z njo opažal pomanjkljivosti raznih igrač. Tako je nastala ideja, ki je navdušila mlade in stare.

53-letni Ervin Presiček nam pove, da se je njegova ideja o sestavljanki GOGIX rojevala nekje od leta 2005, patentiral pa jo je leta 2009. Leta 2011 se je zgodilo prvo brizganje elementov GOGIX. Sedaj pa se z njo predstavlja v četrti sezoni podjetniške oddaje Štartaj, Slovenija!

Ko je dobil hčerko, je skozi igro z njo opažal pomanjkljivosti raznih igrač. A bil je polno zaseden z delom. Ervin je namreč po izobrazbi univerzitetni diplomirani inženir gradbeništva, takoj po diplomi pa je delal kot projektant mostov. Bil je tudi vodja gradbišča. Med letoma 1995 in 1996 je bil zaposlen na SCT AFRO Ljubljana, kot vodja novo nastale enote v Tanzaniji. Nato je kot projektant delal v podjetju GRADIA Celje. "Od leta 2000 sem samostojni podjetnik in se ukvarjam s projektiranjem gradbenih konstrukcij, bolj natančno, izdelujem statične preračune ter armaturne in delavniške načrte," je dejal za Cekin.si

Že iz njegovega kariernega življenjepisa je razvidno, da je bil ves čas polno zaseden z delom. "Ker sem bil ves čas zaposlen s projektiranjem, je tudi realizacija konstrukcijske sestavljanke bolj počasi napredovala. Ko se je občutno zmanjšal obseg projektiranja v gradbeništvu, sem imel več časa za kreacijo GOGIX," je dejal Ervin. 

Leta 2011 so začeli konstruirati orodje za brizganje plastičnih elementov GOGIX. "Pričakovanje prvega testnega brizganja je naraščalo in sredi poletja se je tudi zgodilo. Več kot navdušen nad izdelkom sem prve Gogixe odnesel na morje, kjer sta me v kampu čakali žena in hči. Skupaj smo se veselili "novega člana družine". Navdušenje, ki so ga kazali prvi sestavljalci, otroci in odrasli, me je razveseljevalo in mi dajalo potrditev o pravilnosti odločitve za izdelavo Gogixov," pravi Ervin, ki je bil v teh trenutkih poln optimizma. Nemudoma se je lotil posla, saj, kot pravi, po izdelavi prototipov in prijetnih občutkih, ko je v rokah držal konkretno kreacijo, ni bilo več poti nazaj.

Pomislekov ni imel. In ravno pomanjkanje pomislekov oz. prevelik optimizem je botroval kasnejšim presenečenjem, predvsem na finančnem in trgovskem področju. Za kakšna presenečenja je šlo, nas je zanimalo.

"Prvo večje presenečenje je bilo spoznanje, da palete elementov, ki sem jih želel izdelovati, ne bo mogoče izdelati z enim orodjem. Za dve orodji je bil finančni zalogaj jasno skoraj dvojni. Veliko presenečenje po prvih brizganjih in testiranjih pa je bilo, da kljub 3D-konstruiranju orodij elementi niso dosegali ustreznih toleranc za sestavljanje. Potrebnih je bilo veliko korekcij na orodjih," nam je zaupal. 

Ervinova najpomembnejša lekcija, ki se je je naučili v začetni fazi, je: "Preveč optimizma škodi."

Ervin iskreno prizna, da na začetku ni imel pomislekov in je bil poln optimizma. Nato so sledila presenečenja.
Ervin iskreno prizna, da na začetku ni imel pomislekov in je bil poln optimizma. Nato so sledila presenečenja.FOTO: POP TV

Nato se je začela prva sezona Štartaj, Slovenija! in Ervin je skupaj z družino spremljal nekaj oddaj. "Že takrat smo v družini ugotavljali, da se, kljub dobri promociji produktov v Štartaj, Slovenija!, mi nikakor ne vidimo v takšni oddaji. A življenje je polno presenečenj," pravi Ervin, ki razloži, da je nepričakovano prejel spodbudo in bil nepričakovano sprejet v Štartaj, Slovenija!.