Sladoled povezujemo s poletjem, a v prvi oddaji letošnje sezone Štartaj, Slovenija! smo spoznali, da je sladoled lahko mnogo več, kot le poletni posladek. Po svetu je razvita praksa, da sadje zamrznejo, tako da imajo tudi pozimi, ko svežega sadja ni več na pretek, na voljo vitaminske palčke.
Prijateljici od malih nog
27-letna Neža Mlakar in 23-letna Karmen Meze sta prijateljici, ki sta se odločili spremeniti pogled na sladoled. Poznata se že od malih nog. "Moj prvi spomin je, ko me je Neža peljala na sadno kupo. Mislim, da sem bila takrat stara približno tri leta. Takrat se je med nama ustvarila vez in Nežo dojemam kot sestrico," pravi Karmen.
Živita in odraščata na isti ulici. Nato se zgodi življenje: Neža se odpravi na Obalo študirat turizem, Karmen pa se zaposli v zobotehničnem laboratoriju. A pri tem Karmen ves svoj prosti čas posveča kulinariki. Vsak dan po službi hodi še na tečaj visokega francoskega slaščičarstva. V tem se najde in uživa. Tako zelo, da ji Neža zaupa peko poročne torte. Slednja je čudovita in prijateljici znova uživata v skupnih trenutkih.
Prijateljstvo na daljavo
A Neža se kmalu po poroki z možem preseli v ZDA, saj ju v Las Vegasu čaka poslovna priložnost. Prijateljici sta ves čas v kontaktu. Presrečni sta, ko izvesta, da bosta skoraj istočasno zibali. Sreča je velika, a kmalu po rojstvu sina Aleksandra Neža in njen mož izvesta, da bo njun malček potreboval operacijo srca. Po devetih urah v operacijski dvorani ... "In moj otrok je dokazal, da ni ovir ... Da ni ovir, ki se jih ne da premagati. Če le zbereš dovolj moči," je skozi solze povedala Neža, medtem ko jo je prijateljica v tej težki izpovedi podpirala.

Kako biti čim več ob otroku?
Po treh mesecih Karmen v Sloveniji rodi dečka Liana. Neža, ki bi se morala vrniti na delo, v ZDA premišljuje, ali je vredno, da pusti sina, da ga vzgaja nekdo drug, in sicer le zato, da bi se ona lahko vrnila delati.
Neža in Karmen prideta do enakega zaključka: zakaj bi hodila v službo in otroka ne bi videla po cele dneve, če lahko naredim nekaj svojega? Zato sta začeli razmišljati, da bi skupaj uresničili sanje.
Združita moči
Neža je v ZDA pridobila vrhunske organizacijske izkušnje in moč, da se sooči z vsakim izzivom. Karmen pa je izpilila veščine ustvarjanja slaščic. Začneta razmišljati o lastni slaščičarni, njuno idejo pa podprejo tudi domači, ki jima ponudijo finančno pomoč ob zagonu posla.
Vsak dan se povežeta prek računalnika in postavljata temelje posla. A kaj kmalu gredo njuni pogovori v neko drugo smer: sladoledne palčke v vročem Las Vegasu. Sicer z veliko sladkorja, kar je minus, a palčke res osvežijo. Karmen začne takoj eksperimentirati in ustvari sladoled le iz sadja. Njen sin je sladoled, ki je bil narejen izključno iz sadja in brez sladkorja, z veseljem pojedel. Prijateljici tako začneta ustvarjati sadne sladoledne palčke, ki pa jih domači zelo hitro pojejo. In prav takrat sta pomislili, da je prav to produkt, ki sta ga iskali. V slaščičarstvu je namreč velika konkurenca, v rokah pa imata produkt, ki na našem trgu še ni prisoten.
Poslovni načrt razdelan do vsake podrobnosti
A domači v njunem sladoledu ne vidijo potenciala. Vsaka na svojem koncu sveta začneta pisanje novega poslovnega načrta. Dolge ure sta se ukvarjali z vsakim detajlom posla. Želeli sta, da je vse razdelano in dodelano. Ime produkta izbereta tako, da uporabita začetni črki njunih otrok in izpeljanko iz angleške besede "popsicle". Tako nastane: La Popsi!
Več o produktu ter pogovor z Nežo in Karmen si lahko preberete v spodnjem članku:
Ko sta poslovni načrt zaključili, sta dokument posredovali domačim. Pozvali sta jih, naj načrt preberejo, da se o njem pogovorijo in naj ga nikar ne zavrnejo. Ker je bil načrt res razdelan, so se domači odločili, da ju finančno podprejo.
Vse gre lahko narobe, a brez panike!
Neža je bila še vedno v ZDA, a posel ni mogel čakati. Karmen se z očetom Gorazdom loti postavljanja proizvodnje. Prenovita prostor, kjer sta se deklici nekoč igrali. Neža pa postavi spletno stran in začne navezovati stike z organizatorji dogodkov. Vedela je, da lahko gre vse narobe, a iz tega ni delala drame. Po petih letih življenja v ZDA, se Neža z družino vrne v Slovenijo.
Vsi so jim govorili, da to ni možno. A onidve ...
Takoj obe zavihata rokave, saj ju do prvega dogodka, kamor morata dostaviti vitaminski sladoled, loči le deset dni. Vsi, ki se spoznajo na kulinariko, so jima zatrjevali, da ne moreta delati sladoleda iz 100-odstotnega deleža sadja. A dan pred prvim dogodkom končno dobita napravo, ki prav to omogoča. In tako jima uspe.

La Popsi prvič v javnosti
Aprila 2017 se na La Popsi triciklu prvič pojavita v javnosti. Odzivi so bili odlični! Zato je bilo poletje 2017 njuno in v znaku La Popsi. A kaj kmalu je prišla ohladitev ...
Kaj početi pozimi, ko ni dogodkov, kjer bi se lahko prodajal La Popsi? Neža in Karmen ne želita, da bi obtičali v sezonskem poslu, zato iščeta rešitve. V tujini je vladalo prepričanje, da je sladoled odličen tudi v mrzlih dneh, v Sloveniji pa je razširjeno mnenje, da se z njim sladkamo le poleti. Tega sta se ustrašili in odločita se, da je njun naslednji najboljši korak prijava v oddajo Štartaj, Slovenija! Kupcem sta želeli pokazati, da lahko pozimi telo nahranijo z vitamini in minerali, in sicer z La Popsi.
Ustvarjalci so njun potencial prepoznali in ga uvrstili v tretjo sezono oddaje. Vse, kar morate vedeti o njunih pregrešno dobrih posladkih:
In tako so se v Spar Slovenija odločili, da bo prvo naročilo 12.500 vitaminov na palčkah.
Še niste prepričani?
Če še vedno niste prepričani, kdaj je bolje jesti sladoled – poleti ali pozimi –, si morate obvezno pogledati test, ki ga je opravil vsestranski Aleš Novak. K ogledu vabljeni tudi tisti, ki si želite dobro dozo smeha.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV