Cekin.si
Metka in Frank Reiser

Štartaj, Slovenija!

Metka in Frank: Z deževniki do posla

Mira Matković
13. 10. 2019 18.24
1

Metka in Frank Reiser sta imela na vrtu tako trdo zemljo, da so v prvem letu rastline komaj razvile korenine in so slabo rasle. Nato sta odkrila deževnike.

Več videovsebin
  • Zgodba o Vermipur 17:25
    Zgodba o Vermipur
  • To je Vermipur 01:10
    To je Vermipur
  • Vermipur na testu 05:27
    Vermipur na testu
Spremljajte oddaje Štartaj, Slovenija!: vsako nedeljo ob 18.10 na POP TV!

V drugi oddaji Štartaj, Slovenija! smo spoznali 52-letno Metko in 54-letnega Franka Reiserja, ki sta se predstavila z naravnim organskim gnojilom Vermipur. Frank je po izobrazbi električar, Metka pa ima visokošolsko diplomo iz elektrotehnike in avtomatike na TF Maribor. 

Njuna življenjska in karierna pot je zelo zanimiva: za Cekin.si sta povedala, da je on 10 let delal v Nemčiji, in sicer v svojem poklicu. Ker ga je začela motiti monotonost, se je odpravil v Evropo, končal pa na Ibizi, kjer je delal v gostinstvu. Nato se je zaradi ljubezni preselil v Švico. "Ta ljubezen se je k sreči ohladila. Srečala sva se v Švici, kjer sem si v času študija služila za življenje," nam je zaupala Metka. Kako to, da je bila v Švici? Metka pravi, da je po diplomi opravila pripravništvo na DEM Maribor, nato pa je tudi sama šla "za ljubeznijo" ... "Sicer sem iskala službo v svojem poklicu, vendar mi diplome niso priznali, za nadaljnji študij v Švici pa nisem imela denarja. Tako sem tudi jaz v Švici delala v gostinstvu, kasneje na Tirolskem pa tudi v hotelirstvu," razloži. 

Vrnila se je v Slovenijo in iskala službo. A je ni našla. Ker ni bilo druge možnosti, se je zaposlila čez mejo, in sicer v vinotoču Brenner v Glanzu, ki se nahaja nekaj kilometrov od Jurija ob Pesnici. Tam dela že šesto leto. 

Prihranke sta imela, a ti hitro skopnijo. Frank je začel razmišljati o podjetništvu in delu od doma. Zdaj imata urejeno tako, da se Frank posveča le vermihumusu, Metka pa je na avstrijskem Štajerskem zaposlena za polovični delovni čas. 

Metka in Frank Reiser
Metka in Frank ReiserFOTO: POP TV

Kako se je porodila ideja za posel, nas je zanimalo. "Po 23 letih življenja in dela v Švici in na Tirolskem sva se leta 2014 za stalno preselila v Slovenijo. Iz več razlogov: želela sva si bolj mirnega življenja (kar se seveda ni uresničilo) ter življenja v in z naravo. Zaželela sva si svoj kos zemlje, na kateri bova postavila ekološko hišo in sonaraven, zdrav vrt. Seveda se stvari zgodijo drugače, kot si človek zamisli in predstavlja ... Gradnja najine ekološke hiše se je zelo zavlekla, ker popolnoma vsak gradbeni izziv, pa tudi težave, ki so s tem povezane, zahtevajo svojo individualno rešitev. Seveda tudi finančna konstrukcija prej pade, kot si človek pred gradnjo to lahko predstavlja. Veliko graditeljev hiš (teh je v Sloveniji odstotno veliko več kot kje drugje) po mojem mnenju ve, o čem govorim. Tako da je, ko so prihranki kopneli hitreje, kot sva si mislila, Frank vedno bolj razmišljal o tem, da bi svoje delovno mesto ustvaril doma. Seveda sva v času gradnje začela ustvarjati tudi najin vrt. Zame je to resnično najboljša terapija za pozabo oz. odmislek vsakdanjih skrbi in težav. Pri tem sva naletela na izredno trdo zemljo, bolj glineno kot ilovnato, in s to težavo se je začel kotaliti kamenček! In sedaj sva pristala na policah Spara, kjer se prodaja najin Vermipur – humus deževnikov," nam je razložila Metka. 

Na vrtu sta imela tako trdo zemljo, da so v prvem letu rastline komaj razvile korenine, slabo so rasle. "Če je bilo dva tedna suho, je zemlja popokala kot ob potresu. Več kmetov sva prosila, da bi nama kos zemlje, ki sva ga namenila za vrt, preorali, pa so prvi trije rekli, da ne bodo, ker si lahko zlomijo orodje na traktorju! Hum, pod katerim je najina parcela, je namreč zelo skalnat," pripoveduje Metka.

A končno sta našla mladega kmeta iz Ruperč, ki jima je pomagal. Odstranili so kar nekaj skal in kamenja ter zemljo dvakrat preorali. Frank in Metka sta nato na novo začela urejati vrt. "Seveda sva iskala rešitve in nekega dne sva bila pri prijateljih v Zimici, katere so ravno obiskali sorodniki iz Zagreba. Ti so nama omenili vermikompost in deževnike. Jaz sem za polovični delovni čas že delala v enem od vinotočev na avstrijskem Štajerskem, Frank pa je gradil hišo in v "prostem času" urejal vrt. Tako da sva gradila in živela v glavnem od prihrankov," se spominja Metka. 

'Imeti finančna sredstva za zagon svoje lastne poslovne ideje je velik privilegij'

Na začetku sta imela pomisleke in strahove. "Te imava kdaj pa kdaj še vedno, saj nikoli ne moreš točno vedeti, kako se bo trg odzval in kako te bodo sprejeli kupci. Še sploh, če se dejansko ne spoznaš na posel. Nisva odraščala v podjetniškem okolju in dejansko nisva vedela (kar je bilo tudi dobro), v kaj se spuščava. Imela sva to srečo, da sva v preteklih letih dovolj prihranila, da sva se v to (med drugim tudi finančno) avanturo na koncu koncev sploh lahko spustila. Imeti finančna sredstva za zagon svoje lastne poslovne ideje je velik privilegij," je za Cekin.si poudarila naša sogovornica, ki dodaja, da tega privilegija nima vsak. "Če tega ne bi imela, nama še tako veliko zanesenjaštvo ne bi prav veliko pomagalo. Seveda sva bila polna pomislekov v zvezi z izredno intenzivno proizvodnjo (za zdaj delava še skoraj vse ročno) in ali nama bo na koncu sploh kaj ostalo. Velik izziv je že sam proizvodni proces in njegova polavtomatizacija in avtomatizacija," nam razloži. 

'Poskušamo posnemati naravo'

A Metka in Frank sta bila v svoj proizvod 100-odstotno prepričana. "To načeloma ni najin izdelek, temveč je izdelek kompostnih deževnikov," pravi in za Cekin.si razloži, da ne gre za novo iznajdbo in tudi ne za visoko tehnološko zadevo. 

"Tudi midva nisva ne prva, ne edina, ne zadnja, ki se s tem ukvarjava. Naravovarstveni zanesenjaki, ki so že kar kmalu ugotovili, kako umetno in industrijsko gnojenje negativno vpliva na vse ekosisteme na tem planetu, so se vprašali, kako to težavo rešuje narava. In so tako prišli do deževnika. Tako da mi vsi proizvajalci vermikomposta in vermihumusa poskušamo le bolj ali manj posnemati naravo. In verjemite mi, narava ima boljše recepte, ker ne stremi za dobičkom. Za tako dragocen in "preverjen" izdelek, narava je namreč v humus deževnikov vložila veliko veliko milijonov let, v katerih ga je izpilila, načeloma ne bi smela imeti strahov in pomislekov, da ga ljudje ne bi sprejeli," navdušeno pravi Metka, ki prizna, da sta se s Frankom zaljubila v deževnike. "Njihova vloga na tem planetu je tako zelo pomembna, vendar v današnjem času malo poznana in podcenjena oz. pozabljena. Tako kot smo zaščitili čebelo, bi bilo treba zaščititi tudi deževnika," je kritična. 

Na začetku sta imela številna vprašanja

V začetni fazi posla sta se Metka in Frank Reiser soočala s kar nekaj vprašanji: kako optimizirati delovni proces in logistiko, kje naj bo primeren prostor za obrat, splošno znanje o podjetništvu, katera dovoljenja potrebujeta, kakšno podjetje naj odpreta ... Pa tudi: kako sprejemati hitre in pravilne odločitve, kje dobiti pravo pomoč, s katerim izdelkom lahko zaslužiš za dostojno življenje in se ne izčrpaš preveč?

Lekcije, ki sta se jih naučila v začetni fazi: 

► pametno načrtovanje je pol uspeha: Metka pravi, da sta to vedela, a da sta teorija in praksa dve različni stvari. Na koncu so stvari velikokrat popolnoma drugačne, kot si jih je človek zamislil.
► kupuj kakovostno orodje in opremo, razvijaj sam in se izobražuj
► ne bodi zadovoljen s polovičnimi rešitvami
► poslušaj sebe in verjemi vase – v vseh fazah razvoja posla

Zakaj sta se odločila za prijavo na Štartaj, Slovenija!?

Za oddajo sta prvič slišala lani. Na celjskem sejmu sta spoznala Špelo in Uroša iz Pokice, nato pa sta na vsakem koraku, in sicer od različnih ljudi, slišala, da bi se morala prijaviti v Štartaj, Slovenija!. "Lanskega decembra sva bila v inkubatorju na svetovanju za mlade novopečene podjetnike in tam nama je tudi profesionalka svetovala Štartaj, Slovenija! oddajo. Si lahko mislite," pravi Metka in dodaja, da sta takrat začela resno razmišljati o prijavi. Pogledala sta oddaje vseh sezon ... in potem se odločila za prijavo. "In ko sva se prijavila, sva seveda tudi ŽELELA postati del štartaj družine. Moram pa priznati, da sva sicer upala, ampak prav verjeti nisva mogla, da se bova uvrstila, saj nimava ne kozmetike ne hrane," je dejala Metka in dodala, da ju je na koncu spodbudila Yanika oz. Aleksandra Lelov.

Projekt Štartaj Slovenija vidita kot edinstveno platformo za razvoj majhnih podjetnikov in tudi način, da se Slovencem podjetništvo predstavi v drugi luči. "Da ljudje spoznajo, da podjetništvo dejansko ni samo generiranje denarja, temveč v večini primerov trdo oz. zelo trdo delo in veliko kompromisov. In ker s tem projektom lahko kot mlad podjetnik resnično preskočiš nekaj težkih prvih stopnic v tem podjetniškem svetu – kar je večina izbrancev tudi dokazala. Seveda pa stopnic tudi po oddaji ni konca, je pa oddaja dober pokazatelj za naprej. Tudi midva bova po njenem koncu vedela veliko več. Misliva, da bo sprejemanje novih pomembnih odločitev po končanem projektu Štartaj Slovenija veliko lažje," sta realna Frank in Metka.

Si želite aktualne novice prejemati tudi na elektronski naslov? Potem se prijavite na Cekinove e-novice!

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Oglaševanje Uredništvo PRO PLUS Moderiranje Piškotki Politika zasebnosti Splošni pogoji Pravila ravnanja za zaščito otrok
ISSN 2630-1679 © 2025, Cekin.si, Vse pravice pridržane Verzija: 795