Cekin.si
Viny&Greta na testu

Štartaj, Slovenija!

Na voljo so imeli le 14 dni. In ustvarili so to!

M.M.
20. 11. 2017 08.11
0

Zgodba o treh prijateljih, ki so želeli spremeniti način dela in življenja.

Več videovsebin
  • Zgodba o Viny&Greti: Kako se je začelo? 15:26
    Zgodba o Viny&Greti: Kako se je začelo?
  • To je Viny&Greta 00:58
    To je Viny&Greta
  • Viny&Greta na testu 07:32
    Viny&Greta na testu

Trije prijatelji so imeli vrhunske kariere, ki so jim jih mnogi zavidali. A sami niso bili več pripravljeni žrtvovati zasebnega življenja za pehanje za uspehom. Želeli so bolj kakovostno živeti. Prepričani so bili, da lahko to dosežejo s svojo poslovno idejo o prvih sadnih prelivih v Sloveniji. 

Andrej Kunej se je takoj po študiju vrgel v službo. Vedno je iskal nove izkušnje in jih tudi pridobival. Gregor Bulc je bil prav tako zelo uspešen – bil je tržnik, ki je lansiral kar nekaj zelo uspešnih blagovnih znamk. Andrej Remškar je na življenje vedno gledal z optimizmom in željo po uspehu. Vsi trije so dosegli ogromno na poslovni poti. Ustvarili so si tudi družine.

Začnejo razmišljati o življenju, željah in prihodnosti. Andrej R. pove zanimivo opažanje iz tistega časa, ki mu je dajalo misliti: v sodelavcih je videl, da pri vsakem projektu na vso moč tečejo do konca. In pri vseh teh tekih je videl številne zgodbe ljudi, ki so zgubili kompas in pozabili na dejanske vrednote v življenju. V eni točki mu je postalo jasno, da ne želi več biti del tega. 

Nikoli ni bilo dovolj časa za stvari, ki jih zares rad počneš, pravijo prijatelji. Za sebe, za zdravje, sproščanje, družino, prijatelje ... Vse je bilo na večnem čakanju. Cena za uspeh je bila previsoka. "Na smrtni postelji ni še nihče rekel, da je premalo delal ter da je preveč časa preživel z družino in se preveč časa ukvarjal s stvarmi, ki jih resnično rad počne," je dejal Andrej R. 

Vsi trije prijatelji uživajo v sproščanju s pomočjo windsurfinga. Vsakič, ko je bila vremenska napoved primerna, so odhiteli lovit veter. A vsakič so imeli tudi občutek krivde, saj so v teh redkih trenutkih prostega časa na stranski tir postavili družine. To so dnevi, ki se lahko zgodijo kadar koli: med tednom, vikendom ali na obletnico. "Je zelo kruto do tvojih bližnjih oziroma do vseh ostalih stvari, ki jih imaš v življenju," je dejal Andrej K. 

Znajdejo se na prelomnici, ko na tehtnico morajo dati kariero in občutek, da bo življenje dobesedno steklo mimo njih. "Nisem obseden s tem, a saj veste, da si zjutraj umivamo zobe dve minuti ... Zgodilo se mi je tudi, da nisem imel niti toliko časa, da sem si do konca umil zobe," je dejal Andrej R. in razložil, da mu je bilo jasno, da tako ne bo šlo in da na tej točki življenja mora nekaj spremeniti. 

Gregor in Andrej R. sprejmeta prva to težko odločitev. Bilo je leta 2009, ko izstopita iz korporativnega poslovnega sveta in se osredotočita na samostojni karieri. Najameta prostor in se postavita pred prazno tablo. Nanjo začneta zapisovati stvari, v katerih sta dobra. Združita izkušnje in ustanovita podjetje za poslovno svetovanje. Že po dveh tednih dobita prvi večji projekt. 

Vse je šlo gladko naprej, a spraševala sta se o varnosti. "Kaj bo z varnostjo, če zboliš, če bo šlo kar koli narobe ... Kam boš zaslužek, ki si ga ustvaril, naložil," strne njuno takratno razmišljanje Gregor. "Kar koli se nama zgodi, se v tistem trenutku ugasnejo prihodki. To kritično točko sva želela razrešiti," je dodal Andrej R. 

Da družinski člani v primeru težav ne bi ostali brez dohodkov, se odločita, da odpreta restavracijo Brunch. Predpostavita, da se bosta z restavracijo ukvarjala le na začetku njenega zagona, saj je bil njun končni cilj, da jo v vodenje prepustita nekomu drugemu. Tako sta si želela "kupiti" čas za stvari, ki so jima pomenile res veliko – zasebno življenje. 

A kmalu sta ugotovila, da če te ni v podjetju, gre zelo hitro kaj kar po svoje. Zato sta se morala aktivno ukvarjati že z drugim podjetjem. Res je, da delata več, a si sama krojita urnik in postavljata svoja pravila. Zato sta zadovoljna. 

A Andrej K. je še vedno ujet v korporativnem poslovnem svetu. Je na visokem položaju in ima dobro plačo, a delo ga izčrpava. Ujet je v zlati kletki. Odločil se je, da ima tega dovolj in začne iskati alternativo. Zato da odpoved in se posveti svoji veliki strasti – kulinariki. Uživa v kuhinji in nekega dne ostanek malinovega preliva doda solati. Takrat se sooči s kontrastom okusov, ki ga navduši. 

Tako prijatelji na družinskih srečanjih ugotovijo, da imajo pred seboj recept za uspeh. Jasno jim je, da so vinaigre prelivi v svetovni kulinariki velik trend. Odločijo se, da gredo na skupno poslovno pot. Takoj na začetku se pojavi odlična priložnost - oddaja Štartaj, Slovenija!

Zavihajo rokave in začnejo ustvarjati: v roku 14 dni morajo razviti recepturo, embalažo, pakiranje, izračunati stroške ... in ustvariti blagovno znamko. Zato začnejo takoj razvijati produkt. Iz sedemdesetih poskusov so razvili štiri različne recepte, ki so jih nato predstavili komisiji. 

Nato so začeli iskati ime blagovne znamke. Tako nastane Viny&Greta

Viny&Greta
Viny&GretaFOTO: Mateja Jordovič Potočnik/POP TV

Toliko je naročil Spar!

Prvo naročilo, ki ga je Spar od njih v celoti odkupil, je znašalo 3000 kosov posameznega okusa. To je skupaj znašalo 12.000 kosov. 

Viny&Greta na testu

Testiranja se je lotil Aleš Novak, ki je na stojnici na ljubljanski Odprti kuhni mimoidočim ponujal solate s prelivi Viny&Greta. Poglejte si neverjetne odzive tistih, ki so jedi poizkusili. 

Viny&Greta na testu
Viny&Greta na testuFOTO: POP TV
UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Oglaševanje Uredništvo PRO PLUS Moderiranje Piškotki Politika zasebnosti Splošni pogoji Pravila ravnanja za zaščito otrok
ISSN 2630-1679 © 2025, Cekin.si, Vse pravice pridržane Verzija: 795