Kaj je upokojenska kartica?

Kaj je upokojenska kartica?

M.M.
06.12.2022, 3:15
1
Kartica upokojenca je veljavna le ob predložitvi osebnega dokumenta in velja do prenehanja statusa upokojenca oz. do izdaje nove kartice.

Na kartici upokojenca je poleg osebnih podatkov (ime, priimek, rojstni datum) in kontaktnih podatkov o zavodu tudi pokojninska številka. Na to številko se lahko upokojenci sklicujete, če želite od Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje pridobiti informacije v zvezi s pokojnino oz. drugim prejemkom, ki vam ga izplačuje zavod. 

Kartica upokojenca je veljavna le ob predložitvi osebnega dokumenta (osebne izkaznice, potnega lista, vozniškega dovoljenja) in velja do prenehanja statusa upokojenca oz. do izdaje nove kartice.

Na kartici upokojenca bo predvidoma v drugi polovici prihodnjega leta po novem poleg osebnih podatkov uživalca (ime, priimek, datum rojstva) in kontaktnih podatkov zavoda dodana tudi številka dosjeja uživalca. Na številko dosjeja se uživalec sklicuje, ko želi od zavoda pridobiti informacije v zvezi s pokojnino oz. drugim prejemkov, ki mu ga zavod izplačuje.

Novi upokojenci ne boste prejeli kartice upokojenca ob izdaji odločbe o priznanju pravice do pokojnine, ampak bo zavod novim upokojencem razposlal kartice upokojenca enkrat mesečno z dopisom. Upokojencem ni treba vložiti vloge za pridobitev kartice upokojenca. Zajem v mesečno pošiljko je odvisen od datuma realizacije odločbe v nakazovanju pokojnin.

Vir: ZPIZ

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke