Toliko denarja po novem dobijo upokojenci za delo

Toliko denarja po novem dobijo upokojenci za delo

M.M.
11.05.2022, 5:00
0
Od 5. maja velja novela zakona o urejanju trga dela, ki izenačuje višini minimalnih bruto urnih postavk za začasno in občasno delo upokojencev ter začasno in občasno delo dijakov in študentov. Kaj to pomeni in koliko bodo po novem za delo prejeli upokojenci?

Upokojenec dela
Upokojenec delaFOTO: AdobeStock

Najnižja urna postavka za opravljeno uro začasnega ali občasnega dela upokojencev bo na podlagi zakona zvišana z dosedanjih 5,77 evra na 6,17 evra bruto

Pozor: gre za najnižjo bruto urno postavko za delo upokojencev, dijakov in študentov, delodajalec pa lahko ponudi tudi več. 

Nova višina bruto urne postavke bo veljala od uveljavitve omenjene odredbe do vključno februarja naslednjega koledarskega leta. Višina obeh minimalnih bruto urnih postavk se vsako leto usklajuje s spremembo višine minimalne plače.

Zvišuje se tudi znesek najvišjega dohodka za opravljeno začasno in občasno delo, ki ga lahko na letni ravni zasluži upokojenec, in sicer s trenutno veljavnih 8639,07 evra na 9237,96 evra bruto. Tudi ta znesek se vsako leto usklajuje s spremembo višine minimalne plače, pravijo na pristojnem ministrstvu. 

PREBERI ŠE
Katere pokojnine poznamo?

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke