Toliko znaša povprečna nemška pokojnina

Toliko znaša povprečna nemška pokojnina

M.M.
10.05.2023, 9:40
1
In ne boste verjeli – na zahodu Nemčije imajo višje pokojnine kot na vzhodu.

Nemčija
NemčijaFOTO: iStock

Delavci, ki so v Nemčiji 40 let vplačevali v pokojninski sklad, prejmejo povprečno 1370 evrov pokojnine, je v začetku maja sporočilo nemško ministrstvo za delo.

A obstajajo razlike med zahodnim in vzhodnim delom države – še vedno! 

"Povprečna pokojnina za tiste, ki so z zahodne strani države in so v pokojninsko blagajno vplačevali 40 let, znaša 1423 evrov, na vzhodni strani države pa 1255 evrov," so v pojasnilu za nemško poslansko stranko Levica odgovorili na pristojnem ministrstvu.

Podatki se nanašajo na konec leta 2021, ker statistika za preteklo leto še ni popolna. Torej v tej statistiki še ni povišanj pokojnin, ki so se zgodila lani in letos. 

Predstavnik Levice in strankin komisar za vzhodnonemške zadeve Soeren Pellmann je kritiziral dejstvo, da so tudi več kot 30 let po združitvi Nemčije razlike v pokojninah na vzhodu in zahodu države občutne, kar je nesprejemljivo. 

"V vseh vzhodnonemških zveznih deželah so pokojnine nižje kot na zahodu države. To je grozljivo," je povedal politik Levice, stranke, ki je izšla iz režimske SED, stranke nekdanje Nemške demokratične republike in ki uživa večinoma podporo na vzhodu države.

Pellmann je ob tem kritiziral višino pokojnin nasploh, ki so po njegovem mnenju prenizke. "1370 evrov za 40 let garanja! To je škandalozno malo," je dejal.

PREBERI ŠE
Izračun pokojnine: tako preprosto lahko izračunate, kakšna bo vaša pokojnina

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Vir: T Portal