Kaj je delna pokojnina in kako do nje?

Kaj je delna pokojnina in kako do nje?

M.M.
23.03.2022, 4:45
0
Če se morda odločate za lažji prehod iz aktivnega statusa v status uživalca pokojnine, potem razmislite o delni pokojnini. Kako do nje in na kaj biti pozoren, si preberite v nadaljevanju članka.

Kaj je delna pokojnina?

Delna pokojnina je primerna za tiste, ki si želijo lažjega prehoda iz aktivnega statusa zaposlenega v status uživalca pokojnine. Tako imajo v času uživanja delne pokojnine hkrati dva statusa, in sicer zavarovanca in uživalca pokojnine.  

Kdo je upravičen do delne pokojnine?

Pogoje za delno pokojnino izpolnjujete, če ste vključeni v obvezno zavarovanje kot zaposleni, samozaposleni, družbenik ali kmet IN na dan uveljavitve delne pokojnine izpolnjujete pogoje za pridobitev pravice do predčasne ali starostne pokojnine TER ostanete v obveznem zavarovanju v obsegu, ki ustreza sorazmernemu delu polnega delovnega oziroma zavarovalnega časa, vendar najmanj dve uri dnevno ali deset ur tedensko, so razložili na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Delna pokojnina je primerna za tiste, ki si želijo lažjega prehoda iz aktivnega statusa zaposlenega v status uživalca pokojnine.
Delna pokojnina je primerna za tiste, ki si želijo lažjega prehoda iz aktivnega statusa zaposlenega v status uživalca pokojnine.FOTO: Profimedia

Kaj morate storiti pred uveljavitvijo delne pokojnine?

Najprej morate urediti odjavo iz zavarovanja za polni delovni čas in hkrati podati novo prijavo v zavarovanje za krajši delovni čas od polnega, so postopek razložili na Zpizu. "Če ste zavarovani kot samozaposlena oseba, družbenik ali kmet, morate pri zavodu najprej pridobiti potrdilo o izpolnjevanju pogojev za predčasno ali starostno pokojnino po ZPIZ-2, ki je podlaga za vložitev odjave in novo prijavo spremembe delovnega ali zavarovalnega časa," so opozorili in dodali, da mora biti nova prijava v zavarovanje najmanj dve uri dnevno ali deset ur tedensko in največ sedem ur dnevno ali 39 ur tedensko.

Kaj pa, če se kasneje odločite za spremembo obsega zavarovanja? Je to mogoče?

V času prejemanja delne pokojnine lahko kadarkoli spremenite obseg zavarovanja, npr. iz dveh ur na dan na štiri ure na dan. O spremembi morate obvestiti zavod ter hkrati podati vlogo za spremembo višine delne pokojnine, so razložili na Zpizu. "Novi znesek delne pokojnine se vam izplačuje od prvega dne naslednjega meseca po spremembi obsega zavarovanja," pravijo.  

Kako se odmeri delna pokojnina?

Delna pokojnina se odmeri od predčasne ali starostne pokojnine, do katere bi bili upravičeni na dan njene uveljavitve, in sicer v odstotku, ki ustreza skrajšanju polnega delovnega časa.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke