Redna februarska uskladitev pokojnin: koliko višje bodo?

Redna februarska uskladitev pokojnin: koliko višje bodo?

STA
03.01.2022, 9:10
1
Redna uskladitev pokojnin, izredna uskladitev pokojnin, izredni dvig pokojnin za vse upokojence, solidarnostni dodatek za upokojence, letni dodatek za upokojence – kdaj in koliko bodo dobili?

Redna februarska uskladitev pokojnin naj bi znašala približno štiri odstotke. Pokojnine se bodo redno uskladile po sistemskem zakonu, kar pomeni, da bodo usklajeni zneski skupaj s februarskimi pokojninami izplačani konec februarja, so napovedali v pokojninskem zavodu. Izveden bo tudi poračun za januar. 

Ali in v kakšni višini bo izvedena izredna uskladitev pokojnin, s katero bi dokončno odpravili zaostanek zaradi prenizko izplačanih pokojnin v času gospodarske krize, pa še ni znano. Poslanska skupina DeSUS želi s predlogom pokojninske novele doseči, da bi se vse pokojnine izredno uskladile za 3,5 odstotka. A premier Janez Janša je sredi decembra lani v DZ spomnil na izračune pokojninskega zavoda, komu in za koliko bi se morale pokojnine izredno uskladiti, da bi zares izenačili položaj vseh. Zadnja izredna uskladitev je bila decembra 2020, povišanje pa je bilo dvoodstotno. 

Po zavodovih podatkih je primanjkljaj iz časa gospodarske krize le še pri upokojenih do vključno leta 2010, in sicer v višini 3,5 odstotka, in pri upokojenih v letu 2011 v višini 1,7 odstotka. Po redni uskladitvi pokojnin januarja lani pa je ta primanjkljaj večji za dodatno odstotno točko, ker je bila zaradi načina izračuna rasti povprečne plače, povezanega z epidemijo covida-19, uskladitev izvedena v višini 2,5 namesto 3,5 odstotka. Za en odstotek so bili iz istega razloga prikrajšani tudi tisti, ki so se upokojili lani.

Prav tako še ni znano, kakšen uspeh bo imel decembrski poziv stranke DeSUS k izrednemu dvigu pokojnin za vse upokojence zaradi velike rasti življenjskih stroškov, ki so ga med drugim poslali vladi. Po njihovem predlogu bi bil ta dvig najmanj petodstoten, vanj pa bi všteli tudi manjkajoči odstotek, ki je nastal pri redni uskladitvi za leto 2021.

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so zagotovili, da se zavedajo stiske upokojencev z najnižjimi pokojninami. Po njihovih besedah prav zato zadnji protikoronski zakon prinaša solidarnostni dodatek zanje.

Leta 2022 lahko upokojenci pričakujejo več denarja.
Leta 2022 lahko upokojenci pričakujejo več denarja. FOTO: Shutterstock

Solidarnostni dodatek za upokojence 

Že januarja bodo tisti z najnižjimi pokojninami dobili solidarnostni dodatek. 

Prejemniki pokojnin do 732 evrov bodo v skladu z zadnjim interventnim zakonom za blažitev posledic zaradi epidemije covida-19 že prvi mesec novega leta prejeli solidarnostni dodatek. Prejemnikom pokojnin do 523 evrov bo nakazan v višini 300 evrov, za tiste s pokojnino od 523,01 do 628 evrov bo znašal 230, za tiste s pokojnino od 628,01 do 732 evrov pa 130 evrov. 

Dodatek bo do konca marca izplačan tudi vojnim veteranom, vojnim invalidom in invalidom. Znašal bo 150 evrov.

PREBERI ŠE
Znano, kdaj bo izplačan solidarnostni dodatek za upokojence

Letni dodatek za upokojence

Letni dodatek bo upokojencem izplačan z junijskimi pokojninami konec junija in bo znašal od 140 do 450 evrov. Najvišji znesek bodo prejeli tisti s pokojninami do 570 evrov. Prejemniki pokojnin v višini od 570,01 do 680 evrov bodo dobili 310 evrov, prejemniki pokojnin v višini od 680,01 do 805 evrov bodo upravičeni do 250 evrov, upokojenci s pokojnino od 805,01 do 970 evrov do 200 evrov, tisti s pokojnino nad 970 evrov pa do 140 evrov dodatka.

Za prejemnike invalidskih nadomestil v višini do 805 evrov bo dodatek znašal 250 evrov, za prejemnike nadomestil v znesku od 805,01 do 970 evrov bo v višini 200 evrov, za prejemnike nadomestil v znesku nad 900 evrov pa v višini 140 evrov.

Pri upokojevanju bodo v letu 2022 sicer veljale nekatere novosti. Več v spodnjem članku: 

PREBERI ŠE
Pokojnine: kako kaže za leto 2022?

PREBERI ŠE
Izračun pokojnine: tako preprosto lahko izračunate, kakšna bo vaša pokojnina

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke