'Nikoli se ne boste upokojili'

'Nikoli se ne boste upokojili'

M.M.
31.08.2021, 5:00
1
Kakšna prihodnost čaka mlade?

Ne le mladi, v hudih situacijah so tudi tisti v štiridesetih letih, ki so doživeli finančno krizo, sedaj pa še epidemijo.
Ne le mladi, v hudih situacijah so tudi tisti v štiridesetih letih, ki so doživeli finančno krizo, sedaj pa še epidemijo. FOTO: Dreamstime

Ameriške raziskave so pokazale, da je manj kot 30 odstotkov ameriških delavcev na dobri poti, da se nekoč upokoji. Še manjši odstotek jih meni, da bodo lahko s svojo pokojnino normalno živeli. 

"Vem, da tega niste želeli slišati, toda v današnjem svetu obstaja nekaj velikih faktorjev, ki bodo delovali tako, da se obdrži večino mlajše generacije na delovnih mestih za nedoločen čas," poroča spletna stran How Money Works. Ko govorijo o "nedoločenem času", ne mislijo na pogodbe za nedoločen čas, temveč da bodo delodajalci nove generacije na delovnih mestih zadrževali še dolgo za tem, ko bodo že zrele za upokojitev. 

Ta trend se je pojavil še pred epidemijo, covid-19 pa je vse skupaj le še poslabšal. Aktualna kriza je razkrila ogromen prepad med mladimi, ki nimajo lastnega premoženja in delajo v prekarnih oblikah dela, ter med starejšimi, ki so kljub vsemu nekako varno obdani z vato in se jim (skoraj) nič ne more zgoditi. Prav tako je zanimivo dejstvo, da so bili na največjem udaru leta 2020 prav mladi in ženske. Te dve skupini zaposlenih sta bili med epidemijo pogosteje na udaru odpuščanj in nižanja plač. 

Če so še pred leti starejši z zabavo šli v pokoj, v katerem so nato brezskrbno uživali, je pred mlajšimi črna prihodnost. Do stanovanj ne morejo priti, če imajo delo, so veseli, pogodbe so takšne, kot jih diktira trg dela ... Vse se zdi, da bodo morali delati do smrti, saj si enostavno ne bodo mogli privoščiti upokojitve. Če pogledamo v ZDA. Pripadniki generacije Z in milenijci skoraj ne morejo priti do domov, saj so ti za njih finančno nedosegljivi. Boljše razmere niso niti pri nas. 

Težko je tudi tistim, ki imajo zaposlitve v varnih in finančno stabilnih sektorjih, kot so na primer IT, finance in podobno. Ti sektorji delujejo v mestih, kjer je že skoraj nemogoče priti do nepremičnine. Najemnine so vrtoglave, posledično si ljudje ne upajo niti razmišljati o ustvarjanju družine. Taka mesta so na primer San Francisco, New York in druga. Raziskava Pew je tako pokazala, da večina oseb, v starosti od 18 do 30 let, v ZDA še vedno živi pri starših. 

Povprečna starost Američanov, ki si kupijo prvo nepremičnino, je leta 2019 znašala 34 let. Nato je udarila epidemija in razmere se še slabšajo. Pred leti so si v ZDA lahko nakup nepremičnine privoščili že dvajsetletniki. In ne le to: zanimiva je tudi kvadratura, ki si jo lahko privoščijo. Sedaj si komaj kupijo manjša stanovanja, o velikih družinskih hišah, ki jih lahko vidimo v ameriških filmih, pa lahko sanjajo le izbranci.

V ZDA so mladi obremenjeni tudi z dolgovi, ki so nastali kot posledica posojil za plačilo študija. 

Če seštejemo vse skupaj, potem je napoved o upokojevanju kar temačna. Čeprav se številni mladi trudijo, da se osvobodijo spon in svobodno zaživijo. 

PREBERI ŠE
Gibanje FIRE: Tako kupujemo lastno svobodo

PREBERI ŠE
Tako se je 49-letna mama samohranilka upokojila

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke