Za opravljanje poklica se zahteva najmanj srednja poklicna izobrazba za kuharja, tudi kot vajenec. Trenutno tega kadra kar primanjkuje, tako da so zaposlitvene možnosti dobre.
Kje se lahko zaposli kuhar?
Kuhar se lahko zaposli v različnih prehrambenih enotah, kjer je raznolikost dela velika in organizacija dela različna. Kuha lahko v veliki hotelski restavraciji, kjer imajo veliko število dnevnih menijev in jedi po naročilu, v ladijski ali specializirani restavraciji ( npr. ribja), v gostilni, kjer je večja ponudba domačih jedi, v okrepčevalnici ali v planinskem domu. Zaposli se tudi v bolnišnici, v vrtcu, domu za starejše občane, v študentski in vojaški kuhinji ter kuhinji v podjetju.
Lahko dela tudi v cateringu ali pa se zaposli v kuhinji živilske industrije kot kuhar za pripravo zamrznjenih živil, pojasnjujejo na zavodu za zaposlovanje.
Gre za raznoliko delo. Kuhar naroča in prevzema živila, jih čisti, reže, kuha, razdeli na posamezne obroke in dekorira krožnike. Lahko pa vse te naloge prerazporedi na pomožno osebje v kuhinji, sam pa nadzoruje potek dela – odvisno, kako visoko na lestvici je kuhar.
Pomembno je, da pri delu skrbi za higieno in čistočo v delovnih prostorih.
Delo kuharja je tudi to, da sodeluje pri pripravi in sestavljanju jedilnih listov, dnevnih menijev ter pri pripravi kalkulacij za posamezna jedila ali obroke.

Znanja in spretnosti kuharja
"Za opravljanje poklica se zahteva poklicna oziroma strokovna kvalifikacija kuharja. Med šolanjem spozna tehnologijo priprave hrane, nauči se ravnati z živili in kuhano hrano. Spozna količinske normative, programiranje in načrtovanje prehrane, higienske in tehnične predpise. Zna organizirati lastno delo in uporabljati strokovno literaturo," so poklic kuharja opisali na zavodu za zaposlovanje.
Pomembno je tudi, da ima kandidat primerne psihofizične sposobnosti. Razlikovati namreč mora barve, vonje in okuse ter imeti spretne roke in prste.
"Vzdržuje red, čistočo in osebno urejenost. Ima tudi smisel za estetiko, čut za organizacijo dela in pravilno časovno razporeditev. Dela stoje z obračanjem, pripogibanjem, poseganjem, dviganjem in prenašanjem lažjih in srednje težkih bremen. Zato poklic ni priporočljiv za osebe s ploskimi stopali. Zaradi dela z živili so potrebni redni zdravniški pregledi, opravljen tečaj higienskega minimuma in izpit iz varstva pri delu. Moteče so lahko alergije na živila in čistila," dodajajo.
Kuharji delajo ob občutnih spremembah temperature, na prepihu, ob močnih vonjih, v sopari, ob izparinah, vlagi, mokroti in ropotu.
Delo je lahko tudi nevarno zaradi ostrega orodja, vročih predmetov in naprav pod pritiskom ali spolzkih tal. Poškodbe so lahko vrezi, vbodi, opekline, odrgnine in prehladi. Kuhar mora uporabljati zaščitna sredstva in delovno obleko.
Delo opravlja v izmenah, ponekod v nočnem času, opozarjajo na zavodu.
Sorodni pokliciDietni kuhar Delavec v pripravi in strežbi hitre hrane Kuhinjski pomočnik na domu Kuhar hitre hrane Kuhinjski pomočnik (ne na domu) Pomočnik v kuhinji
Vir podatkov: zavod za zaposlovanje
Priljubljena serija Ja, Chef!, v kateri glavno vlogo igra vsestranski Jurij Zrnec, je najbolj gledana vsebina meseca julija. Peta sezona je upravičila pričakovanja uporabnikov VOYO, ki vsak četrtek komaj čakajo novi dve epizodi. V juliju si je VOYO ogledalo največ ljudi kot kadar koli doslej, v istem mesecu pa je imela serija Ja, Chef! več kot milijon ogledov. (vir: VOYO)

Komentarji (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV