Cekin.si
Delavec

Prva zaposlitev

V podjetju opravljali prakso, sedaj pa zasedajo vodilna delovna mesta

Mira Matković
17. 11. 2022 03.15
0

Najboljše napovedi in možnosti za takojšnjo zaposlitev po zaključku študija si lahko ustvarite tudi sami. Zato že med šolanjem pišite podjetjem iz panoge in se jim ponudite za opravljanje prakse.

Če se že med šolanjem mrežiš, boš po zaključku izobraževanja lažje in hitreje dobil zaposlitev. To je dejstvo. Zato je praksa v izbranih podjetjih, ki delujejo na področju, za katerega se šolaš, najboljša izbira za uspešno pozicioniranje na trgu dela. O tem smo se pogovarjali tudi z Aleksandro Igličar, ki na zavodu za zaposlovanje vodi Karierno središče Ljubljana.

Nato pa smo glede delovnih praks naslovili vprašanja tudi na nekaj podjetij ... A pojdimo po vrsti – najprej k odgovoru na vprašanje: Zakaj je dobro, da mladi že v času izobraževanja opravljajo prakse v podjetjih, ki so del panoge, za katero se izobražujejo?

"Mladi v procesu opravljanja obvezne delovne prakse pri delodajalcu pridobijo izkušnje o realnem delovnem okolju in spoznajo dinamiko delovnega procesa. Poleg tega pa krepijo splošne in specifične kompetence za opravljanje določenega poklica, kot na primer organiziranost, fleksibilnost in zmožnost komunikacije z različnimi deležniki. Pomemben je vidik socializacije v delovnem okolju, pa tudi širjenje socialne mreže ter spoznavanje, na kakšen način prevzemati odgovornost za kakovostno opravljeno delo, s čimer si tako izboljšujejo zaposljivost ob vstopu na trg dela. Spodbujamo, da dijaki skušajo sami poiskati mesta za praktično izobraževanje v podjetjih (usposabljanje z delom) v svojem domačem kraju in tako navežejo stik s temi podjetji," je za Cekin.si povedala Igličarjeva. 

Obvezna delovna praksa je eden od načinov, kako spoznavati potencialne delodajalce ter pridobiti veščine in spretnosti za uspešno opravljanje delovnih nalog. Mladi na praksi pridobijo znanja, izkušnje, spoznajo realne razmere in zahteve dela. Prakso je treba izkoristiti kot pripravo na vstop na trg dela in redno zaposlitev. Pridobi se tudi izkušnja timskega dela, ki je ena ključnih kompetenc, po katerih povprašujejo delodajalci. — Aleksandra Igličar

Igličarjeva poudarja, da so poleg izobrazbe prav neformalna znanja, torej izkušnje, pridobljene med izobraževanjem, ključne za uspešen nastop na trgu dela. "Priporočamo, da mladi pričnejo pridobivati ustrezna praktična znanja čim prej. Ta znanja pridobijo z vključenostjo v redno delovno prakso, s sodelovanjem v projektih ali pa z izbiranjem ustreznih del prek študentskega servisa. Pomembno je lahko tudi vključevanje v prostovoljstvo, saj na ta način profilirajo izkušnje, nove spretnosti, spoznajo nove ljudi ter gradijo svojo samozavest, vse to pa je lahko velik doprinos k uspešnejšemu nastopu na trgu dela. Tako mladi resnično spoznajo poklic, pridobijo kompetence, ki so lahko tudi prenosljive, uporabne tako v različnih poklicih kot tudi v različnih življenjskih situacijah. Več prenosljivih kompetenc kot ima posameznik, večja je zaposljivost," pravi naša sogovornica. 

Praksa v podjetju

Kaj pa o praksi med šolanjem pravijo podjetja? Kontaktirali smo nekaj podjetij, prejeli pa odgovore dveh. Prosili smo za nasvete, kako naj se mladi prijavijo na prakso, kaj ponujajo mladim, kakšne so možnosti za zaposlitev po zaključku šolanja ... V nadaljevanju preberite, kaj so nam povedali. 

Znanje je zelo pomembno. Toda znanje brez prakse je velik minus, ko se želite zaposliti. Zato se že med šolanjem povezujte s podjetji, ki delajo v vaši panogi.
Znanje je zelo pomembno. Toda znanje brez prakse je velik minus, ko se želite zaposliti. Zato se že med šolanjem povezujte s podjetji, ki delajo v vaši panogi. FOTO: Adobe Stock

Podjetje Blubit d.o.o. 

V podjetju Blubit razvijajo unikatne rešitve na področju strojegradnje, avtomatizacije, robotizacije in specialne programske opreme. Jasno je, da morajo biti ves čas na tekočem z razvojem, kar pomeni, da potrebujejo talente.

"Že nekaj let sodelujemo z različnimi fakultetami in srednjimi šolami, ki nas uvrščajo na seznam delodajalcev, ki dijakom in študentom nudijo možnost praktičnega usposabljanja. Največkrat dijaki in študenti svojo ponudbo z življenjepisom za opravljanje praktičnega dela pošljejo po elektronski pošti ali se o možnostih za opravljanje praktičnega izobraževanja pozanimajo s pomočjo telefonskega klica. Nato sledi kadrovski razgovor, da dijaka ali študenta še osebno spoznamo. Ker si želimo kader, ki ustreza našim vrednotam in kompetencam podjetja, je namreč ključno, da se posameznik ujame z njimi," so povedali za Cekin.si.  

Podjetje mladim ponuja veliko – poleg opravljanja praktičnega izobraževanja jim odpira možnost tako za občasno študentsko delo kot tudi za zaposlitev v podjetju. "Prav tako pa imajo pri nas možnost za nadgradnjo osebnega in kariernega razvoja, saj veliko vlagamo v znanje zaposlenih, medsebojne odnose, skušamo se individualno prilagoditi potrebam posameznika in poskrbeti za čim bolj fleksibilno delovno okolje, kar velja tudi za dijake in študente na praksi. Spodbujamo, da vsi, tudi dijaki in študenti, delijo svoje ideje in pripomorejo k sprotnemu reševanju izzivov v procesu dela in odnosov med vsemi sodelavci. Najbolj pa se nam zdi pomembno, da vsak opravlja delo, v katerem najde svoj smisel in veselje do dela," pravijo. 

Zavedamo se, da je težko dobiti tehnično-strokoven kader, ki bi nam, glede na panogo, v kateri delujemo, ustrezal. In ravno tukaj nam v pomoč pride sodelovanje s fakultetami in srednjimi šolami, kjer že skozi praktično usposabljanje spoznamo dijake in študente, ki za nas predstavljajo bodoči potencialen kader za zaposlitev. S pomočjo praktičnega izobraževanja (in študentskega dela) razvijamo njihove kompetence, veščine in znanje ter jih oblikujemo in pripravimo za redno zaposlitev. Lahko tudi rečemo, da s tem investiramo v svojo prihodnost.  —Blubit

V podjetju mladim nudijo možnost kariernega in osebnega razvoja, in sicer s pomočjo mentorja, ki jim je dodeljen za čas opravljanja praktičnega usposabljanja in jim je vedno na razpolago – za vse izzive, s katerimi se srečuje med svojim delom. 

Poleg obvezne nagrade za praktično usposabljanje imajo dijaki in študentje možnost, da prejmejo tudi dodatno nagrado podjetja. O dodelitvi nagrade posameznemu praktikantu presodi njegov mentor, ki ga vsakodnevno spremlja pri njegovem napredku v procesu dela, so nam razložili. 

"Po praktičnem izobraževanju imajo možnost občasnega študentskega dela, da ostanejo v stiku s podjetjem. Nudimo tudi možnost, da v okviru dela v podjetju izberejo temo za zaključek študija. V tem primeru imajo v podjetju strokovnega mentorja, ki ga usmerja in mu svetuje pri pripravi zaključne naloge," so povedali za Cekin.si.

Trenutno štejemo 33 redno zaposlenih, skupaj s pogodbenimi sodelavci, študenti in praktikanti pa nas je 40. Povprečna starost je 31 let in 7 sedaj redno zaposlenih je pri nas opravljalo prakso ter se nato zaposlilo v našem podjetju. Nekateri izmed njih opravljajo najzahtevnejša dela in zasedajo vodilna delovna mesta v podjetju.  —Blubit

Podjetje Jezeršek gostinstvo

Od trenutno 121 vseh rednih sodelavcem je kar 17 oseb takšnih, ki so pri nas predhodno opravljali prakso, kar je dobrih 7 odstotkov. Kar 61 ostalih sodelavcev, ki so pri nas tudi opravljali prakso, pa danes delo opravljajo preko študentske napotnice ali druge pogodbe za občasno delo. —Jezeršek gostinstvo

Kako pa je z opravljanjem obvezne prakse v gostinstvu, nas je zanimalo. Zato smo kontaktirali Jezerškove, ki so za Cekin.si dejali, da aktivno sodelujejo z gostinsko-turističnimi šolami in univerzami, kjer v sklopu predstavitev dijakom in študentom podrobneje predstavijo gostinski poklic, delo in priložnosti za mlade. Tako lahko zainteresirani kandidati iz prve roke pridobijo veliko informacij, tudi o možnosti opravljanja prakse v njihovem podjetju. Za opravljanje prakse se lahko kandidati prijavijo preko spletne strani podjetja, pogosto pa mladi na prakso pridejo tudi tako, da jih priporočijo že zaposleni ali drugi praktikanti. 

Prakso in usposabljanje lahko opravljajo na različnih lokacijah, kjer imajo Jezerškovi svojo ponudbo. Lahko pa jo opravijo tudi v sklopu catering storitev, in sicer na različnih dogodkih po Sloveniji in v tujini. "Tako si lahko mladi že na samem začetku izberejo področje, kje bi si najbolj želeli opravljati prakso," so nam sporočili iz podjetja. 

Obvezno prakso lahko mladi opravljajo na različnih delovnih mestih - v strežbi, kuhinji, slaščičarni in hotelski recepciji, tako v osrednjeslovenski kot tudi gorenjski regiji, kjer so dobro urejene povezave javnega prometa. Razumejo namreč, da ponavadi ti mladi nimajo izpita ali lastnega prevoza. V primeru večje oddaljenosti pa jim nudijo tudi možnost prenočišča. 

Na vseh omenjenih področjih in posamezno delovno mesto so njihovi mentorji strokovno usposobljen kader z večletnimi izkušnjami na svojem področju. V našem podjetju imamo tako 4 mojstre kuharstva, 1 mojstra strežbe, sodelavce, zadolžene za izobraževanje učencev, sodelavko, ki skrbi za razvoj novih konceptov, jedi … Vsi mentorji se tudi redno izobražujejo za delo z mladimi (tj. mentorski izpit, letna srečanja mentorjev ipd.). Mladim nudimo predvsem ustvarjalno delovno okolje, z možnostjo pridobitve neprecenljivih delovnih izkušenj in novo znanje.  —Jezeršek gostinstvo

Kako pa je s plačilom, nas je zanimalo. "Ob pričetku prakse imamo določene osnovne urne postavke. Če pri praktikantih opazimo velik napredek, je možnost povišanja urne postavke, vse do običajne postavke za delo preko študentskega servisa. V primeru, da praktikant ne napreduje, se z njim osebno pogovorimo in mu pojasnimo, katerih pričakovanj ni dosegel in zakaj napredovanje ni bilo mogoče," so nam odgovorili.

Menimo, da je ključnega pomena mlade že od samega začetka vzgajati v duhu gostinskega poklica. Dolgoročno se je izkazalo, da ravno mladi, ki gredo skozi celoten proces na koncu postanejo naši redno zaposleni in zasedajo vodilna delovna mesta. —Jezeršek gostinstvo

V podjetju Jezeršek gostinstvo so lani zasnovali trajnostno strategijo podjetja, v sklopu katere nudijo številne priložnosti za mlade. "Z njimi želimo vrniti spoštovanje gostinskemu poklicu, spodbuditi mlade za izobraževanje v gostinski dejavnosti, jim ponuditi možnost pridobivanja delovnih izkušenj, ponuditi možnost prve zaposlitve ter pridobiti nove sodelavce," pravijo in dodajajo, da mladim tako nudijo številne priložnosti - dijaško in študentsko delo, opravljanje obvezne šolske prakse, štipendiranje, sodelovanje na posebnih dogodkih doma in v tujini, možnost dodatnega izobraževanja v okviru lastnega specializiranega mednarodnem programu Hospitality Management Jezeršek Academia, ki ga bodo začeli pilotno izvajati novembra 2022 in bo trajal 8 mesecev, ter možnost redne zaposlitve. 

V podjetju Jezeršek gostinstvo bodo imeli s 1. decembrom kar 9 štipendistov.

Res pa je, da imajo v oddelkih, kjer je možnost opravljanja prakse, omejitev števila praktikantov v istem času. "To je ključnega pomena predvsem zaradi kakovosti mentoriranja, saj se lahko mentor v tem primeru resnično posveti posameznemu praktikantu in ga vodi skozi različne procese celostno. Praktikanti se tako pri nas naučijo od osnovnih do bolj zahtevnih nalog, s katerimi se bodo kasneje srečevali pri svojem delu na dnevni ravni," so še povedali za Cekin.si

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Oglaševanje Uredništvo PRO PLUS Moderiranje Piškotki Politika zasebnosti Splošni pogoji Pravila ravnanja za zaščito otrok
ISSN 2630-1679 © 2025, Cekin.si, Vse pravice pridržane Verzija: 856