Seznam slovenskih podjetij z najvišjimi plačami

Seznam slovenskih podjetij z najvišjimi plačami

STA
24.05.2023, 8:50
4
Želite visoko plačo? Potem preverite ta seznam, na katerem so podjetja – tako domača kot tuja – ki poslujejo v Sloveniji. Kje so najvišje plače v državnih podjetjih?

Le kdo si ne želi najvišjo možno plačo, kar jih lahko dobi v Sloveniji? Ob tem pa je dobro vedeti, katera so tista podjetja, ki ponujajo svojim zaposlenim nadpovprečna plačila, vsaj glede na slovenske standarde. 

Zato poglejmo, katera podjetja v Sloveniji beležijo najboljše plače. Časnik Finance je pripravil lestvico podjetij, in sicer glede na višino lanske povprečne bruto plače. Povprečna bruto plača v državi je lani sicer znašala 2023,92 evra.

IT podjetja

Na prvo mesto se uvršča predstavništvo Microsofta z dobrimi 10.000 evri bruto, kjer je zaposlenih 64 ljudi. 

Sledi IT podjetje SAP, kjer dela 36 zaposlenih, povprečna bruto plača pa znaša več kot 10.000 evrov. 

Na tretjem mestu lestvice je YM Construction, podjetje v lasti turškega Yapi Merkezija, ki v Sloveniji v konzorciju s Kolektorjem gradi drugi tir. Povprečna plača v YM Construction, kjer je bilo lani v povprečju 39 zaposlenih, je znašala 9309 evrov bruto.

IBM Slovenija, ki povprečno zaposluje 117 ljudi, se je z dobrimi osmimi tisočaki povprečne bruto plače uvrstil na peto mesto med 100 podjetij, ki najbolje plačujejo zaposlene.

Farmacevtska podjetja

Prvo deseterico zaokrožujejo večinoma farmacevtske družbe oz. njihove podružnice v Sloveniji: povprečna bruto plača je tako lani v podružnici Novartisa, ki se je uvrstil na četrto mesto, znašala 8870 evrov, v družbi Merck Sharp&Dohme (šesto mesto) 7777 evrov, Rochu (sedmo mesto) 7575 evrov, podružnici AstraZenece (deveto mesto) 6593 evrov, v Bayerju (10. mesto) pa 6511 evrov, kažejo podatki poslovne baze Dun&Bradstreet.

Bayer je medtem za časnik navedel, da iz poročanega letnega stroška plač ni mogoče izračunati povprečne mesečne bruto plače, saj da stroški plač zajemajo zaposlene tudi v drugih državah v regiji in da vključujejo še stroške drugih prejemkov (bonusi, mesečni dodatki, stimulacije, bonitete).

Farmacevtska družba Lek se je uvrstila na 66. mesto s povprečno bruto plačo 3731 evrov, medtem ko je novomeška Krka (6254 povprečno zaposlenih) letos za las izpadla z lestvice, saj je povprečna bruto plača znašala 3292 evrov.

Plača
PlačaFOTO: Adobe Stock

Kako pa je v državnih podjetjih?

Med državnimi podjetji se je letos najvišje uvrstila Kontrola zračnega prometa Slovenije, ki zaposluje povprečno 218 ljudi, povprečna bruto plača pa je bila lani 7411 evrov.

Precej visoko se je uvrstil tudi državni Gen (18. mesto), ki zaposluje 69 ljudi, s 5335 evrov povprečne bruto plače. Na 22. mestu je Slovenski državni holding z dobrimi 5000 evri bruto povprečne mesečne plače in 96 zaposlenimi, kažejo podatki Ajpesa.

Med energetiki so se v prvo tretjino uvrstili še Geoplin (4853 evrov povprečne bruto plače, 43 zaposlenih), Borzen (4606 evrov bruto, 38 zaposlenih), Nek (4455 evrov bruto, 623 zaposlenih) in HSE (4439 evrov bruto, 209 zaposlenih), še kažejo podatki poslovne baze Dun&Bradstreet.

PREBERI ŠE
Za vse, ki želite dodatno zaslužiti

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke