Cekin.si
Luksuzna jahta

Zaposleni

Delo na luksuznih jahtah je naporno, a plačilo je odlično

M.M.
23. 05. 2023 11.25
2

Hrvatica Martina Drežančić je za britanski medij razkrila, kako je videti delo na luksuzni jahti. Dela 16 ur na dan, gosti so izredno zahtevni, a zaluži veliko - še posebej z napitninami.

Hrvatica Martina Drežančić je za britanski portal Daily Mail razkrila, kako je videti življenje glavne stevardese na luksuzni superjahti, ki jo za plovbo po Jadranskem morju najemajo bogataši z vsega sveta. Razkrila je, kako je videti njen običajni delovni dan, spregovorila pa je tudi o nenavadnih željah bogatašev, ki najemajo draga plovila.

Nekoč je gost prosil za jajca kokoši, ki se prehranjujejo izključno na prostem in s črvi. Menil je, da so taka jajca boljša in da vsebujejo več beljakovin. 

Martina dela na 48-metrski jahti, ki sprejme do 22 gostov. Pluje izključno po Jadranu, ima kinodvorano, telovadnico, bazen ... Stroški najema se gibljejo med 80.000 in 100.000 evri na teden.

"Včasih si gostje želijo stvari, ki si jih ne morete niti zamisliti. Želje jim večinoma uresničimo, če pa ne, vedno najdemo alternativno rešitev," je dejala. 

Na jahti dela že dve leti in pravi, da gre za delo, ki zahteva vojaško disciplino. "Kdor ne upošteva pravil, mora zapustiti ladjo," je opozorila in dodala, da v njihovem poslu ni prostora za izgovore, zakaj se nečesa ne da storiti. Sama vztraja na strogi delovni disciplini in to pričakuje tudi od članov ekipe. 

"Res sem zelo stroga. Ampak to je edina prava pot. Če vsak svoje delo opravi, kot ga mora, potem delujemo kot švicarska ura. Brez preverjanja, ponavljanja in izgubljanja časa brez razloga. Vsak član posadke mora biti sposoben narediti vse, kar je treba," je dejala. 

Pojasnila je, kaj obsega njeno delo. Odkrito pove, da gre za naporen delovni tempo in da tudi veliko čisti. "Čistimo stvari, ki so že čiste," pravi in s tem pove, da je njihova jahta brezhibna. 

Njen delovni dan traja minimalno 16 ur. "Običajno se zbudimo okoli 6.30, ob 7.30 moramo že biti pripravljeni postreči zajtrk, ki včasih traja tudi do 11. ure. Ko pospravimo mizo in pripravimo kosilo, kar je običajno med 13. in 15. uro, si morda privoščimo nekaj prostega časa, saj se takrat gostje kopajo," je naštela in dodala, da je tudi v tem času veliko dela, saj morajo napolniti hladilnike, čistiti prstne odtise, saj mora biti vse brezhibno, poskrbeti morajo za perilo ...

Nato s kuharjem preverijo jedilnik, pri katerem morajo biti vsak dan pripravljeni na kakšna presenečenja, saj si gosti pogosto zaželijo nekaj, česar nimajo na jedilniku. 

Ob 18. uri se preoblečejo v nočno uniformo, začnejo s strežbo koktajlov in pripravami na večerjo, ki se pogosto prelevi v zabavo do dveh zjutraj.

Tudi v tem poslu težko najdejo primerne delavce

Za Martino je najtežji del njene službe ta, da poišče delavce in organizira delo. "Ni preprosto najti 12 oseb, ki se dobro razumejo in med seboj brez težav sodelujejo," poudari in doda, da ekipa skupaj živi pol leta, kot vodja ekipe pa mora vsakega individualno obravnavati in ga usmerjati. 

Prostora za romantiko na takem delovnem mestu ni. Martina prizna, da so ji afere med zaposlenimi nesprejemljive, saj gre za mejo, ki je ne smejo prestopiti. Ljubezen na delovnem mestu bi lahko vplivala na vzdušje celotnega tima. Prav tako se lahko zgodi, da bi ob odpovedi enega zaposlenega odšel tudi njegov partner, kar pa ni dobro za posel. Delavce je namreč izredno težko dobiti, še posebej če se odhod zgodi v času sezone. 

Dobi tudi napitnino

Delo stevardese na luksuzni jahti je izjemno zahtevno in naporno, a nagrada je lahko ogromna. "Največja napitnina, ki sem jo dobila, je bila 10.000 evrov v gotovini! In mimogrede, dobila sem veliko daril," je povedala Martina.

Zajtrk na jahti
Zajtrk na jahtiFOTO: Adobe Stock


UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Oglaševanje Uredništvo PRO PLUS Moderiranje Piškotki Politika zasebnosti Splošni pogoji Pravila ravnanja za zaščito otrok
ISSN 2630-1679 © 2025, Cekin.si, Vse pravice pridržane Verzija: 861