Isti delodajalec, enako delovno mesto, a plača nižja

Isti delodajalec, enako delovno mesto, a plača nižja

STA
08.03.2023, 8:21
0
Ob mednarodnem dnevu žensk je slišati opozorila o razlikah v plačilu. Kljub napredku na področju enakosti spolov namreč ženske tudi v naprednih družbah še vedno zaslužijo manj. Razlike v plačah med spoloma so se sicer v Sloveniji v 10 letih povečale.

Plačne prakse in ovire pri napredovanju so krive za to, da ženske v 15 analiziranih državah zaslužijo manj kot moški. Razlogi za to so strukturni (na delovnih mestih) in povezani z osebnimi odločitvami moških in žensk, ki izbirajo različno plačana dela, kaže raziskava. 

Ljubljanska fakulteta za družbene vede (FDV) je sodelovala pri raziskavi, ki so jo opravili na Univerzi v Kaliforniji, ugotovitve pa objavili v znanstveni reviji Nature Human Behaviour.

Ugotovitve podpirajo potrebo po ukrepih za odpravo razlik in se osredotočajo na enako plačilo za enako delo ter odpravo ovir glede spola pri zaposlovanju in napredovanju.

Raziskovalci in raziskovalke so odkrili, da je razlika med spoloma v zaslužku pri osebah, starih med 30 in 55 let, znašala od 10 odstotkov na Madžarskem do 41 odstotkov v Južni Koreji. V Sloveniji je bila po podatkih za obdobje 2005 do 2015 razlika 19 odstotkov.

Razlike v plačah med spoloma so se sicer v Sloveniji v 10 letih povečale, pri čemer so k povečanju prispevali ne le procesi razvrščanja, temveč tudi večanje razlik med spoloma znotraj istih delovnih mest. "To pomeni, da ne gre samo za razlike med različnimi delodajalci, ampak za razlike pri istem delodajalcu za ista delovna mesta," so še navedli na FDV.

V Centru za proučevanje organizacij in človeških virov so sicer v decembru začeli projekt STEP, katerega glavni namen je povečanje transparentnosti plačil in zmanjšanje plačnih razlik med spoloma v Sloveniji.

PREBERI ŠE
Nekaj najvplivnejših žensk v IT-industriji, ki močno cveti

PREBERI ŠE
Ko je namišljen moški deležen več spoštovanja kot resnična ženska

V pisarni
V pisarniFOTO: Thinkstock

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke