Obdavčitev božičnice: ta posebnost v letu 2023 ne bo več veljala

Obdavčitev božičnice: ta posebnost v letu 2023 ne bo več veljala

M.M.
14.12.2022, 3:15
0
Letos bo izplačilo božičnice potekalo še po starem načinu, že naslednje leto pa se bo zaradi nove dohodninske zakonodaje obdavčitev božičnice spremenila.

O tem, katera podjetja so se že odločila, ali bodo zaposlenim izplačala božičnico in kako visoka bo, smo že poročali. O tem si lahko preberete v spodnjem članku, ki ga sproti dopolnjujemo s podatki. 

PREBERI ŠE

Podjetja za Cekin.si: Tako bomo nagradili zaposlene

Danes pa poglejmo, kakšna je obdavčitev božičnice (ali plačila za poslovno uspešnost, 13. plače, letne nagrade ...). Letošnja božičnica je davčno razbremenjena do višine 100 odstotkov povprečne mesečne plače zaposlenih v Sloveniji oziroma do višine 100 odstotkov povprečne mesečne plače zaposlenega za zadnjih 12 mesecev, če je to zanj ugodneje

Do neobdavčene višine se plačajo le prispevki za socialno varnost. 

Zagovornik načela enakosti

Pri izplačilu dela plače z naslova poslovne uspešnosti družbe, poljudno imenovane tudi božičnica ali trinajsta plača, je bistveno, da se v tem primeru deli presežek, ki ga je družba dosegla kot celota, in so do nagrade zato praviloma upravičeni vsi delavci

Številna podjetja namreč si še naprej napačno razlagajo namen božičnice in to znižujejo ali je sploh ne izplačajo tistim zaposlenim, ki so bili med letom odsotni, na primer zaradi osebnih okoliščin, kot so zdravstveno stanje, nosečnost, starševstvo, družinski status in invalidnost. To pa je diskriminatorno, ugotavlja zagovornik načela enakosti.

Kako bo z obdavčitvijo božičnice v letu 2023?

Spomnimo, da je vlada sprejela novo dohodninsko zakonodajo. Posebnost, ki je veljala v letu 2022, in sicer, da je božičnica davčno razbremenjena do višine 100 odstotkov povprečne mesečne plače zaposlenega za zadnjih 12 mesecev, če je to zanj ugodneje, v naslednjem letu ne bo več veljala. 

V letu 2023 pa ostaja še vedno pravilo, da je božičnica davčno razbremenjena do višine 100 odstotkov povprečne mesečne plače zaposlenih v Sloveniji. 

Boste prejeli božičnico?
Boste prejeli božičnico?FOTO: Dreamstime

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke