Münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo je nedavno razkril, da je gostinstvo v Nemčiji v vzponu. Panogi gre občutno bolje kot leta 2019, še posebej v večjih mestih, kot so München, Berlin, Hamburg, Stuttgart in Dresden.
V Berlinu na primer beležijo približno 60 odstotkov večje povpraševanje kot pred pandemijo. V drugih mestih je rast med 25 in 35 odstotki. Tudi zaslužki so se v mestih zvišali, na podeželju so sicer nižji, poroča spletna stran Index.
Panogi gre torej dobro, povpraševanja je ogromno, dela veliko, delovnih mest tudi. A kaj, ko se delodajalci v gostinstvu še vedno soočajo s težavo, ki jih muči že dolga leta: ni dovolj (primernega) kadra.
Jasno je tako kot v Sloveniji, da si zaposleni ne želijo delati v gostinstvu in da ga zapuščajo ter se zaposlujejo drugje.
"V prijateljevem hotelu je celotno kuhinjsko osebje v enem tednu dalo odpoved," pravi Sebastian Riesner iz berlinskega sindikata (Gewerkschaft Nahrung–Genuss–Gaststätten – NGG). To se je sicer zgodilo v času lanskih poletnih počitnic, a nemški mediji opozarjajo, da ne gre za osamljen primer in da se podobni primeri dogajajo tudi sedaj.

Der Spiegel tako poroča, da si lastnik restavracije v kraju Soderstorf (Spodnja Saška) obupano prizadeva najti potrebno osebje. Šel je tako daleč, da kuharju ali natakarju ponuja 11.000 evrov mesečne plače, kar je vrtoglav znesek. A to je moral storiti, saj je delavcev premalo, delodajalci pa tekmujejo za prav vsakega.
Philipp in Christine von Stumm sta tista, ki sta ponudila 11.000 evrov mesečne plače. Sta lastnika kmetije z gostinskim lokalom, kjer potekajo seminarji in razne prireditve. V teoriji, je Philipp von Stumm povedal nemškim medijem, bi lahko tukaj vsako leto gostil 50 porok. Povpraševanj in zanimanja je dovolj, delovne sile pa premalo. Zaradi tega se lahko dogovori za 10 do 15 porok na leto, poroča Fenix Magazine.
Posle torej mora zavračati izključno zato, ker nima dovolj zaposlenih.
Primanjkuje osebja – v kuhinji, strežbi, administraciji in računovodstvu
Primer te restavracije ni edini. Nemška agencija za zaposlovanje je junija poročala o 33.160 prostih delovnih mestih v gostinstvu.
V krovni organizaciji, ki združuje gostince Dehoga, predvidevajo, da primanjkuje dvakrat toliko kvalificiranih delavcev. V Nemčiji primanjkuje več kot 66.000 kuharjev, kuhinjskih pomočnikov, natakarjev in drugega strežnega osebja. Gostinski lokali zaradi pomanjkanja kadra uvajajo več prostih dni za delavce in jim krajšajo jedilnike, ki jih morajo pripraviti za goste, in/ali delovni čas.
Vir podatkov: Index.hr, Fenix Magazin, Der Spiegel
Komentarji (2)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV