Cekin.si
Štetje denarja

Zaposleni

'Ponujam 11.000 evrov plače, saj nujno potrebujem delavca'

M.M.
26. 09. 2023 10.03
2

Lastnik restavracije pravi, da je povpraševanja ogromno, a da mora stranke zavračati, saj nima dovolj zaposlenih za izvedbo naročil.

Münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo je nedavno razkril, da je gostinstvo v Nemčiji v vzponu. Panogi gre občutno bolje kot leta 2019, še posebej v večjih mestih, kot so München, Berlin, Hamburg, Stuttgart in Dresden. 

V Berlinu na primer beležijo približno 60 odstotkov večje povpraševanje kot pred pandemijo. V drugih mestih je rast med 25 in 35 odstotki. Tudi zaslužki so se v mestih zvišali, na podeželju so sicer nižji, poroča spletna stran Index

Panogi gre torej dobro, povpraševanja je ogromno, dela veliko, delovnih mest tudi. A kaj, ko se delodajalci v gostinstvu še vedno soočajo s težavo, ki jih muči že dolga leta: ni dovolj (primernega) kadra. 

Jasno je tako kot v Sloveniji, da si zaposleni ne želijo delati v gostinstvu in da ga zapuščajo ter se zaposlujejo drugje. 

"V prijateljevem hotelu je celotno kuhinjsko osebje v enem tednu dalo odpoved," pravi Sebastian Riesner iz berlinskega sindikata (Gewerkschaft Nahrung–Genuss–Gaststätten – NGG). To se je sicer zgodilo v času lanskih poletnih počitnic, a nemški mediji opozarjajo, da ne gre za osamljen primer in da se podobni primeri dogajajo tudi sedaj.

Denar
DenarFOTO: Adobe Stock

Der Spiegel tako poroča, da si lastnik restavracije v kraju Soderstorf (Spodnja Saška) obupano prizadeva najti potrebno osebje. Šel je tako daleč, da kuharju ali natakarju ponuja 11.000 evrov mesečne plače, kar je vrtoglav znesek. A to je moral storiti, saj je delavcev premalo, delodajalci pa tekmujejo za prav vsakega. 

Philipp in Christine von Stumm sta tista, ki sta ponudila 11.000 evrov mesečne plače. Sta lastnika kmetije z gostinskim lokalom, kjer potekajo seminarji in razne prireditve. V teoriji, je Philipp von Stumm povedal nemškim medijem, bi lahko tukaj vsako leto gostil 50 porok. Povpraševanj in zanimanja je dovolj, delovne sile pa premalo. Zaradi tega se lahko dogovori za 10 do 15 porok na leto, poroča Fenix Magazine.

Posle torej mora zavračati izključno zato, ker nima dovolj zaposlenih. 

Primanjkuje osebja – v kuhinji, strežbi, administraciji in računovodstvu

Primer te restavracije ni edini. Nemška agencija za zaposlovanje je junija poročala o 33.160 prostih delovnih mestih v gostinstvu.

V krovni organizaciji, ki združuje gostince Dehoga, predvidevajo, da primanjkuje dvakrat toliko kvalificiranih delavcev. V Nemčiji primanjkuje več kot 66.000 kuharjev, kuhinjskih pomočnikov, natakarjev in drugega strežnega osebja. Gostinski lokali zaradi pomanjkanja kadra uvajajo več prostih dni za delavce in jim krajšajo jedilnike, ki jih morajo pripraviti za goste, in/ali delovni čas.

Vir podatkov: Index.hr, Fenix Magazin, Der Spiegel

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Oglaševanje Uredništvo PRO PLUS Moderiranje Piškotki Politika zasebnosti Splošni pogoji Pravila ravnanja za zaščito otrok
ISSN 2630-1679 © 2025, Cekin.si, Vse pravice pridržane Verzija: 832