Nemška združenja gostincev so pozvala k takojšnjemu ukrepanju, saj v tej panogi vlada nepredstavljivo pomanjkanje primerne delovne sile. "Trenutno nam manjka več kot 50.000 delavcev v restavracijah, kavarnah in hotelih, s prihodom pomladi pa pričakujemo, da se bo to število še dodatno zvišalo," so sporočili z nemškega združenja gostincev in hotelirjev Dehoga.
Čeprav se je veliko delavcev, ki so med pandemijo iskali delo v drugih panogah, kot sta maloprodaja in logistika, vrnilo v gostinstvo, je pomanjkanje delavcev še vedno velika težava.
Dehoga stavi velike upe na reformo priseljevanja, ki jo je napovedala zvezna vlada, in na reševanje pomanjkanja delovne sile s ciljnim priseljevanjem. "Potrebujemo zakonske možnosti za ciljani uvoz delovne sile iz držav zunaj Evropske unije," pravijo v omenjenem združenju.

Predstavniki sindikata gostinstva opozarjajo, da je težava nastala predvsem zaradi slabih delovnih pogojev in prenizkih plač.
"Začetek in konec razprave o zadostnem številu delavcev je stvar plač zaposlenih v gostinstvu, ki so pogosto v višini minimalne urne postavke ali le malo več od te višine," je dejal predsednik sindikata zaposlenih v gostinstvu NGG Guido Zeitler.
Ena izmed raziskav, ki jo je sindikat opravil med svojimi člani, je pokazala, da dve tretjini zaposlenih v gostinstvu zase v tej panogi ne vidita dolgoročne perspektive.
Zeitler meni, da bi to dolgoročno lahko prineslo dodatne težave gostinstvu in hotelirstvu.
Zeitler pravi, da bi morale minimalne plače znašati najmanj 3000 evrov bruto na mesec. Nato pa bi jih s časom zviševali.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV