kuhar

Nizkih cen, na katere smo bili navajeni, ne bo več?
12. 06. 2022 05.00V zadnjih letih smo imeli zgodovinsko gledano najnižje cene hrane, kar pa ni bilo vzdržno, je ocenil agrarni ekonomist Aleš Kuhar. Dvig cen hrane bo za marsikoga pomenil velik socialni pritisk. Pri soočanju z visokimi cenami pa Kuhar odsvetuje ad hoc ukrepe in se zavzema za tarčne ukrepe, usmerjene v ranljive skupine, kmetije in živilska podjetja.

Poznate razliko med NPK in TK?
20. 04. 2022 05.00Ali poznate razliko med nacionalno poklicno kvalifikacijo (NPK) ter temeljno kvalifikacijo (TK)? Gre za programa, s katerima si lahko povečate zaposlitvene možnosti.

'Ponudili so mi za 600 evrov višjo plačo in takoj sem sprejel ponudbo'
07. 03. 2022 04.45Ima diplomo, izkušnje je nabiral v Avstriji, nato pa ga je poklical prijatelj – in ponudbo je nemudoma sprejel. Sedaj ima za 600 evrov višjo plačo.

Kako bo vojna v Ukrajini vplivala na cene hrane?
24. 02. 2022 13.47Ukrajina ima zelo dobro razvito kmetijstvo in je na tem področju velika izvoznica, a v celotnem uvozu Evropske unije ne predstavlja velikega deleža. Tako morebitni izpad dobave zaradi tamkajšnjega dogajanja verjetno na splošno ne bi zelo zamajal evropskega trga, premiki pa so možni v specifičnih verigah, meni agrarni ekonomist Aleš Kuhar.

Boj za gostinske delavce: kuharja bi plačali tudi toliko
07. 02. 2022 04.45Mrzel januar se je komaj končal, na hrvaškem zavodu za zaposlovanje pa delodajalci že intenzivno iščejo kuharje in natakarje. V Dubrovniku se je tekma delodajalcev že začela.

Deficitarna štipendija tudi za te dijake
02. 02. 2022 04.45Odslej bodo dijaki triletnega poklicnega programa gastronom-hotelier prejemali štipendije za deficitarne poklice.

Vse to Jezerškovi ponujajo mladim, ki šele stopajo na to poklicno pot
21. 01. 2022 04.45"Dejstvo je, da se povečuje povpraševanje po natakarjih in kuharjih, a na slovenskem trgu skoraj ne najdemo več delavcev za nove zaposlitve. Zato je neizogibno dejstvo, da bo v prihodnje potrebno iskati kader v tujini," je za Cekin.si dejal Martin Jezeršek. Z njim smo se pogovarjali, kako se sami borijo s pomanjkanjem kadra v gostinstvu.

Se bodo delavci sploh še kdaj vrnili v gostinstvo?
20. 01. 2022 04.45Prejšnji mesec smo na Cekin.si preverili, kako hudo je pomanjkanje varilcev na slovenskem trgu, januar pa smo namenili kadru v gostinstvu. Tega je bilo težko dobiti že pred epidemijo, sedaj pa je na trgu zelo hudo. Kader (natakarji, kuharji, kuhinjski pomočniki in drugi) je pod pritiski koronakrize "migriral" v druge panoge. Kako množično? Se bodo delavci sploh še kdaj vrnili v gostinstvo? Kako hudo je na terenu in kako reševati te težave?

Pomembna informacija za vse gostince
14. 01. 2022 08.29Dejstvo je, da gostinci zadnji dve leti zaradi številnih omejitev, povezanih z virusom covid-19 preživljajo izjemno težke čase. Po popolnem zaprtju se morajo sedaj truditi, da (ponovno) privabijo goste. Pri tem največjo vlogo zagotovo igrata kakovost in pestrost ponudbe, takoj zatem pa se uvrščata dostopnost in inovativnost. V nadaljevanju razkrivamo 5 glavnih karakteristik, ki goste največkrat prepričajo, da zavijejo v določeno gostišče.

Ponujajo 6000 evrov plače, a se nihče ne prijavi
17. 12. 2021 04.45V avstrijskih smučarskih središčih primanjkuje izkušenih kuharjev, natakarjev in drugih sezonskih delavcev. Tudi dobre plače več ne privabijo kadra.

Klemen kuha na vašem domu
16. 06. 2021 18.45Klemen Skubic kuha že od malih nog. Vso svojo energijo je posvetil učenju in dodatnem izobraževanju. Nato pa je prišla epidemija ...

Jadranje so kot obliko "varnega dopusta" prepoznali tudi nekdanji nejadralci
28. 05. 2021 05.00Navtični turizem je ena izmed izjemno redkih turističnih panog, ki jih epidemija covida-19 ni tako hudo prizadela. Mnogi so ga namreč prepoznali za eno od možnosti za varni dopust, saj je na plovilu "sredi morja in v mehurčku zdravih" enostavno vzdrževati varnostno razdaljo in je resnično izjemno malo možnosti za okužbo.

Ramsay tarča kritik: za zajtrk je treba odšteti 21 evrov
23. 12. 2020 11.07Slavni britanski kuhar je brez dlake na jeziku komentiral številne negativne kritike cene zajtrka, ki ga Ramsay ponuja v restavracijah.

Bogati otroci instagrama: tudi med karanteno izzivajo
24. 07. 2020 15.40Pandemija novega koronavirusa očitno sploh ne vpliva na njihov stil življenja. Še vedno so provokativni in velikokrat so njihove objave na meji dobrega okusa.

Osem ur z masko, v vročini in ves čas v gibanju. Te dni ni tako enostavno delati v gostinstvu
14. 07. 2020 05.44Ko je v Sloveniji izbruhnil novi koronavirus in so pristojni razglasili epidemijo, so bili gostinski lokali med prvimi, ki so morali zapreti svoja vrata. Lastniki in zaposleni so se soočili z izgubo prihodkov. Zdaj, ko so končno spet zagnali posel, pa s strahom spremljajo, kako se v Sloveniji veča število okuženih. Kaj se bo zgodilo, sprašujejo, a nekega končnega odgovora ni, saj se razmere spreminjajo iz dneva v dan.

746,3-odstotni porast novo prijavljenih kuharjev na zavodu
28. 05. 2020 08.11V marcu in aprilu letošnjega leta se je v evidenco brezposelnih na novo prijavilo 22.267 oseb oz. 123 odstotka več kot v primerljivem obdobju lani, so pokazali podatki zavoda za zaposlovanje.

Gordon Ramsay: Odpustil 500 delavcev, ti v šoku
26. 03. 2020 14.03Zaradi pandemije je močno prizadeto gostinstvo. Krizo čuti tudi slavni kuhar Ramsay, ki se je odločil za nedoločen čas zapreti svoje restavracije. Odpuščeni delavci so v šoku.

Luigi: To je priložnost, da uspeš!
20. 10. 2019 18.2032-letni kuhar, ki se je še z dvema prijateljema odločil, da se odpravi na samostojno podjetniško pot. Na začetku ni bilo enostavno, saj so se soočali z stvarmi, ki jim niso bile najbolj jasne - dokumentacija, inšpekcije, testi, dovoljenja ... -, a tudi to so premagali.

Imajo zelo pomembno nalogo, med njimi tudi deček
04. 10. 2019 10.33Predstavljamo vam prav posebno skupino, ki bo popestrila dogajanje v Štartaj, Slovenija! - to je skupina petih preizkuševalcev, ki testirajo izdelke četrte sezone!

Delal 32 ur v kosu. Želel je, da bi bili gosti zadovoljni
27. 09. 2019 13.00Ko je udarila tropska nevihta Imelda, se je 21-letnik v hotelu znašel sam s številnimi gosti.

Plače so šle gor, a ljudje še vedno nočejo delati
14. 06. 2019 09.17Ko smo lani Sekcijo za gostinstvo in turizem pri Obrtni zbornici Slovenije povprašali o kadrovskih razmerah, so nam tik pred glavno poletno sezono dejali, da v vseh regijah čutijo pomanjkanje kadra. In kako je letos?

Takšne plače imajo v gostinstvu
23. 05. 2019 08.43Problematika pomanjkanja gostinskega kadra v turizmu je trajnega značaja. Veliko predstavnikov turističnega gospodarstva je izpostavilo, da se kader zelo hitro menja, pri čemer delavcev pogosto ne zadržijo niti višje plače.

Slavni kuhar otrokom sporočil brutalno novico
25. 03. 2019 09.53Gordon Ramsay je vedno zelo odkrit. Na trenutke celo brutalen. Tudi do svojih otrok.

Takoj bi zaposlili več kot 160 natakarjev
16. 10. 2018 08.40Natakarji so dandanes vse bolj cenjeni in najboljši so tudi dobro plačani. Predvsem pa jih delodajalci množično iščejo.

Ta trenutek bi takoj zaposlili približno 30 delavcev
04. 10. 2018 08.42Starši za svoje otroke želijo le najboljše. To je popolnoma normalno. A zaplete se pri odgovoru na vprašanje, kaj je najboljše za vašega otroka. Razbijamo mite!

Razmere tako hude, da jemljejo vse, ki želijo delati
02. 10. 2018 11.07"Ne vem, kako bomo gostinci uspeli zaključiti to sezono, ker smo vsi kadrovsko podhranjeni." To so besede, ki kažejo, da tudi pri nas ni rožnato.

Od zidarjevega sina do vizionarja
08. 08. 2018 09.21Kaj se lahko naučimo od Robuchona?

Tako pri Akrapoviču privabljajo delavce
05. 07. 2018 09.34Danes morajo podjetja razmišljati, kaj lahko ponudijo delavcem. Pri Akrapoviču denimo denarno nagradijo zaposlenega, ki pripelje nove varilce.

To je delal Putinov ded. Zato je povezan s Stalinom
22. 06. 2018 11.25Putinova družina je bila povezana z znanim komunističnim vodjem Josipom Stalinom. A ne prek politike, temveč je šlo za bolj "intimno" vez.

FOTO in VIDEO: Konkurenca?! Kje pa, oni držijo skupaj!
18. 12. 2017 09.54Druge sezone oddaje Štartaj, Slovenija! je konec. Kakšni so načrti podjetnikov in kaj so se naučili iz te izkušnje?