mleko

Budva: gostinci se bodo morali prilagoditi nabavnim cenam
29. 05. 2022 05.00Budvo se v preteklosti oblegali ruski in ukrajinski turisti. Letos jih bo občutno manj, pa še cene ponudbe naraščajo. Tako se gostinci prilagajajo podražitvam na trgu.

Cene hrane v zadnjih petih letih
25. 03. 2022 05.00Na splošno se je hrana v zadnjih petih letih podražila za skoraj 14 odstotkov. Samo v zadnjem letu so cene narasle za štiri odstotke, najbolj pri kruhu, olju, sadju in zelenjavi. Dobavitelji medtem napovedujejo nove podražitve, trgovci se pogajajo, a hkrati predvidevajo, da bodo nekaterim izdelkom vendarle primorani zvišati ceno.

'Ponudili so mi za 600 evrov višjo plačo in takoj sem sprejel ponudbo'
07. 03. 2022 04.45Ima diplomo, izkušnje je nabiral v Avstriji, nato pa ga je poklical prijatelj – in ponudbo je nemudoma sprejel. Sedaj ima za 600 evrov višjo plačo.

5 trikov za pametno nakupovanje
18. 01. 2022 04.45Kako nakupovati sedaj, ko se cene izdelkov višajo? Ali so akcije resnično akcije? Zakaj je tako pomembno načrtovanje pred odhodom v trgovino? Odgovori v članku.

'V Nemčiji tudi tisti z minimalno plačo lepo živijo'
10. 12. 2021 07.45Ko poslušamo, kako je delati in služiti denar v Nemčiji, se zdi, da se tam cedita le med in mleko. Kako delo in življenje v Nemčiji vidi moški, ki upa, da bo ta država zadnja postaja pred njegovo upokojitvijo?

V najbolj čarobnem delu leta lahko podarite dobro delo
10. 12. 2021 05.00Veseli december je najbolj čaroben del leta, je mesec obdarovanja, veselja, sreče, praznovanj in dobrih del. Tako kot vsako leto v prazničnem vzdušju potekajo številne dobrodelne akcije obdarovanj, pri katerih lahko sodeluje prav vsak.

Petčlanska družina o tem, koliko denarja namenijo za hrano
17. 11. 2021 08.21Znesek je med drugim odvisen od meseca, od samooskrbe in nihanja (sezonskih) cen, pa tudi, ali otroci hodijo v šolo in vrtec.

Podjetja, ki ne bodo trajnostno naravnana, v prihodnosti ne bodo preživela
18. 10. 2021 12.29Koncept trajnosti zajema procese in prakse, ki zmanjšujejo negativne vplive na okolje, v enaki meri pa zajema tudi odgovoren gospodarski razvoj in širšo socialno pravičnost. Aktivno in pozitivno se odraža v podjetništvu, ki vedno bolj preudarno koristi naravne, človeške in tehnološke vire. Vprašanje, ali kot podjetje razmišljati o vpeljavi trajnostih procesov, pravzaprav ni več stvar debate. Velja nasprotno. Reševanje izzivov, ki nastajajo pod vplivom podnebnih sprememb, pomembnost zmanjševanja onesnaženosti zraka, vode in tal, zmanjšano izkoriščanje delovne sile in povečevanje lokalne vključenosti ter družbene enakosti se je prelevilo ustvarjanje dodane vrednosti – tako lokalih kot globalnih podjetij.

Projekt BREZ VEZ(E) DO SLUŽBE dosegel vidne rezultate na nacionalnem nivoju
16. 09. 2021 05.00Društvo mladinski ceh je bil kot prijavitelj uspešen na javnem razpisu »Krepitev kompetenc mladih skozi aktivno državljanstvo za večjo zaposljivost«, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Nakupovanje živil po spletu preprosto, a ponudba in dostava omejeni
02. 06. 2021 05.00Prednosti spletnega nakupovanja živil odkriva vse več potrošnikov, mnogi so ga prvič preizkusili med epidemijo covida-19. Spletno naročanje omogoča več trgovcev kot lani, nakupovanje je hitro in preprosto, a sta ponudba in dostava (pogosto) omejeni, so v raziskavi ugotovili na Miporju.

Cene hrane tudi aprila višje
07. 05. 2021 05.00Mednarodne cene hrane so se aprila zvišale 11. mesec zapored in dosegle najvišjo raven od maja 2014, ugotavlja Organizacija ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO). Na mesečni ravni se je najbolj podražil sladkor, po padcu v marcu se je znova podražilo tudi žito.

To se dogaja s cenami hrane
06. 04. 2021 05.00Decembra 2020 so bile cene hrane globalno gledano najvišje v zadnjih šestih letih, kaže indeks cen hrane Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO). V svetovnem merilu so se meso in mlečni izdelki podražili za 1,7 in za 3,2 odstotka, že več let niso bile tako drage žitarice, rastlinska olja in sladkor.

Toliko dobijo za liter osličjega mleka
30. 03. 2021 05.00Tudi med krizo je veliko povpraševanja po osličjem mleku, za katero so nekateri prepričani, da krepi imunski sistem.

Koliko stane, če krofe pripravimo sami?
12. 02. 2021 08.28Pust trka na vrata, nekateri pa doma že pripravljajo številne pustne dobrote, med njimi tudi krofe. Koliko bi nas stalo, če bi sestavine zanje kupili v trgovini in bi jih pripravili doma?

Kaj otroci kupujejo z žepnino?
28. 10. 2020 05.45Če smo mi kot otroci sploh imeli žepnino, smo si z njo kupili žvečilko ali sličice za album.

Minimalna plača 2021: za delodajalce dvig trenutno nesprejemljiv
24. 09. 2020 09.13"Leto 2021 ni leto za eksperimente, temveč za okrevanje," pravijo delodajalci, ki od vlade pričakujejo, da bo glede na razmere zaradi epidemije covid-19 zamrznila rast minimalnih plač. Kot pojasnjujejo, je vsak dvig minimalne plače trenutno zanje nesprejemljiv. Od 1. januarja se bo namreč minimalna plača začela zaračunavati po novi formuli in bo znašala najmanj 20 odstotkov nad minimalnimi življenjskimi stroški.

Zivabowl
16. 09. 2020 08.30Mešanica za hitro pripravo napitka s kurkumo in kozjim mlekom v prahu – Zlati vir mladosti.

Za isto delo v Nemčiji, Avstriji, Italiji enkrat višja plača
11. 09. 2020 08.16Med pandemijo covid-19 smo znova spoznali, kako pomembno je dobro zdravstvo in kako kadrovsko podhranjen je naš sektor zdravstva in nege. A ne le v Sloveniji, tudi drugod po Evropi v času, ko bojujemo bitko proti virusu, bolnišnice in domovi za starostnike mrzlično iščejo nove kadre. Pa je tujina še vedno privlačna za slovenske delavce?

Koronakriza in mlekarji: rezultati niso tako slabi
02. 09. 2020 08.26S kmetijskih gospodarstev je bilo v juliju odkupljenih okrog 49.800 ton mleka. To je za 4,5 odstotka več kot v juliju 2019 in za 2,6 odstotka več kot v predhodnem mesecu.

Slovensko kmetijstvo na preizkušnji: sedaj je ključni trenutek za povečanje učinkovitosti in odpornosti proizvodnje
25. 08. 2020 06.00Ko je bila razglašena pandemija v svetu in epidemija v Sloveniji, je bila prva misel marsikoga, ali je naša država pripravljena na morebitne izpade dobave hrane, še posebej zelenjave in sadja. Pristojno ministrstvo je nemudoma mirilo, da imamo v državi dovolj zalog hrane, a da se lahko zgodi, da kakšnega izdelka občasno ne bo na trgovskih policah. Takrat smo se vsi začeli zavedati, kako pomembna je samooskrba.

Pravilo desetih sekund: šel po kruh, domov prišel še z novimi kozarci ... ki jih ne potrebuje
30. 07. 2020 09.20Ste tudi vi eden izmed tistih, ki gre v trgovino le po kruh in mleko, domov pa se vrne s polno nakupovalno torbo (nepotrebnih stvari) in praznimi žepi? Niste sami ...

Domači gosti zdaj odkrivajo tisto, kar so tuji vedeli že dolga leta – naša hrana je vrhunska
28. 07. 2020 08.09V času epidemije se je v Sloveniji pokazalo, kako pomembna je samooskrba oz. živilsko predelovalna industrija pri preskrbi Slovencev s hrano.

Zaračunavanje 'korona storitve': ali je pri nas takšna praksa sploh dovoljena?
10. 07. 2020 07.04Špance je najprej prizadela stroga karantena, ko se je javno življenje končno vrnilo in so se odprli restavracije in lokali, pa so potrošnike doletele podražitve. Mnogi gostinci so namreč začeli zaračunavati tako imenovano "korona storitev". Pri nas takšne prakse v Zvezi potrošnikov Slovenije še niso zaznali. Tržni inšpektorat pa je jasen: zaračunavanje posebnega dodatka na računu bi pomenilo uporabo nepoštene poslovne prakse. A to še ne pomeni, da dodatnih stroškov, ki jih imajo zaradi epidemije, gostinci niso prevalili na potrošnike.

#OkvirPomoči: V večjo investicijo kljub koroni
26. 06. 2020 05.45Marina Marič prihaja iz podjetniške družine, ki v Prekmurju upravlja večkrat nagrajeno gostilno Marič Sebeborci. V družinskem podjetju je delala tudi Marina, vendar si je od nekdaj želela ustvariti svojo podjetniško zgodbo. Njena strast so sladke jedi, ki so tudi postale rdeča nit njenega podjetniškega ustvarjanja.

Dela je toliko, da bi lahko delali 24 ur na dan, vsak dan
27. 05. 2020 08.20V ZDA so zaradi izbruha novega koronavirusa zaprli kar nekaj obratov za predelavo mesa, cene v trgovinah so se začele višati. Kupci so se zato odločili za manjše mesarije ...

Kako vzgojiti bodočega bogataša?
19. 05. 2020 08.12Marsikateri starši se sprašujejo, kako na pravilen način otroku predstaviti denar in mu priučiti zdrav odnos do financ. In ne le to, kako vzgojiti osebo, ki bo znala dobro ravnati z denarjem in celo obogateti.

Tako smo kupovali prej in tako ob koronavirusu. Naš nakupovalni listek med epidemijo
09. 04. 2020 08.18Medtem ko smo prej vsak dan hodili v trgovino po svež kruh, so se po izbruhu novega koronavirusa močno spremenile naše nakupovalne navade. Po nakupih gremo na vsakih 10, 14 dni in seznam je daljši. Kupimo, kar potrebujemo (in ne tudi zgolj želimo), ob spominu na prejšnje čase pa je skrajno nenavadno tudi brisanje in razkuževanje vsega nakupljenega.

Kupujmo slovensko hrano. Kdaj, če ne zdaj?
08. 04. 2020 07.06Po izbruhu koronavirusa se je bolj kot kdaj koli prej izkazala pomembnost samooskrbe. Na srečo je mogoče v Sloveniji marsikaj pridelati in neposredno pri pridelovalcu lahko dobite marsikaj – od brokolija, solate, krompirja pa do sadja, moke, mleka in mlečnih izdelkov, mesa in mesnih proizvodov, medu, sokov, vloženih dobrot, marmelad in še kaj bi se našlo. Preverite, kje lahko poiščete vašega lokalnega ponudnika hrane!

'Upam, da bo regres v denarju ...'
06. 04. 2020 10.12" ... ker bi rad finančno podprl serviserja mojega avtomobila, pa zavarovalnega agenta in tehnični pregled in registracijo."

Mlada mamica v solzah, starejša gospa obupana ...
17. 03. 2020 08.14Te dni smo bili priča prizorom, ki prihajajo iz sveta. Naj nam bodo v opozorilo, kakšni ne želimo biti.