pijače

Kaj hodnik razkriva o vašem odnosu do denarja
23. 06. 2022 05.00Japonski svetovalec za osebne finance Tadaši Fujikawa je razkril svoje izkušnje z bogatimi in revnimi ljudmi. Pomagal je 30.000 gospodinjstvom ter tako opazoval, kako ljudje ravnajo z denarjem in drugim premoženjem. Njegove ugotovitve so zanimive in zelo poučne.

Počitnice v Evropi: kje so najnižje cene hrane, nastanitev in zabave?
18. 06. 2022 05.00Želite uživati v poletju, a ne bi radi porabili preveč denarja? Preverite, kje cene (še) niso zasoljene.

Grški otok Mikonos in cene hrane
28. 05. 2022 05.00Ne le nastanitev in stroški poti do cilja – v dopustniški proračun je treba všteti tudi cene hrane v restavracijah, pijače v lokalih in seveda ceno sladoleda.

Obstajajo celo ponarejene pijače
21. 03. 2022 09.35Kriza med pandemijo je ponudila nove priložnosti za trgovino s ponarejenimi in piratskimi izdelki. Kriminalne združbe so svoje poslovne modele prilagodile novemu svetovnemu povpraševanju.

To jim prinaša milijarde dolarjev davčnih prihodkov: denar vlagajo v izobraževanje
21. 01. 2022 04.45Ameriška zvezna država Illinois je ugotovila, da dohodek od davka na konopljo presega dohodek od alkoholnih pijač. Pobrane davke nato preusmerjajo v izobraževalni sistem.

Pomembna informacija za vse gostince
14. 01. 2022 08.29Dejstvo je, da gostinci zadnji dve leti zaradi številnih omejitev, povezanih z virusom covid-19 preživljajo izjemno težke čase. Po popolnem zaprtju se morajo sedaj truditi, da (ponovno) privabijo goste. Pri tem največjo vlogo zagotovo igrata kakovost in pestrost ponudbe, takoj zatem pa se uvrščata dostopnost in inovativnost. V nadaljevanju razkrivamo 5 glavnih karakteristik, ki goste največkrat prepričajo, da zavijejo v določeno gostišče.

Naročil kavo, zaradi zneska na računu poklical policijo
11. 11. 2021 04.45Iz madžarske prestolnice poročajo o nenavadnem dogodku v nekem lokalu, ki se je končal z aretacijo.

Podjetja, ki ne bodo trajnostno naravnana, v prihodnosti ne bodo preživela
18. 10. 2021 12.29Koncept trajnosti zajema procese in prakse, ki zmanjšujejo negativne vplive na okolje, v enaki meri pa zajema tudi odgovoren gospodarski razvoj in širšo socialno pravičnost. Aktivno in pozitivno se odraža v podjetništvu, ki vedno bolj preudarno koristi naravne, človeške in tehnološke vire. Vprašanje, ali kot podjetje razmišljati o vpeljavi trajnostih procesov, pravzaprav ni več stvar debate. Velja nasprotno. Reševanje izzivov, ki nastajajo pod vplivom podnebnih sprememb, pomembnost zmanjševanja onesnaženosti zraka, vode in tal, zmanjšano izkoriščanje delovne sile in povečevanje lokalne vključenosti ter družbene enakosti se je prelevilo ustvarjanje dodane vrednosti – tako lokalih kot globalnih podjetij.

Malner cider
09. 09. 2021 12.09Malner cider je osvežilna gazirana alkoholna pijača, ki nastaja iz sveže stisnjenih slovenskih jabolk v butični proizvodnji na Primorskem. Z naravnim postopkom fermentacije najprej nastane jabolčno vino, z drugo fermentacijo pa cider – alkoholna pijača, za katero sta značilna jabolčna aroma in osvežilen okus.

To se je zgodilo s plastičnimi proizvodi za enkratno uporabo
06. 09. 2021 08.21Od danes velja uredba o prepovedi dajanja nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo na trg v Sloveniji in o označevanju nekaterih plastičnih proizvodov. Na kaj je torej treba biti pozoren?

Italijan v Splitu: Mislili smo, da je bolj poceni
12. 08. 2021 05.00Hrvaška novinarka se je odpravila v Split, kjer je preverila cene hrane in pijače v restavracijah in lokalih.

Klimatske naprave: pazite, da se ne ujamete v past!
28. 07. 2021 08.18Klimatska naprava nam v zadnjih tednih zagotovo riše nasmeh na obraz, saj je poleg morja in osvežilne pijače glavni način shajanja s pasjo vročino. Tisti, ki so si jo že priskrbeli, lahko sedaj uživajo v hladnem zavetju svojega domovanja, večina preostalih pa se najbrž sprašuje, ali bi si jo bilo res smotrno omisliti in ali se splača za nakup odločiti prav sedaj. Ob tem je treba dobro raziskati trg in paziti na vsebino ponudb različnih trgovcev. Da bo izziv lažji, razkrivamo nekaj najpogostejših pasti nakupa klimatske naprave!

Nepogrešljivi podjetniški nasveti in izkušnje iz prve roke
24. 06. 2021 11.51Alma in Lior Kochavy, ustanovitelja gurmanske kulinarične tržnice Odprta kuhna, sta nam zaupala, kateri so pomembni gradnike uspešne podjetniške zgodbe.

Hamisi - "kačji deček", ki se prebija iz dneva v dan. Je eden izmed 160 milijonov otrok
11. 06. 2021 05.00Otroke, kot je 11-letni Hamisi, rudarji kličejo "nyokas", kar v prevodu pomeni "kačji deček", saj se kot kače plazijo po ozkih podzemnih rudniških tunelih. Njihovo zdravje je ogroženo, vdihavajo grafitni prah, lačni so. Pogosto delajo po 18 ur dnevno za en sam samcat obrok in v celem dnevu zaslužijo komaj evro.

Znesek na računu jo je pustil brez besed. Toliko za kavo?
27. 05. 2021 05.00Poletje se še sploh ni začelo, na družbenih omrežjih pa so se že začele vrstiti objave računov z raznih turističnih destinacij. Tudi iz Italije.

Tako varčujem jaz
20. 05. 2021 05.00Zakaj se tako malo pogovarjamo o denarju in tem, kako ravnamo z njim? To velja skoraj že za tabu temo. A nasveti, izkušnje drugih in preverjeni triki vedno pridejo prav. Začnimo se torej pogovarjati o denarju.

Carinski postopek paketov: to se bo zgodilo po 1. juliju
19. 05. 2021 09.59Če naročate blago iz tretjih držav, vas lahko doletijo dodatni stroški. Za pakete, vredne nad 22 evrov, je treba plačati davek, za manj vredne pošiljke pa vam lahko zaračunajo carinski postopek. To se običajno zgodi, če na paketu niso razvidni vsi potrebni podatki, in takrat vas pozovejo k posredovanju dodatnih informacij. Preverite, kaj se zgodi, če ne posredujete zahtevanih podatkov. In še nekaj – s poletjem prihaja novost: obdavčene bodo tudi pošiljke, vredne manj kot 22 evrov.

Nemci ne vedo, kam z denarjem. Zato ostaja na njihovih računih
07. 04. 2021 05.00Prebivalci Nemčije so med epidemijo privarčevali ogromne vsote denarja in to se bo nadaljevalo še nekaj časa. Epidemija je namreč močno zarezala v nakupovalne navade ljudi, prav tako se ljudje odpovedujejo počitnicam, izletom, odhodom v restavracije in lokale ...

Zaprtje države: kaj bo odprto in kaj zaprto?
29. 03. 2021 11.08Znova se začenja zaprtje države, ki bo trajalo od 1. do vključno 11. aprila. Kaj to pomeni za gospodarstvo in kaj za potrošnike?

Pod takšnimi pogoji bodo lahko od ponedeljka obratovale trgovine in storitve
13. 02. 2021 04.45Vlada je spremenila odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, s katerim bodo od ponedeljka odprte vse trgovine. Določene dejavnosti bodo še naprej lahko delovale brez negativnega testa za izvajalce, izjem pa je nekaj več kot doslej. V članku si poglejte seznam dejavnosti in trgovin, za katere veljajo določeni pogoji.

Gostinci v PKP6 pričakujejo kritje fiksnih stroškov v celoti
20. 11. 2020 14.21Da so razmere v gostinstvu izredno težke, opozarjajo v sekciji za gostinstvo in turizem pri OZS. Pripravili so predloge. Jih bo vlada uslišala?

Rdeče regije: to bo z lokali
15. 10. 2020 15.32Za vse, ki se sprašujete, ali boste lahko v rdeči regiji obiskali lokal.

Ob ponedeljkih, torkih in sredah bo britanska vlada subvencionirala prehranjevanje
04. 08. 2020 08.22V akcijo je vključenih okoli 72.000 restavracij, kavarn in pubov, gosti pa bodo lahko jedli po polovični ceni, preostali del bo s subvencijami pokrila država.

Mama razložila, zakaj imajo njeni otroci poceni, ona pa draga oblačila
03. 08. 2020 15.59Mama razložila, zakaj imajo njeni otroci poceni, ona pa draga oblačila

Zaračunavanje 'korona storitve': ali je pri nas takšna praksa sploh dovoljena?
10. 07. 2020 07.04Špance je najprej prizadela stroga karantena, ko se je javno življenje končno vrnilo in so se odprli restavracije in lokali, pa so potrošnike doletele podražitve. Mnogi gostinci so namreč začeli zaračunavati tako imenovano "korona storitev". Pri nas takšne prakse v Zvezi potrošnikov Slovenije še niso zaznali. Tržni inšpektorat pa je jasen: zaračunavanje posebnega dodatka na računu bi pomenilo uporabo nepoštene poslovne prakse. A to še ne pomeni, da dodatnih stroškov, ki jih imajo zaradi epidemije, gostinci niso prevalili na potrošnike.

Kako smo privarčevali z delom od doma?
18. 06. 2020 08.24Tisti, ki so delali ali morda še vedno delajo od doma, so zaznali, da jim je skozi mesec na računu ostalo več denarja kot prej, ko so delali na sedežu podjetja. Seveda je na višji prihranek vplivalo tudi dejstvo, da smo ostajali doma in so bili gostinski obrati, katere redno obiskujemo, zaprti.

Cena kave na otoku Hvar. Bo tako tudi, ko pridejo tuji turisti?
04. 06. 2020 08.15Navedene cene so seveda glede na tisto, kar smo doživeli v preteklih letih, zelo ugodne. Vprašanje pa je, ali bodo take tudi, ko boso na hrvaško obalo prišli turisti iz tujine.

Toliko stane kava v Splitu
29. 05. 2020 17.19Hrvaški novinarji so se sprehodili po Splitu in preverili, kakšne so cene pijače v tem mestu.

Tako na Dunaju pomagajo gostincem ... in prebivalcem
14. 05. 2020 15.45Na Dunaju so se odločili pomagati ponudnikom gostinskih storitev, ki so utrpeli velike izgube.

Cena kosila v restavraciji Banke Slovenije: koliko in kaj ugotavlja Računsko sodišče?
14. 05. 2020 10.46Računsko sodišče je opravilo revizijo poslovanja Banke Slovenije v letih 2017 in 2018.