prehrano

To se je zgodilo s plastičnimi proizvodi za enkratno uporabo
06. 09. 2021 08.21Od danes velja uredba o prepovedi dajanja nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo na trg v Sloveniji in o označevanju nekaterih plastičnih proizvodov. Na kaj je torej treba biti pozoren?

Epidemija zarezala tudi v študentsko prehrano
30. 07. 2021 05.00V zadnjih dveh študijskih letih, zaznamovanih z epidemijo covida-19, so študentje porabili občutno manj študentskih bonov. Letos po podatkih do konca junija za kar slaba dva milijona manj kot leto prej, zmanjšalo se je tudi število ponudnikov subvencionirane prehrane. Slednji se sicer še do 24. avgusta lahko prijavijo na razpis.

Niso kmetje krivi za višje cene
12. 07. 2021 05.00Slovensko kmetijstvo je v nezavidljivim položaju, še posebej glede na napovedi za naslednje mesece, ki niso dobre. Svet namreč trepeta pred novimi različicami koronavirusa, epidemiološke razmere se ponekod hitro slabšajo, vse skupaj pa bo znova vplivalo na dobavo, dostopnost in cene surovin.

Kako jesti manj sladkarij in imeti več denarja?
21. 06. 2021 05.00O sladkarijah smo na Cekin.si že večkrat pisali, a vedno v povezavi s stresom. Na delovnem mestu namreč lahko doživljamo veliko napetosti, ki jih skušamo omiliti na različne načine. Pogosto prav na načine, ki nam škodijo. Saj veste – kava in sladkarije.

Kaj vam pomeni finančna varnost?
07. 06. 2021 05.00Kaj za vas pomeni finančna varnost? Ali je finančna varnost dostopna le tistim, ki vsak mesec prejemajo visoke plače?

Letos verjetno ne bo slovenskih jabolk
10. 05. 2021 05.00Slovenski sadjarji se že osmo leto zapored spopadajo s težavami; letos je katastrofalna pozeba verjetno uničila pridelek celotnih sadovnjakov. "V letošnjem letu smo bili tudi mi deležni izjemno hude pozebe. Tako nizkih temperatur – minus 12 stopinj Celzija – v aprilu niso zabeležili že več desetletij. Kljub vsem novim ukrepom, ki smo jih uvedli proti pozebi (oroševanje) na naši kmetiji, bomo imeli, kot vse kaže, 100-odstotni izpad pridelka jabolk. Celo ozimna žita so bila prizadeta od tako hudega mraza, o čemer se še nikoli ni govorilo. Škode je ogromno," opozarja ekološki sadjar Jaka Kastelic. Veseli bodo vsake državne pomoči, predvsem finančne za vsaj delno pokritje stroškov, ki bodo nastali z oskrbo nasadov kljub izpadu pridelka.

Cene hrane tudi aprila višje
07. 05. 2021 05.00Mednarodne cene hrane so se aprila zvišale 11. mesec zapored in dosegle najvišjo raven od maja 2014, ugotavlja Organizacija ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO). Na mesečni ravni se je najbolj podražil sladkor, po padcu v marcu se je znova podražilo tudi žito.

To se dogaja s cenami hrane
06. 04. 2021 05.00Decembra 2020 so bile cene hrane globalno gledano najvišje v zadnjih šestih letih, kaže indeks cen hrane Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO). V svetovnem merilu so se meso in mlečni izdelki podražili za 1,7 in za 3,2 odstotka, že več let niso bile tako drage žitarice, rastlinska olja in sladkor.

'Zelena hiša' za starejše, tudi tiste z nizkimi pokojninami
17. 03. 2021 05.00Predstavljajte si vas, v kateri v večgospodinjskih skupnostih v sožitju živijo starejši, tudi tisti z nižjimi pokojninami, ki uporabljajo pametno tehnologijo ter imajo zagotovljeno vso potrebno oskrbo in nego, brezplačne prevoze in druženje. Resničnost je blizu. Tudi v Sloveniji.

Zaposleni, ki prejmejo nadpovprečno plačilo
24. 02. 2021 13.40Tudi v tem nepredvidljivem času obstajajo podjetja, ki se trudijo svojim zaposlenim zagotavljati najboljše pogoje. In česa bi si ti lahko želeli še bolj kot nadpovprečno plačilo za opravljeno delo? Nekaterim se bo tako plača letos znova povišala, saj se pri določenih podjetjih še kako zavedajo, da lahko zadovoljstvo zaposlenih ključno pripomore k uspehu.

Virtualni informativni dnevi na srednjih šolah, fakultetah, višjih strokovnih šolah in akademijah
11. 02. 2021 12.05Jutri in v soboto bodo potekali informativni dnevi, a letos bodo ti prav posebni, saj bodo potekali virtualno. Tako so se odločili, ker gre za dogodek visokega tveganja za prenos okužb.

10 mesecev že doživljamo kronični stres. Kako ga omiliti?
07. 01. 2021 13.55Veliko ljudi dela od doma in praktično ne zna več ločiti zasebnega časa od službenega. Nekateri delavci so preobremenjeni na delovnem mestu in v stalnem strahu pred izgubo službe ali pred okužbo. Bojijo se bolniške ali čakanja na delo, ker to posledično pomeni nižjo plačo. Vsi smo v tem času doživeli manjše ali večje izgube. Kako se spopasti s kroničnim stresom, ki ga doživljamo že 10 mesecev?

Študent, ki je izgubil delo: "Z veliko zaskrbljenostjo gledam v prihodnost"
04. 01. 2021 05.00"S pojavom novega koronavirusa so delodajalci na področju turizma začeli odpovedovati že za več mesecev vnaprej dogovorjena dela, zaradi česar sem čez noč ostal brez dohodka. Zato se sprašujem, kako bom v naslednjih mesecih lahko preživel in hkrati poravnal svoje obveznosti do fakultete. Prav tako je treba omeniti, da se je število prostih delovnih mest na študentskih servisih zmanjšalo oziroma del na področju turizma sploh ni več, zato z veliko zaskrbljenostjo gledam v prihodnost," piše študent.

Si moramo narediti zaloge hrane? To odgovarjajo na ministrstvu
20. 10. 2020 13.50Spet je v naši državi razglašena epidemija. Kaj to pomeni za preskrbo s hrano? Vemo namreč, da je v prvem valu epidemije stanje v državi vplivalo na agroživilsko verigo ter na nekatera druga področja, povezana s kmetijstvom.

Preverite, koliko zasluži negovalka ostarelih. Zaposleni odhajajo, novi ne pridejo
12. 10. 2020 05.45Delo zaposlenih v domovih za ostarele je odgovorno, težko in zahtevno, plače pa so nizke in včasih komaj dosežejo minimalno, čeprav delajo vse dni v tednu, v treh izmenah, tudi nočne, praznike, vikende, nedelje. V domovih za ostarele že dolgo opozarjajo, da bi jih morali bolje nagraditi in da si zaslužijo več. Tudi zato imajo lahko kadrovske težave, ko zaposleni odhajajo, ker dobijo boljšo službo z višjo plačo, in ko ne morejo dobiti novega zaposlenega.

Eni brez njega ne morejo, drugi opozarjajo, da ima tudi temno stran
08. 10. 2020 08.20Instagram – večina je nad njim navdušena, a obstajajo tudi številni, ki opozarjajo, da nas lahko pripelje v stisko. Še posebej če ne razumemo, da tisto, kar vidimo na fotografijah, ni vedno popolnoma resnično.

Vsak bi imel pravico, da do 24 dni na leto dela od doma. Bi lahko to imeli tudi pri nas?
06. 10. 2020 08.25V zadnjih nekaj mesecih se razmere na področju dela bliskovito spreminjajo. Kako bi tovrstno delo uredili v Nemčiji in kaj se dogaja v Sloveniji?

Številni plačilnih list sploh ne razumejo
05. 10. 2020 12.38Klub slovenskih podjetnikov SBC je pripravil akcijo Za transparentnost plač s preglednimi plačnimi izpiski. Želijo, da bi zaposleni s petimi ključnimi podatki na vrhu izpiskov videli, koliko so zaslužili v celoti, koliko plačali davkov, prispevkov ter koliko prejeli neto plače. Videli bi tudi, koliko so prispevali za pokojnino in zdravstvo.

10 centov na kilometer: za vse enako zaradi lažjega obračunavanja potnih stroškov?
02. 10. 2020 08.26Svet za debirokratizacijo predlaga poenostavitev pri izračunu potnih stroškov na delo, in sicer v višini 10 centov na kilometer. Trenutno zaposleni običajno dobijo povrnjen najcenejši prevoz, obračunavanje potnih stroškov pa je precej zapleteno.

Ste v službi na kavi in sladkarijah?
17. 09. 2020 08.37Kaj naj bi za zajtrk in kosilo pojedel nekdo, ki opravlja fizična dela, in nekdo, ki večino časa sedi? Tako odgovarja Mojca Cepuš, svetovalka za zdravo prehrano in hujšanje ter certificirana nutricistka.

Slovensko kmetijstvo na preizkušnji: sedaj je ključni trenutek za povečanje učinkovitosti in odpornosti proizvodnje
25. 08. 2020 06.00Ko je bila razglašena pandemija v svetu in epidemija v Sloveniji, je bila prva misel marsikoga, ali je naša država pripravljena na morebitne izpade dobave hrane, še posebej zelenjave in sadja. Pristojno ministrstvo je nemudoma mirilo, da imamo v državi dovolj zalog hrane, a da se lahko zgodi, da kakšnega izdelka občasno ne bo na trgovskih policah. Takrat smo se vsi začeli zavedati, kako pomembna je samooskrba.

'On si je privoščil vse, kar si je želel, ona je ostajala doma, saj ni imela'
20. 08. 2020 06.00V dobrem in slabem. V zdravju in bolezni. V revščini in bogastvu. Pri zadnjem se v zakonu velikokrat zalomi.

Delo na domu: zakaj je treba zadevo poenostaviti in kaj delavcu pripada, če dela doma?
13. 08. 2020 13.47Ker so se med epidemijo številni delodajalci odločali za delo od doma, je sedaj jasno, da bo treba posodobiti pravne podlage za tovrstno delo.

Nekdanja zaposlena razkrila, kako je delati za Instagram
07. 08. 2020 12.50Le kdo ne bi delal za delodajalca, ki zaposlenim nudi brezplačno hrano in pijačo, vrhunsko službeno opremo ter možnost, da delo opravljaš na terasi podjetja - kjer vam postrežejo z zdravimi napitki?

Domači gosti zdaj odkrivajo tisto, kar so tuji vedeli že dolga leta – naša hrana je vrhunska
28. 07. 2020 08.09V času epidemije se je v Sloveniji pokazalo, kako pomembna je samooskrba oz. živilsko predelovalna industrija pri preskrbi Slovencev s hrano.

Lastnosti ljudi, ki zaslužijo višje plače
20. 07. 2020 08.369 ključnih korakov, ki vas bodo napolnili s pozitivno energijo.

Od odvisnika do bogataša: zgodba Khalila Rafatija
13. 07. 2020 08.29Bil je brezdomec, ki je ves čas le razmišljal, kje naj najde denar za naslednji odmerek. Sedaj je čist in prešteva milijone.

Nočejo uporabljati mask in še agresivni so
08. 07. 2020 08.16Iz ZDA poročajo o posameznikih, ki se upirajo nošenju zaščitnih mask. Ko jih na to opozorijo, postanejo žaljivi in tudi agresivni.

'Neke sobote popoldne se je zgrudil na domačem vikendu'
23. 06. 2020 10.50Lahko se zgodi tudi mladim, ki so šele na začetku poslovne poti. Nejc Kunst je pri 24 letih prevzel vodenje družinskega hotela. Doživljal je veliko stresa, bile so težave s kadri, vsega je bilo preveč. Čez noč je izgubil motoriko, ni mogel hoditi, ni mogel sam skrbeti zase.

Cena kosila v restavraciji Banke Slovenije: koliko in kaj ugotavlja Računsko sodišče?
14. 05. 2020 10.46Računsko sodišče je opravilo revizijo poslovanja Banke Slovenije v letih 2017 in 2018.