proizvodnja

Tako iskani so, da jih delodajalci tudi 'kradejo' drugim podjetjem
22. 12. 2021 04.45Marsikdo meni, da so varilci navadni delavci, ki pač malo ... varijo. Splošno mnenje o tem poklicu je v družbi izredno popačeno. Da bi nekdo postal dober varilec, potrebuje redna izobraževanja, ki se ne nehajo z zaposlitvijo. Potrebuje veliko vaje, potrpežljivosti, osredotočenosti, dober občutek za varnost ... Da o rednem spremljanju novosti, ki se na področju varjenja odvijajo, sploh ne govorimo.

Tako lahko štiričlanska družina prihrani več kot 1500 evrov na leto
08. 12. 2021 07.50Na vprašanja o smotrnosti postavitve sončne elektrarne na družinski hiši je odgovarjal energetski svetovalec. Razložil je, da lahko štiričlanska družina prihrani več kot 1500 evrov na leto, kako je s prodajo in odjemanjem iz javnega omrežja ter kakšne spremembe se obetajo po prehodu z letnega na mesečno obračunavanje.

Samooskrba s hrano: pri kateri hrani nimamo težav?
12. 11. 2021 04.45Stopnja samooskrbe je bila lani najvišja pri jajcih, in sicer kar 95-odstotna, najnižja pa pri sadju, saj je bila 36-odstotna.

Zato se dražijo plin, elektrika, gorivo ...
27. 10. 2021 04.30Slišati je svarila, da bi moralo Evropo moralo najbolj skrbeti zaradi velikega porasta cen zemeljskega plina, tudi ker se je podražitev prenesla na ostale energente. Dražijo se gorivo, elektrika, premog, hrana in ostale osnovne življenjske dobrine. V ospredje znova prihajajo glasni pozivi, da mora Evropa postati bolj samooskrbna.

Podjetja, ki ne bodo trajnostno naravnana, v prihodnosti ne bodo preživela
18. 10. 2021 12.29Koncept trajnosti zajema procese in prakse, ki zmanjšujejo negativne vplive na okolje, v enaki meri pa zajema tudi odgovoren gospodarski razvoj in širšo socialno pravičnost. Aktivno in pozitivno se odraža v podjetništvu, ki vedno bolj preudarno koristi naravne, človeške in tehnološke vire. Vprašanje, ali kot podjetje razmišljati o vpeljavi trajnostih procesov, pravzaprav ni več stvar debate. Velja nasprotno. Reševanje izzivov, ki nastajajo pod vplivom podnebnih sprememb, pomembnost zmanjševanja onesnaženosti zraka, vode in tal, zmanjšano izkoriščanje delovne sile in povečevanje lokalne vključenosti ter družbene enakosti se je prelevilo ustvarjanje dodane vrednosti – tako lokalih kot globalnih podjetij.

Batasta
09. 09. 2021 12.11Batasta so testenine iz sladkega krompirja, pridelanega in ročno pobranega v Sloveniji. Na voljo so v tradicionalni obliki italijanskih testenin casarecce, skuhane pa so v dveh do treh minutah. Proizvodnja testenin je trajnostno naravnana.

Malner cider
09. 09. 2021 12.09Malner cider je osvežilna gazirana alkoholna pijača, ki nastaja iz sveže stisnjenih slovenskih jabolk v butični proizvodnji na Primorskem. Z naravnim postopkom fermentacije najprej nastane jabolčno vino, z drugo fermentacijo pa cider – alkoholna pijača, za katero sta značilna jabolčna aroma in osvežilen okus.

Trnulja
09. 09. 2021 12.14Bio sojini izdelki s posestva Trnulja, slovenske ekološke turistične kmetije, so pripravljeni ročno, iz sestavin, pridelanih brez GSO. Osnovna sestavina za oba izdelka je okara – stranski produkt pri proizvodnji tofuja. Na voljo so Zrolanc, zamrznjen sojin zavitek z jabolki in orehi, ter Pečenjaka, zamrznjena sojina polpeta v vegetarijanski in mesni različici.

So delavci na delovnem mestu dovolj dobro zaščiteni pred rakom?
16. 08. 2021 08.06Ne nezgoda s strojem ali padec z višine – najpogostejši vzrok smrti, ki je povezan z delovnim mestom, je rak. V EU je namreč okoli 120.000 smrti na leto povezanih z izpostavljenostjo rakotvornim in mutagenim snovem na delovnem mestu. Številne smrti bi torej lahko preprečili že z ustrezno zaščito najbolj izpostavljenih delavcev. Ravno zato v EU poteka kampanja Ustavimo raka na delovnem mestu. Kako pa je to področje urejeno pri nas?

Kaj je hitra moda?
11. 08. 2021 05.00Podnebna aktivistka Greta Thunberg je svoj nastop na prvi naslovnici skandinavske izdaje modne revije Vogue izkoristila za kritiko hitre mode. Thunbergova je pri tem v intervjuju za revijo dejala, da že več let ni kupila novih oblačil.

Draži se praktično vse: baker, jeklo, les, olja, nafta, hrana ...
13. 05. 2021 16.43Številna podjetja se že vse od lanskega leta spopadajo s težavami pri nabavi surovin, materialov in polizdelkov. Zamude so ponekod večmesečne, v nebo pa so poskočile tudi cene. Preverili smo, kaj so razlogi za to, kje so največje težave in kako bomo to občutili potrošniki.

Cene hrane tudi aprila višje
07. 05. 2021 05.00Mednarodne cene hrane so se aprila zvišale 11. mesec zapored in dosegle najvišjo raven od maja 2014, ugotavlja Organizacija ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO). Na mesečni ravni se je najbolj podražil sladkor, po padcu v marcu se je znova podražilo tudi žito.

Lani umrlo 17 delavcev. Med njimi tudi dve ženski
30. 04. 2021 05.00Vsako leto se številni delavci na delovnih mestih poškodujejo. Kako je bilo lani? Delovni inšpektorji so razkrili, da je lani umrlo 17 delavcev, med njimi tudi dve delavki. Pred tem smo v Sloveniji smrtno poškodbo delavke zadnjič zabeležili leta 2017.

Malo gospodarstvo in velika podjetja: ali so obravnavana enakopravno?
29. 03. 2021 12.24OZS pričakuje, da bo vlada vsem tistim, ki jih bo z odlokom zaprla, v celoti povrnila izpad prometa v tem času.

Srbi odločeni, da bodo rusko cepivo proizvajali v Srbiji
16. 02. 2021 04.45Srbski predsednik Vučić je dejal, da bo njegova država v projekt proizvodnje Sputnika V vložila toliko sredstev, kolikor bo potrebno. Koliko bo Srbijo stal ta projekt, uradno še ni znano. Jasno pa je, da je to odlična priložnost za Srbijo.

V OZS navajajo številne nelogične ukrepe
28. 01. 2021 14.18V Obrtno-podjetniški zbornice Slovenije so razočarani, da vlada ni odprla storitvenih dejavnosti in specializiranih trgovin. Veliki lahko nemoteno delajo, mali pa že več mesecev čakajo na izboljšanje epidemiološke slike. V OZS pričakujejo in zahtevajo enakopravno obravnavo malega gospodarstva.

Slovenija: 13.000 podjetij zaprlo svoja vrata
01. 12. 2020 08.08Izbruh epidemije in posledično sprejeti ukrepi za preprečevanje širjenja covida-19 močno vplivajo na poslovanje podjetij in na njihovo plačilno sposobnost. Posledice pandemske krize so občutne skoraj v vseh dejavnostih, najbolj pa seveda v tistih, ki so morale zaradi ukrepov začasno prenehati z obratovanjem. Od marca se je zaprlo skoraj 13.000 podjetij. Kdaj lahko pričakujemo okrevanje gospodarstva?

Medenka
16. 09. 2020 08.29Medenke voščenke so povsem varne za uporabo, pri njihovem razvoju pa so sodelovali likovni pedagogi in vzgojiteljice v vrtcih.

Koronakriza in mlekarji: rezultati niso tako slabi
02. 09. 2020 08.26S kmetijskih gospodarstev je bilo v juliju odkupljenih okrog 49.800 ton mleka. To je za 4,5 odstotka več kot v juliju 2019 in za 2,6 odstotka več kot v predhodnem mesecu.

Toliko bodo dobili, ker sodelujejo v testiranju cepiva
12. 08. 2020 15.32Države pospešeno razvijajo cepivo proti bolezni Covid-19. V Italiji bodo prostovoljcem plačali za sodelovanje v testiranju.

Kazalniki zaupanja v gospodarskih panogah. Kako nam kaže?
28. 07. 2020 12.04Kazalniki zaupanja so se julija 2020 na mesečni ravni v vseh gospodarskih panogah spet izboljšali.

#OkvirPomoči: S štipendijo do lastne blagovne znamke
24. 07. 2020 08.39Med mladimi je veliko takih, ki želijo aktivno prispevati k okolju. Če je v njih še kaj podjetniškega duha, se rodijo zanimive podjetniške ideje, ki pomagajo zmanjševati okoljske probleme današnje družbe.

Vsaka kriza je priložnost za nekaj novega
23. 06. 2020 08.59V številnih panogah se obeta počasno okrevanje, a obstajajo tudi takšne, ki zaradi epidemije odpirajo nove priložnosti.

#OkvirPomoči: Kriza je bila priložnost za razvoj novih izdelkov
19. 06. 2020 07.49V družini Perger se s tradicionalno obrtjo lectarstva, medičarstva in svečarstva ukvarja že deveta generacija.

Se bodo razmere normalizirale šele v začetku 2021?
02. 06. 2020 08.23Tako vsaj kaže raziskava avstrijskega inštituta za ekonomijo. A vedeti je treba, da so avstrijska podjetja v večini primerov močnejša od slovenskih.

Dela je toliko, da bi lahko delali 24 ur na dan, vsak dan
27. 05. 2020 08.20V ZDA so zaradi izbruha novega koronavirusa zaprli kar nekaj obratov za predelavo mesa, cene v trgovinah so se začele višati. Kupci so se zato odločili za manjše mesarije ...

Shema subvencioniranja skrajšanega delovnega časa: kako dolgo bi ta ukrep veljal?
20. 05. 2020 08.34Tretji protikoronski zakon je pripravljen. Vlada je vanj vključila tudi shemo subvencioniranja skrajšanega delovnega časa.

Ko je kriza, naj bo kriza za vse. Ali ko "voditelji jedo zadnji"
28. 04. 2020 08.53Kriza zaradi koronavirusa je prizadela cel svet. Na milijone ljudi je ostalo brez služb. Mnogi zaposleni so doma na čakanju ali delajo od doma, ogromno so jim znižali plačo. Številne panoge so čez noč obstale, nafta je padla pod nič, na svetovnih borzah divja vihar. V modernem svetu ne pomnimo take negotovosti in nihče si ne upa napovedati, koliko časa bo trajala kriza. Poznavalci celo pravijo, da najhuje šele sledi, in nihče v resnici ne ve, kaj prinaša jutri. Veliko podjetij je zaprlo vrata, proizvodnja je močno okrnjena ... In ponekod so se najprej solidarnostno "žrtvovali" na vrhu.

Ali bi skrajšani delovni čas rešil delovna mesta?
07. 04. 2020 12.10Slovensko-nemška gospodarska zbornica znova predlaga začasno skrajšanje delovnega časa. Kako je to videti v Nemčiji?

Koronavirus zaprl tudi tovarne, mnogi na čakanju. Prezgodaj ocenjevati negativne posledice
02. 04. 2020 06.51Zaradi koronavirusa je močno okrnjeno gospodarstvo po celem svetu in Slovenija na žalost ni izjema. Ponekod so začasno zaprli proizvodnjo, mnogi delajo v okrnjeni postavi, z manj zaposlenimi ali s skrajšanim delovnikom. Nekateri so nižali plače ali celo odpuščali, drugje delajo od doma tisti, ki lahko. Nekaj jih je na čakanju ali kolektivnem dopustu, drugi koristijo ure. Nekje pa lahko še nemoteno delajo. Za oceno negativnih posledic je še prezgodaj, bodo pa zagotovo občutne in dolgotrajne.