sadje

Z dobro organizacijo do prihrankov in več prostega časa
25. 05. 2021 11.13Med epidemijo sem prišla do spoznanja, da si ne želim stati v vrsti pred trgovino in čakati, kdaj me bodo spustili noter, da bi kupila hrano. Začela sem se zavedati, kako je moj čas dragocen in da bi ga raje porabila za druženje z družino ali sama s sabo.

Letos verjetno ne bo slovenskih jabolk
10. 05. 2021 05.00Slovenski sadjarji se že osmo leto zapored spopadajo s težavami; letos je katastrofalna pozeba verjetno uničila pridelek celotnih sadovnjakov. "V letošnjem letu smo bili tudi mi deležni izjemno hude pozebe. Tako nizkih temperatur – minus 12 stopinj Celzija – v aprilu niso zabeležili že več desetletij. Kljub vsem novim ukrepom, ki smo jih uvedli proti pozebi (oroševanje) na naši kmetiji, bomo imeli, kot vse kaže, 100-odstotni izpad pridelka jabolk. Celo ozimna žita so bila prizadeta od tako hudega mraza, o čemer se še nikoli ni govorilo. Škode je ogromno," opozarja ekološki sadjar Jaka Kastelic. Veseli bodo vsake državne pomoči, predvsem finančne za vsaj delno pokritje stroškov, ki bodo nastali z oskrbo nasadov kljub izpadu pridelka.

To se dogaja s cenami hrane
06. 04. 2021 05.00Decembra 2020 so bile cene hrane globalno gledano najvišje v zadnjih šestih letih, kaže indeks cen hrane Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO). V svetovnem merilu so se meso in mlečni izdelki podražili za 1,7 in za 3,2 odstotka, že več let niso bile tako drage žitarice, rastlinska olja in sladkor.

'Šprical' šolo, da je razvil idejo, ki je požela veliko zanimanja
19. 02. 2021 06.38Bil je star komaj 16 let, ko je mami in očeti razkril poslovno idejo. Sedaj, tri leta kasneje, se številna podjetja, poslovneži in države zanimajo za sodelovanje. Preverite, za kakšno odlično idejo gre.

V slovenskem podjetju zaposleni navdušeni nad novim modelom dela
26. 01. 2021 08.37Skrb za zaposlene prinaša veliko pozitivnih učinkov tako podjetju kot zaposlenim. Vse več podjetij zato uvaja spremembe, ki vplivajo na to, da so delavci zadovoljnejši in bolj zdravi.

Finančna stiska v času epidemije: kako kupovati hrano?
16. 12. 2020 05.45Številni še naprej mečejo preveč hrane v smeti. Prepričani so, da gre za ostanke, s katerimi nimajo kaj početi. Mar res?

Za garsonjero 2700 evrov na mesec: kako je živeti v Monaku
10. 12. 2020 08.42Gre za državo, za katero so značilni ogromni kontrasti.

Uporabljata le kakovostno in na soncu dozorjeno sadje
16. 10. 2020 11.13Letošnja jesen je v znamenju projekta Štartaj Slovenja, ki Slovence navdušuje že peto leto zapored. Tokrat sta se v oddaji Svet predstavila Uroš in Valentina.

Uroš in Valentina
16. 09. 2020 08.29Bio sadni namazi v štirih okusih – Mr. & Ms Jam.

To slovensko podjetje uvaja popolni delovni čas
12. 08. 2020 08.05Danes se vse več podjetij zaveda, da je zadovoljstvo zaposlenih ključno, pri tem pa iščejo nove in nove možnosti. Ste že slišali za popolni delovni čas? Več o tem si lahko preberete v nadaljevanju.

Nekdanja zaposlena razkrila, kako je delati za Instagram
07. 08. 2020 12.50Le kdo ne bi delal za delodajalca, ki zaposlenim nudi brezplačno hrano in pijačo, vrhunsko službeno opremo ter možnost, da delo opravljaš na terasi podjetja - kjer vam postrežejo z zdravimi napitki?

Domači gosti zdaj odkrivajo tisto, kar so tuji vedeli že dolga leta – naša hrana je vrhunska
28. 07. 2020 08.09V času epidemije se je v Sloveniji pokazalo, kako pomembna je samooskrba oz. živilsko predelovalna industrija pri preskrbi Slovencev s hrano.

Zakaj so slovenski inšpektorji uničili skoraj 421 kilogramov sadja in zelenjave?
15. 07. 2020 15.28Inšpektorji za hrano so od sredine maja do sredine julija v nadzoru nad sledljivostjo in označevanjem sadja in zelenjave na stojnicah izvedli 292 pregledov in pregledali 235 zavezancev. Največ neskladnosti so ugotovili pri splošni označenosti sadja in zelenjave. Odvzeli in uničili so 420,8 kilograma sadja in zelenjave.

Zaračunavanje 'korona storitve': ali je pri nas takšna praksa sploh dovoljena?
10. 07. 2020 07.04Špance je najprej prizadela stroga karantena, ko se je javno življenje končno vrnilo in so se odprli restavracije in lokali, pa so potrošnike doletele podražitve. Mnogi gostinci so namreč začeli zaračunavati tako imenovano "korona storitev". Pri nas takšne prakse v Zvezi potrošnikov Slovenije še niso zaznali. Tržni inšpektorat pa je jasen: zaračunavanje posebnega dodatka na računu bi pomenilo uporabo nepoštene poslovne prakse. A to še ne pomeni, da dodatnih stroškov, ki jih imajo zaradi epidemije, gostinci niso prevalili na potrošnike.

Poglejte, kaj vse se je podražilo in za koliko
07. 07. 2020 08.04Sadje je dražje, preverite pa, zakaj so šle cene gor.

#OkvirPomoči: V večjo investicijo kljub koroni
26. 06. 2020 05.45Marina Marič prihaja iz podjetniške družine, ki v Prekmurju upravlja večkrat nagrajeno gostilno Marič Sebeborci. V družinskem podjetju je delala tudi Marina, vendar si je od nekdaj želela ustvariti svojo podjetniško zgodbo. Njena strast so sladke jedi, ki so tudi postale rdeča nit njenega podjetniškega ustvarjanja.

Ukrepi se rahljajo, cene rastejo
06. 05. 2020 08.28Rahljanje ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa v Italiji spremlja rast cen. Potrošniki se pritožujejo, da sedaj za sveže sadje in zelenjavo odštejejo več kot pred epidemijo.

Tako smo kupovali prej in tako ob koronavirusu. Naš nakupovalni listek med epidemijo
09. 04. 2020 08.18Medtem ko smo prej vsak dan hodili v trgovino po svež kruh, so se po izbruhu novega koronavirusa močno spremenile naše nakupovalne navade. Po nakupih gremo na vsakih 10, 14 dni in seznam je daljši. Kupimo, kar potrebujemo (in ne tudi zgolj želimo), ob spominu na prejšnje čase pa je skrajno nenavadno tudi brisanje in razkuževanje vsega nakupljenega.

Kupujmo slovensko hrano. Kdaj, če ne zdaj?
08. 04. 2020 07.06Po izbruhu koronavirusa se je bolj kot kdaj koli prej izkazala pomembnost samooskrbe. Na srečo je mogoče v Sloveniji marsikaj pridelati in neposredno pri pridelovalcu lahko dobite marsikaj – od brokolija, solate, krompirja pa do sadja, moke, mleka in mlečnih izdelkov, mesa in mesnih proizvodov, medu, sokov, vloženih dobrot, marmelad in še kaj bi se našlo. Preverite, kje lahko poiščete vašega lokalnega ponudnika hrane!

Slovenski trgovci in bencinski servisi sporočajo: Sprejemamo ustrezne ukrepe!
13. 03. 2020 10.42Trgovine, bencinski servisi ... Ročaj nakupovalne košare ali vozička, gneča na blagajni ... Kako se na razmere pripravljajo slovenski trgovci in kako na bencinskih servisih? Kako bodo zaščitili stranke in kako zaposlene? Ali imajo krizne načrte, če bo zbolelo večje število njihovih zaposlenih? Vse to v nadaljevanju članka!

Nasveti, kako združiti delo in potovanje po svetu
18. 12. 2019 15.36Če spadate med neustavljive popotnike, ki vsak prosti trenutek izkoristijo za pobeg ’na lepše’, potem morda ni odveč razmisliti o kateri od oblik dela na potovanju. Na ta način združite raziskovanje novih krajev in zraven še služite. Preverite različne tipe delovnih mest in najdite popolno delo zase. In ne – ni samo za študente, temveč tudi za tiste, ki si lahko privoščijo malce več dopusta.

Komu se izplača biti zavezanec za DDV?
21. 11. 2019 08.44Nekateri podjetniki se morajo obvezno vključiti v sistem DDV, medtem ko se lahko drugi prostovoljno. Preverite, kdaj se izplača postati zavezanec za DDV!

'Ne, nisem in ne bom kupila eko špinače v plastiki'
22. 10. 2019 08.44Kupujemo z očmi. In prvo stvar, ki jo vidimo, je največkrat embalaža. In jaz recimo nisem in ne bom kupila ekološko pridelane špinače v plastični posodici.

Tone sadja in zelenjave propadajo, saj ni delavcev
16. 10. 2019 08.55Britanska polja, sadovnjaki in nasadi so polni pridelkov, ki tam gnijejo. Razlog? Ni delavcev.

Storite to in imeli boste več denarja
21. 01. 2019 08.34Vse je odvisno od vas in vaše discipline.

Kmalu v Sloveniji ne bo več plastičnih vrečk?
31. 12. 2018 09.40Od 1. januarja 2019 bodo plastične nosilne vrečke v trgovinah in na drugih prodajnih mestih v Sloveniji obvezno plačljive.

Stopimo skupaj: praznični čas lahko polepšate tudi socialno šibkejšim
05. 12. 2018 09.10Darujmo, kolikor lahko, in povrnimo nasmehe na obraze ljudi.

8 načinov, kako privarčevati in pri tem ne trpeti
01. 11. 2018 11.01Kako uspešno varčevati in pri tem uživati življenje?

Ste tudi vi lani privarčevali okoli 1750 evrov?
31. 10. 2018 12.51Slovenci veljamo za zelo varčen narod.

Glas, da imata Tina in Mark kvalitetno robo, se je hitro širil
14. 10. 2018 18.43Družina, ki sobiva z naravo in prisega na domače.