zelenjave

Tudi kot posameznik lahko veliko naredite za samooskrbo
15. 04. 2022 05.00Vse glasnejši so pozivi k večji samooskrbi. Veliko vlogo igra država z ukrepi za vzpostavitev optimalnih okoliščin za kmetovanje, sadjarstvo, rejo in pridelavo živil. Veliko lahko seveda stori tudi posameznik, kajti vsak obdelan vrt šteje. Četudi niste ravno kmet in nimate kmetije, lahko na podeželju marsikaj sami pridelate na vrtu, lahko denimo gojite kokoši za meso in jajca ali posadite jablano. Manj je sicer možnosti v mestu, a so.

Nekoč smo bili že samooskrbni, danes pridelamo premalo hrane
29. 03. 2022 05.00Slovenec je v letu 2020 pojedel povprečno 119 kilogramov zelenjave, 116 kilogramov žit, 88 kilogramov mesa, 84 kilogramov svežega sadja, 64 kilogramov krompirja, 10 kilogramov jajc, pet kilogramov riža in malo manj kot kilogram medu, kažejo podatki Statističnega urada. Veliko hrane smo morali uvoziti, saj je doma ne pridelamo dovolj.

Največ so lani zaposlovali v majhnih podjetjih
17. 03. 2022 05.00Delodajalci najbolj povprašujejo po zidarjih, delavcih v predelovalnih dejavnostih, čistilcih, strežnikih in gospodinjskih pomočnikih, voznikih tovornjakov, natakarjih in negovalcih.

Petčlanska družina o tem, koliko denarja namenijo za hrano
17. 11. 2021 08.21Znesek je med drugim odvisen od meseca, od samooskrbe in nihanja (sezonskih) cen, pa tudi, ali otroci hodijo v šolo in vrtec.

Zato se dražijo plin, elektrika, gorivo ...
27. 10. 2021 04.30Slišati je svarila, da bi moralo Evropo moralo najbolj skrbeti zaradi velikega porasta cen zemeljskega plina, tudi ker se je podražitev prenesla na ostale energente. Dražijo se gorivo, elektrika, premog, hrana in ostale osnovne življenjske dobrine. V ospredje znova prihajajo glasni pozivi, da mora Evropa postati bolj samooskrbna.

Za toliko so se podražila jabolka in mleto meso
15. 10. 2021 04.30Lani smo zabeležili podražitve hrane, statistični urad pa ugotavlja, da so osnovni živilski izdelki čedalje dražji.

Feedko
09. 09. 2021 12.11Hrana za pse Feedko vsebuje popolno kombinacijo puranjega ali govejega mesa, žit in zelenjave za več obrokov. Namenjena je vsem, ki želite svojim štirinožnim ljubljencem ponuditi le najboljše. Ker ne vsebuje konzervansov, umetnih barvil in ojačevalcev okusa, je več kot odlična alternativa predelani pasji hrani. Feedko vsebuje puranje ali goveje meso, ki kot bogat vir beljakovin omogočata rast in izgradnjo mišic ter celic.

Ste vedeli, da lahko opravite poklicno kvalifikacijo za tako zanimiv poklic?
09. 08. 2021 05.00Vsi si želimo zdravja. Imunski sistem krepimo z rastlinami in rastlinskimi pripravki, a pri njihovem nakupu moramo biti tudi previdni.

Tako na višino pokojnine vpliva zaslužek, ki ga dobite s sezonskim delom
31. 05. 2021 05.00V zadnjem času je največ povpraševanja po sezonskih delavcih za obiranje jagod in v hmeljarstvu, na Zavodu za zaposlovanje pa opažajo manj ponudbe kot prejšnja leta. Sezonska dela lahko opravlja kdor koli, so pa fizično naporna in slabo plačana. Ali lahko sezonsko delo vpliva na višino nadomestila za brezposelnost, pokojnine in štipendije?

Letos verjetno ne bo slovenskih jabolk
10. 05. 2021 05.00Slovenski sadjarji se že osmo leto zapored spopadajo s težavami; letos je katastrofalna pozeba verjetno uničila pridelek celotnih sadovnjakov. "V letošnjem letu smo bili tudi mi deležni izjemno hude pozebe. Tako nizkih temperatur – minus 12 stopinj Celzija – v aprilu niso zabeležili že več desetletij. Kljub vsem novim ukrepom, ki smo jih uvedli proti pozebi (oroševanje) na naši kmetiji, bomo imeli, kot vse kaže, 100-odstotni izpad pridelka jabolk. Celo ozimna žita so bila prizadeta od tako hudega mraza, o čemer se še nikoli ni govorilo. Škode je ogromno," opozarja ekološki sadjar Jaka Kastelic. Veseli bodo vsake državne pomoči, predvsem finančne za vsaj delno pokritje stroškov, ki bodo nastali z oskrbo nasadov kljub izpadu pridelka.

To se dogaja s cenami hrane
06. 04. 2021 05.00Decembra 2020 so bile cene hrane globalno gledano najvišje v zadnjih šestih letih, kaže indeks cen hrane Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO). V svetovnem merilu so se meso in mlečni izdelki podražili za 1,7 in za 3,2 odstotka, že več let niso bile tako drage žitarice, rastlinska olja in sladkor.

Tako bodo delali sezonski delavci v Nemčiji
26. 03. 2021 05.00Nemška družina, ki pri svojem delu na poljih potrebuje dodatno delovno silo, pravi, da imajo trenutno na kmetiji le 15 delavcev. Na višku sezone, ko obirajo jagode, pa je tudi 150 delavcev. Kako so se organizirali letos?

Finančna stiska v času epidemije: kako kupovati hrano?
16. 12. 2020 05.45Številni še naprej mečejo preveč hrane v smeti. Prepričani so, da gre za ostanke, s katerimi nimajo kaj početi. Mar res?

Za garsonjero 2700 evrov na mesec: kako je živeti v Monaku
10. 12. 2020 08.42Gre za državo, za katero so značilni ogromni kontrasti.

Mati petih otrok je tako prišla do denarja
19. 10. 2020 17.26Stara je 38 let in je mati petih otrok.

#OkvirPomoči: Koronakriza je udarila v glavni prodajni sezoni
28. 08. 2020 06.00Vrtnarstvo je lahko izpolnjujoča, hkrati pa tudi težavna dejavnost. Izrazitih sezonskih nihanj že v normalnih letih ni lahko obvladovati, epidemija koronavirusa pa je letos poslovanje še dodatno otežila. Ravno ko se je začel glavni del prodajne sezone, ko bi se lahko unovčilo preteklo delo in ustvarile finančne rezerve za prihodnje mesece, sta bili razglašeni epidemija in prepoved prodaje v vrtnarijah.

Slovensko kmetijstvo na preizkušnji: sedaj je ključni trenutek za povečanje učinkovitosti in odpornosti proizvodnje
25. 08. 2020 06.00Ko je bila razglašena pandemija v svetu in epidemija v Sloveniji, je bila prva misel marsikoga, ali je naša država pripravljena na morebitne izpade dobave hrane, še posebej zelenjave in sadja. Pristojno ministrstvo je nemudoma mirilo, da imamo v državi dovolj zalog hrane, a da se lahko zgodi, da kakšnega izdelka občasno ne bo na trgovskih policah. Takrat smo se vsi začeli zavedati, kako pomembna je samooskrba.

#OkvirPomoči: Koronavirus je spodbudil trajnostni razvoj
21. 08. 2020 06.00Pandemija koronavirusne bolezni je človeštvu prinesla tudi nekaj pozitivnega. Nekoliko nas je streznila, da smo postali pozornejši na dogajanje v okolju in se vprašali, kako s svojim ravnanjem vplivamo nanj. Postali smo bolj naklonjeni iskanju rešitev, ki bodo omogočile trajnostne sisteme, ki so sposobni preživeti dolgoročno, brez škodljivih vplivov na okolje.

Domači gosti zdaj odkrivajo tisto, kar so tuji vedeli že dolga leta – naša hrana je vrhunska
28. 07. 2020 08.09V času epidemije se je v Sloveniji pokazalo, kako pomembna je samooskrba oz. živilsko predelovalna industrija pri preskrbi Slovencev s hrano.

Zakaj so slovenski inšpektorji uničili skoraj 421 kilogramov sadja in zelenjave?
15. 07. 2020 15.28Inšpektorji za hrano so od sredine maja do sredine julija v nadzoru nad sledljivostjo in označevanjem sadja in zelenjave na stojnicah izvedli 292 pregledov in pregledali 235 zavezancev. Največ neskladnosti so ugotovili pri splošni označenosti sadja in zelenjave. Odvzeli in uničili so 420,8 kilograma sadja in zelenjave.

Zaračunavanje 'korona storitve': ali je pri nas takšna praksa sploh dovoljena?
10. 07. 2020 07.04Špance je najprej prizadela stroga karantena, ko se je javno življenje končno vrnilo in so se odprli restavracije in lokali, pa so potrošnike doletele podražitve. Mnogi gostinci so namreč začeli zaračunavati tako imenovano "korona storitev". Pri nas takšne prakse v Zvezi potrošnikov Slovenije še niso zaznali. Tržni inšpektorat pa je jasen: zaračunavanje posebnega dodatka na računu bi pomenilo uporabo nepoštene poslovne prakse. A to še ne pomeni, da dodatnih stroškov, ki jih imajo zaradi epidemije, gostinci niso prevalili na potrošnike.

Kupujmo slovensko hrano. Kdaj, če ne zdaj?
08. 04. 2020 07.06Po izbruhu koronavirusa se je bolj kot kdaj koli prej izkazala pomembnost samooskrbe. Na srečo je mogoče v Sloveniji marsikaj pridelati in neposredno pri pridelovalcu lahko dobite marsikaj – od brokolija, solate, krompirja pa do sadja, moke, mleka in mlečnih izdelkov, mesa in mesnih proizvodov, medu, sokov, vloženih dobrot, marmelad in še kaj bi se našlo. Preverite, kje lahko poiščete vašega lokalnega ponudnika hrane!

Kar 200.000 oseb želi pomagati kmetom
07. 04. 2020 11.14"Vsi tisti, ki ste brez dela, pridite pomagati kmetom na poljih in pri živinoreji," se je glasil poziv francoskega ministra za kmetijstvo. In tako se je prijavilo kar 200.000 oseb. Sedaj je namreč samooskrba ključna.

S kakšnimi težavami se srečujejo spletni trgovci in kako jih rešujejo?
23. 03. 2020 08.21Spletne trgovine, ki ponujajo živila, več kot očitno niso pričakovale tako velikega navala kupcev. Njihovi strežniki pregorevajo, kupci pa obupujejo, saj je naročilo včasih skoraj nemogoče oddati. Dostavni roki so se zaradi preobremenitve močno podaljšali. Preverili smo, kakšna je situacija.

Slovenski trgovci in bencinski servisi sporočajo: Sprejemamo ustrezne ukrepe!
13. 03. 2020 10.42Trgovine, bencinski servisi ... Ročaj nakupovalne košare ali vozička, gneča na blagajni ... Kako se na razmere pripravljajo slovenski trgovci in kako na bencinskih servisih? Kako bodo zaščitili stranke in kako zaposlene? Ali imajo krizne načrte, če bo zbolelo večje število njihovih zaposlenih? Vse to v nadaljevanju članka!

Nasveti, kako združiti delo in potovanje po svetu
18. 12. 2019 15.36Če spadate med neustavljive popotnike, ki vsak prosti trenutek izkoristijo za pobeg ’na lepše’, potem morda ni odveč razmisliti o kateri od oblik dela na potovanju. Na ta način združite raziskovanje novih krajev in zraven še služite. Preverite različne tipe delovnih mest in najdite popolno delo zase. In ne – ni samo za študente, temveč tudi za tiste, ki si lahko privoščijo malce več dopusta.

Metka in Frank: Uspeh ni trajen, zanj je treba skrbeti
15. 12. 2019 19.04Vsi, ki imajo radi rastline – na vrtu, okenski polici ali balkonu – ter okolje, so z navdušenjem sprejeli idejo Metke in Franka, ki sta se v oddaji Štartaj, Slovenija! predstavila s produktom Vermipur. Preberite, kaj sta po finalu zaupala naši spletni strani Cekin.si

Želite peči piškote za prodajo? To morate vedeti!
24. 10. 2019 08.56Najbolj odmevni primeri kršitev zaradi nepravilnega ravnanja z živili v Sloveniji so bile doslej pekarne, gostilne, označevanje mesa v mesnicah, označevanje sadja in zelenjave na stojnicah. Preverite, kako je treba skrbeti za varnost in higieno, če prodajate hrano ali kozmetiko!

'Ne, nisem in ne bom kupila eko špinače v plastiki'
22. 10. 2019 08.44Kupujemo z očmi. In prvo stvar, ki jo vidimo, je največkrat embalaža. In jaz recimo nisem in ne bom kupila ekološko pridelane špinače v plastični posodici.

Tone sadja in zelenjave propadajo, saj ni delavcev
16. 10. 2019 08.55Britanska polja, sadovnjaki in nasadi so polni pridelkov, ki tam gnijejo. Razlog? Ni delavcev.