sadja

Nahranite lačna usta slovenskih otrok
20. 10. 2023 13.14Dobrodelnost imamo Slovenci zapisano v genih. To dokazujemo pri vsakem zbiranju finančnih sredstev, pa naj bo za zdravljenje, osnovno preživetje ali pomoč ob naravnih nesrečah. Pomagamo tudi v lokalnem okolju: mladini pri učenju, starejšim pri premagovanju vsakodnevnih izzivov, sosedom pri domačih opravilih. Za ponujeno pomoč ne pričakujemo materialnih koristi, delo opravimo v dobro drugih ali v splošno korist. S tem v svet pošiljamo pomembno sporočilo: da se tudi v kapitalizmu najde prostor za humanitarnost in prostovoljstvo.

Inflacija septembra na letni ravni pospešila na 7,5 odstotka
29. 09. 2023 11.28Inflacija je septembra na letni ravni glede na avgust pospešila za 1,3 odstotne točke na 7,5 odstotka, na mesečni ravni pa za 0,2 odstotne točke na 0,3 odstotka. K letni inflaciji so največ prispevale podražitve hrane in brezalkoholnih pijač, k mesečni pa višje cene električne energije, je objavil državni statistični urad.

3 večerni rituali za vsakodnevni uspeh
21. 09. 2023 04.45Če želite biti na delovnem mestu bolj produktivni, boste morda morali spremeniti svojo rutino po zaključku službe.

Te vikende kupujejo tudi tujci iz Švice in Anglije
08. 06. 2023 04.45Nekatere ponudbe so cenovno izredno ugodne.

Primer malce drugačnega življenjepisa. Bi si upali?
25. 04. 2023 05.00Če ste šele v iskanju prve zaposlitve ali pa razmišljate o menjavi delovnega mesta, je dober življenjepis ključnega pomena. Časi suhoparnega navajanja preteklih delovnih izkušenj so že zdavnaj minili, v osredje pa vedno bolj prihajajo predstavitve, po katerih si vas delodajalci zapomnijo. Kakšen življenjepis poslati je seveda največ odvisno od delovnega mesta, na katerega se prijavljate. Preverite, kakšne tipe življenjepisov poznamo in izberite takšnega, s katerim boste delodajalca prepričali. Včasih je že malenkost dovolj, da izstopite iz množice številnih iskalcev zaposlitve.

Tipični prizori, ki smo jim priča med nakupovanjem
31. 03. 2023 07.05Boj za parkirno mesto, brezupno iskanje izdelkov, ki so vsak teden na drugem koncu trgovine, ozki prehodi, mraz pri hladilnikih in neskončna vrsta na blagajni, ker delujeta samo dve od šestih blagajn, pa še na teh pri eni gospod že 10 minut brska za drobižem, ker blagajnik nima kovancev za vračilo, na drugi pa mamica z dvema živahnima otrokoma obupano išče kartico zvestobe, ki sta ji jo med čakanjem najbrž 'založila'. Zveni znano? Gre za tipične prizore, ki smo jim vsakodnevno priča med nakupovanjem v živilskih trgovinah – a ne v vseh!

Ali ob praznikih obdarujete učitelje in vzgojitelje?
22. 12. 2022 03.45Ob koncu šolskega leta starši pogosto zberejo denar in obdarujejo otrokove učitelje in vzgojitelje. Kaj pa za božično-novoletne praznike?

Koliko stane dobro življenje v Nemčiji?
18. 10. 2022 04.30V Nemčiji, eni najbogatejših držav na svetu, je vsak šesti državljan na robu revščine. Naraščajoče cene plina, elektrike in hrane predstavljajo za to državo povsem nov izziv. Nemčija je namreč vedno veljala kot država blagostanja za vse. A tokrat je drugače.

Tako pravilno shranjevati kupljeno hrano, da boste čim več privarčevali
17. 10. 2022 04.30Živimo v času, ko se trudimo kupovati bolj preudarno, mogoče spremljamo najrazličnejše akcije, zbiramo kupone, preračunavamo in se vsak dan znova odločamo, kaj bomo kupili in česa ne bomo, ker je mogoče potratno ali predrago. Če hočemo več privarčevati, moramo vedeti, da ni dovolj, da samo kupujemo pametno, ampak da hrano tudi pametno shranjujemo. Več o tem si lahko preberete v nadaljevanju.

Kako zelo samooskrbni lahko postanemo?
14. 10. 2022 08.19V zadnjih nekaj letih so slovenska živilska podjetja v navezi s kmetijskimi podjetji postala pomemben regionalni zaposlovalec in povezovalec pridelovalcev ter drugih dobaviteljev opreme, materialov in storitev. Rezultat tega sta rahlo, a zanesljivo povečevanje samooskrbe, ter krepitev zavedanje potrošnikov o kakovosti lokalno pridelane hrane, ter njenih prednostih za družbo. Kako zelo samooskrbni pa Slovenci sploh lahko postanemo?

Tako je videti povprečen delovni dan kralja Karla III.
16. 09. 2022 05.00Že ko je bil princ, je bil njegov urnik prenatrpan. Sedaj, ko je kralj, bo ta še bolj hektičen.

To je popolnoma uporabna in užitna hrana. Ne mečite je v smeti
21. 06. 2022 05.00Leta 2020 smo zavrgli 144.000 ton hrane. V teh količinah je še okoli 40 odstotkov užitnih delov, ki bi jih lahko pojedli. Zakaj mečemo v smeti hrano, ki bi jo lahko še pojedli? V članku nekaj idej, kako uporabiti vse dele hrane.

Mrzlično iščejo sezonske delavce - tudi v tujini
07. 06. 2022 05.00Italijansko kmetijstvo potrebuje 100.000 sezonskih delavcev. A to ni edina panoga, ki mrzlično išče delavce - tuje, domače ... Vse, ki želijo delati.

Američani o tem, katera hrana se najbolj draži
27. 05. 2022 05.00Poročilo o cenah hrane, ki ga je pripravilo ameriško ministrstvo za kmetijstvo, kaže, da se bodo letos podražila vsa živila, a le nekatera se bodo močno podražila. Gre za največje podražitve v zadnjih nekaj desetletjih.

Nekoč smo bili že samooskrbni, danes pridelamo premalo hrane
29. 03. 2022 05.00Slovenec je v letu 2020 pojedel povprečno 119 kilogramov zelenjave, 116 kilogramov žit, 88 kilogramov mesa, 84 kilogramov svežega sadja, 64 kilogramov krompirja, 10 kilogramov jajc, pet kilogramov riža in malo manj kot kilogram medu, kažejo podatki Statističnega urada. Veliko hrane smo morali uvoziti, saj je doma ne pridelamo dovolj.

Največ so lani zaposlovali v majhnih podjetjih
17. 03. 2022 05.00Delodajalci najbolj povprašujejo po zidarjih, delavcih v predelovalnih dejavnostih, čistilcih, strežnikih in gospodinjskih pomočnikih, voznikih tovornjakov, natakarjih in negovalcih.

Kaj pa vi jeste na delovnem mestu?
23. 11. 2021 04.45Le dva odstotka zaposlenih hrano pripravi že doma ali v kuhinji na delovnem mestu, ugotavlja ZPS.

Samooskrba s hrano: pri kateri hrani nimamo težav?
12. 11. 2021 04.45Stopnja samooskrbe je bila lani najvišja pri jajcih, in sicer kar 95-odstotna, najnižja pa pri sadju, saj je bila 36-odstotna.

Zato se dražijo plin, elektrika, gorivo ...
27. 10. 2021 04.30Slišati je svarila, da bi moralo Evropo moralo najbolj skrbeti zaradi velikega porasta cen zemeljskega plina, tudi ker se je podražitev prenesla na ostale energente. Dražijo se gorivo, elektrika, premog, hrana in ostale osnovne življenjske dobrine. V ospredje znova prihajajo glasni pozivi, da mora Evropa postati bolj samooskrbna.

Za toliko so se podražila jabolka in mleto meso
15. 10. 2021 04.30Lani smo zabeležili podražitve hrane, statistični urad pa ugotavlja, da so osnovni živilski izdelki čedalje dražji.

K letni inflaciji so septembra največ prispevali dražji naftni derivati
01. 10. 2021 05.00Cene življenjskih potrebščin so se septembra na letni ravni v povprečju za 2,4 odstotka zvišale, na mesečni pa za 0,1 odstotka znižale. K letni inflaciji so največ prispevale višje cene naftnih derivatov, k mesečni deflaciji pa nižje cene počitniških paketov, ugotavljajo v statističnem uradu.

To se dogaja z odkupnimi cenami hrane
16. 08. 2021 05.00Cene kmetijskih pridelkov pri pridelovalcih so bile v juniju povprečno za 7,3 odstotka višje kot junija lani. Vrednost kmetijskih pridelkov, odkupljenih junija letos, je bila za 10,8 odstotka višja kot junija 2020 in za 2,6 odstotka nižja kot maja 2021.

Niso kmetje krivi za višje cene
12. 07. 2021 05.00Slovensko kmetijstvo je v nezavidljivim položaju, še posebej glede na napovedi za naslednje mesece, ki niso dobre. Svet namreč trepeta pred novimi različicami koronavirusa, epidemiološke razmere se ponekod hitro slabšajo, vse skupaj pa bo znova vplivalo na dobavo, dostopnost in cene surovin.

Kaj se je maja dogajalo s cenami življenjskih potrebščin?
01. 06. 2021 05.00Cene življenjskih potrebščin so se na letni ravni v povprečju zvišale za 2,1 odstotka, ugotavlja statistični urad. Letno inflacijo so najbolj višale podražitve goriv in energije.

Tako na višino pokojnine vpliva zaslužek, ki ga dobite s sezonskim delom
31. 05. 2021 05.00V zadnjem času je največ povpraševanja po sezonskih delavcih za obiranje jagod in v hmeljarstvu, na Zavodu za zaposlovanje pa opažajo manj ponudbe kot prejšnja leta. Sezonska dela lahko opravlja kdor koli, so pa fizično naporna in slabo plačana. Ali lahko sezonsko delo vpliva na višino nadomestila za brezposelnost, pokojnine in štipendije?

Letos verjetno ne bo slovenskih jabolk
10. 05. 2021 05.00Slovenski sadjarji se že osmo leto zapored spopadajo s težavami; letos je katastrofalna pozeba verjetno uničila pridelek celotnih sadovnjakov. "V letošnjem letu smo bili tudi mi deležni izjemno hude pozebe. Tako nizkih temperatur – minus 12 stopinj Celzija – v aprilu niso zabeležili že več desetletij. Kljub vsem novim ukrepom, ki smo jih uvedli proti pozebi (oroševanje) na naši kmetiji, bomo imeli, kot vse kaže, 100-odstotni izpad pridelka jabolk. Celo ozimna žita so bila prizadeta od tako hudega mraza, o čemer se še nikoli ni govorilo. Škode je ogromno," opozarja ekološki sadjar Jaka Kastelic. Veseli bodo vsake državne pomoči, predvsem finančne za vsaj delno pokritje stroškov, ki bodo nastali z oskrbo nasadov kljub izpadu pridelka.

To se dogaja s cenami hrane
06. 04. 2021 05.00Decembra 2020 so bile cene hrane globalno gledano najvišje v zadnjih šestih letih, kaže indeks cen hrane Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO). V svetovnem merilu so se meso in mlečni izdelki podražili za 1,7 in za 3,2 odstotka, že več let niso bile tako drage žitarice, rastlinska olja in sladkor.

Tako bodo delali sezonski delavci v Nemčiji
26. 03. 2021 05.00Nemška družina, ki pri svojem delu na poljih potrebuje dodatno delovno silo, pravi, da imajo trenutno na kmetiji le 15 delavcev. Na višku sezone, ko obirajo jagode, pa je tudi 150 delavcev. Kako so se organizirali letos?

Kdo je po vašem mnenju najuglednejši slovenski delodajalec?
09. 02. 2021 11.51Dobri delodajalci skrbijo za svoje zaposlene in ustvarjajo okolje, v katerem se zaposleni počutijo cenjene, počutijo se dobro in so pripravljeni delati za skupni uspeh. Kdo pa je po vašem mnenju najuglednejši slovenski delodajalec? Zdaj imate priložnost, da glasujete.

Finančna stiska v času epidemije: kako kupovati hrano?
16. 12. 2020 05.45Številni še naprej mečejo preveč hrane v smeti. Prepričani so, da gre za ostanke, s katerimi nimajo kaj početi. Mar res?