food

Ta družina je stopila skupaj. Poglejte, kaj so ustvarili
06. 07. 2017 08.37Ekipa oddaje Svet na Kanalu A bo znova poskrbela za dobre in pozitivne zgodbe ljudi, ki pišejo svoje zgodbe o uspehu. To je Svet na poti!

Poglejte, kakšne čudeže počne ta blazinica
05. 07. 2017 09.47Z inovativno, preprosto in cenovno ugodno rešitvijo za čim manj zavržene hrane.

To je novi Starbucks. Javnost je navdušena. Poglejte, zakaj!
05. 07. 2017 08.50V starem delu japonskega mesta Kjoto je odprl vrata Starbucks. Nekoč so prostore uporabljale gejše.

Ko je kriza udarila po gradbeništvu, je rešitev našla v zemlji
23. 06. 2017 00.13Dragica Štirn je vse svoje moči usmerila v svojo dejavnost.

Iz pokritega teniškega igrišča sta ustvarila polžjo farmo in začela pridelovati polžji kaviar
21. 06. 2017 11.04Da, tudi polžji kaviar obstaja. Lahko ga jeste, podjetnika pa iz njega pripravljata tudi kreme.

Kefirko: Glasbenika, ki sta se lotila kulinarike
16. 06. 2017 09.22Kako sta dva glasbenika ustvarila Uspešno zgodbo?

Saša in Jure sta ostala brez službe, bila sta popolnoma na tleh. Toda ...
14. 06. 2017 09.24Brez denarja sta se z dvema otrokoma preselila domov, v Juretovo otroško sobo. Takrat se je Jure zagledal v zapuščeno pošto in si zaželel, da bi imel lokal. Domači so ju podprli, vložili ves denar, ki so ga imeli, in odprla sta burger hišo. Danes se stranke tja vračajo iz vse Slovenije.

Špela Peternel o svoji službi: Noro uživam in pozabim na vse
09. 06. 2017 06.49Uspešna zgodba, ki so jo pripravili novinarji oddaje Svet, o ženski, ki je odkrila, kaj želi delati.

Sladoled, ki ga mladi slovenski podjetnik prodaja po vsem svetu. Ne boste verjeli, iz česa ga pripravlja
08. 06. 2017 09.25Iz majhne družinske gostilne je skupaj s soprogo ustvaril podjetje za proizvodnjo sladoleda.

Inšpektorji: Pridelki na tržnicah napačno označeni, sumljivega porekla ...
29. 05. 2017 07.20Tržnice in stojnice ob cestah so te dni polne sezonskega sadja in zelenjave. Vsi obljubljajo sveže in domače pridelke, a inšpektorji za varno hrano ugotavljajo, da prav vsem ne gre verjeti. Pri vsakem petem prodajalcu so namreč naleteli na težave, saj so bili pridelki denimo pomanjkljivo označeni, sumljivega porekla, brez zagotovljene sledljivosti. Tako so nekaterim prepovedali prodajo, sporne pridelke pa umaknili iz prometa.

Vinogradniki si z denarjem od odškodnine ne bodo mogli plačati niti škropiva
26. 05. 2017 09.11Zaradi neurij in vremena prizadeti vinogradniki in sadjarji so končno dobili denarno pomoč države za lansko pozebo. A ta jih je šokirala ... Država je med prizadete, ki so skupaj utrpeli za 44 milijonov škode, namreč razdelila le tri milijone in pol. Vinogradniki ugotavljajo, da si s tem ne bodo mogli plačati niti škropiva.

Luka Grmovšek ima vedno ostrega, saj si ga nabrusi sam
24. 05. 2017 08.25Zgodba o Ostrem Robu se je začela slučajno, razvila pa se je v uspešnico.

Uprava za varno hrano primerjala 'vzhodne' in 'zahodne' izdelke: kaj so ugotovili?
17. 05. 2017 10.21Nedavno so bili na Slovaškem šokirani, ko je raziskava pokazala, da so izdelki na njihovih policah slabše kakovosti kot v Avstriji. Prav zato so se na naši upravi za varno hrano lotili primerjave. Ugotovili so, da med izdelki ni bistvenih odstopanj med deklarirano vrednostjo in izmerjeno vrednostjo.

9 evrov za pol litra piva?
17. 05. 2017 08.04Tako je v Oslu. A letos je cena še ugodna, saj so za enako količino leta 2014 plačevali skoraj 11 evrov.

Konec je lahko sladek, grenak ali kaj drugega
19. 04. 2017 08.14V naslednjih odstavkih vam bom poskušal na kratko orisati okušanje piva.

Margarine v slovenskih trgovinah z dobrimi rezultati z vidika trans maščob
16. 04. 2017 00.52V Sloveniji se je leta 2016 začel izvajati večletni raziskovalni projekt, v okviru katerega preverjajo količine trans maščob v živilih. Prvi del vzorčenja je zajel margarine, rezultati pa so pokazali, da margarine v slovenskih trgovinah vsebujejo izredno nizke količine trans maščob, ki so že lahko naravno prisotne v rastlinskih oljih.

O pivu!
12. 04. 2017 08.23Kako sta povezana skok čez kožo in pivo?

Srečno!
05. 04. 2017 08.26V zadnjem času sem opazil, da veliko ljudi okužim s tem pozdravom. Meni je zlezel pod kožo že zelo zgodaj, ko sem ga v otroštvu slišal pri starejših ljudeh. Že takrat sem se spraševal, od kod vse skupaj izvira?

Ne greste na odmor in jeste malico med delom?
30. 03. 2017 08.37Številni delavci sicer imajo pravico do odmora in jim tega tudi nihče ne prepoveduje, a jih nadrejeni grdo gleda in prikrito kaznuje, če si vzamejo čas za hrano in sproščanje.

Še en izjemen dosežek Ane Roš in njene ekipe
28. 03. 2017 13.31Tik pred razglasitvijo The World’s 50 Best Restaurants (50 najboljših restavracij sveta) so organizatorji razkrili seznam restavracij, ki so se uvrstile od 51. do 100. mesta.

Tako močno jih moti rdeča zvezda, da bodo ogrozili sodelovanje s pomembnim strateškim partnerjem
21. 03. 2017 08.34Heinekenu zaradi rdeče zvezde grozi prepoved prodaje na Madžarskem. Madžarski poslanci so namreč začeli z razpravo o osnutku zakona, ki bo prepovedal uporabo totalitarnih simbolov v komercialne namene.

Proizvajalci, ki so se znašli v škandalu o različni kakovosti hrane, zavračajo očitke
16. 03. 2017 13.52Na navedbe o različni kakovosti hrane po Evropi se je odzvalo več proizvajalcev.

Tudi v Slovenijo pošiljajo drugorazredno hrano? Pregled trga bo financiralo kmetijsko ministrstvo
14. 03. 2017 15.23Primerjalna analiza nekaterih prehranskih izdelkov bo kmalu opravljena tudi v Sloveniji. Za to so se na kmetijskem ministrstvu odločili po razkritju podatkov, da nekatera podjetja na vzhodno evropsko tržišče pošiljajo hrano slabše kakovosti.

Slovenka, ki osvaja trge, je bila nekoč mati samohranilka z malo upanja za dobro službo
10. 03. 2017 08.51Maja Wasa je ingverjev napitek najprej ponujala na tržnici, danes pa ima s poslovnim partnerjem iz Švice podjetje, ki vsak mesec predela štiri tone ingverja in napolni 50.000 stekleničk. Največ jih proda v Sloveniji, Avstriji, Nemčiji in Švici, spogleduje pa se tudi z ameriškim trgom.

Je hrana na slovenskih trgovskih policah res drugorazredna?
10. 03. 2017 08.46So enaki izdelki v Sloveniji manj kakovostni od tistih v zahodni Evropi? Da bi končno dobili odgovor na to vprašanje, bo kmetijski minister Židan naročil primerjalno analizo. Živila v naših trgovinah bodo primerjali z enakimi izdelki iz drugih evropskih držav. Ministrova odločitev prihaja potem, ko je Slovaško šokirala raziskava, ki je pokazala, da je pri njih kar polovica primerljivih izdelkov slabše kakovosti kot v Avstriji.

Na Slovaškem polovica testiranih izdelkov slabše kakovosti kot v Avstriji. Kdo bo testiral hrano pri nas?
09. 03. 2017 08.43Primerjali so izdelke v Bratislavi in v dveh avstrijskih mestih. Najbolj na udaru so bile sladke pijače, začimbe, siri in čaj.

Zakaj je Ana Roš v enem tednu odpustila pet kuharjev?
08. 03. 2017 11.19Še ena zgodba o uspehu. Pa mislite, da se je zgodila kar čez noč? Ne. Ana Roš je vložila ogromno energije v svoje delo. Kaj pa je tisto glavno, ki jo je pripeljalo do uspeha?

Slovaška, Madžarska in Češka: K nam pošiljajo hrano slabše kakovosti
07. 03. 2017 07.52Slovenija in veliko drugih članic Unije je podprlo razpravo o tem, kako ukrepati, da ne bomo imeli v Evropi dvojne kakovosti živil in državljanov dveh razredov. EU bo tako preverila očitke o dvojni kakovosti hrane.

Slovenci imamo (tokrat) srečo: zelenjavna kriza nas je bolj ali manj obšla
15. 02. 2017 14.53Hud mraz in sneg, ki sta januarja presenetila Španijo, sta sicer pustila posledice na dobavi zelenjave v slovenske trgovine. Ker smo uvozno odvisni, je v zadnjih dveh tednih primanjkovalo predvsem zelene solate in paradižnika. A še zdaleč ni bilo tako hudo kot v Veliki Britaniji, kjer so bile trgovske police izropane, ponekod pa so omejili nakupe na tri kose zelenjave na kupca.

Fotografija računa, ki nosi močno sporočilo, postala viralna
09. 02. 2017 09.04Do konca leta bomo izpostavili najbolj brane članke v letu 2017. Katere teme so požele največ zanimanja? Ta članek se je uvrstil visoko na lestvici branosti: Nekateri so se odločili, da se bodo aktivno upirali ukrepom, ki jih je podpisal ameriški predsednik Trump. Med njimi je tudi vodja kuhinje restavracije v Brooklynu. Njegovo sporočilo na računu je preprosto, a politično močno.